Óriási kamu a vécén lehúzható guriga

Ismered a reklámot, amiben a lehúzható gurigát forradalmi újításként tálalják, igaz? Hát nem nagyszerű? Még a szemeteshez sem kell lehajolni, mehet a csészébe. Sőt, a lehúzással rejtélyes módon az olyan helyzetek is megoldódnak, amikor eddig csalódottan kellett konstatálnod, hogy üresen hagyták ott a rolnit.

A hirdetések szerint e forradalmi, nálunk ötödik éve elérhető guriga kifejezetten környezetbarát, mert biológiailag lebomlik és újrahasznosítható. Már itt érezhető némi ellentmondás, hisz ez természetesen csak vagy-vagy lehetséges, de a legnagyobbat akkor néztünk, amikor a guriga lehúzását úgy adták elő, mint ami megoldást jelent a családtagjaink trehányságára is.

Túl azon, hogy mert a rolnit lazán lehúzod, még nem terem ott az új, a kényelmi termékek újgenerációs csodája környezetvédelmi aggályokat is felvet.

Oké, dobd ki!
Oké, dobd ki!Shutterstock

Mire jó ez?

De tényleg. Mi ebben a pláne? A lakások döntő többségében van szemetes, igaz? Sok helyen nem átallják külön is gyűjteni a papírt, főleg, mióta a társasházak is szelektíven kellene hogy kidobják a szemetet. Egy csomóan ráadásul szuper ötletekkel hasznosítják újra a hengereket. 

De még ha kézügyetlen és kényelmes vagy is, akkor is ott hagyhatod a tartály tetején, vagy jó szokás szerint a tartóban, hogy legalább más bedobhassa a szelektívbe, nem?

Esetleg muris, hogy guriga, és mégis be lehet dobni? Hát, sekély e kéj, de elismerem, lehet, hogy 1x érdekes. Csak aztán nehogy a kevésbé menő gurigákat is befele kezdje dobálni a gyerek. 

Környezetbarát?

A lehúzható gurigát ugye környezetbarát termékként adják el, mert a gyártó cég szerint az emberek egyébként nem dobják a szelektívbe a hengert, ezért környezetbarátabb simán lehúzni, mert hogy „lebomlik”, meg minden.

Addig rendben van, hogy tényleg hasonló anyagból készül, mint a vécépapír, így előbb-utóbb tényleg szétesik a vízben, de ettől még nem lesz környezetbarát. Hiszen olyasvalamiről van szó, amit így csak egyszer használunk, pedig kis odafigyeléssel újrahasznosítható vagy újra használható lenne. 

A vécépapírgyártás egyébként sem vegyszermentes folyamat, és bár a papír egy része újrahasznosított anyagból készül, ez sem mindegyik törlőre igaz. Nagyon sok vécépapírt ma is közvetlenül fából állítanak elő, ráadásul egy rakás hulladékot is termel az előállítás, mert a fának nem minden részét tudják hozzá felhasználni. A fa bizonyos rostjai csak azért kellenek, hogy még puhább, már-már bársonyos érzetet keltsen a gurigáról legördülő anyag. Plusz, akár repapír, akár nem, ahhoz, hogy úgy nézzen ki, mint amit megszoktunk, ózonnal, peroxiddal, oxigénnel és nátrium-hidroxiddal fehérítik, aztán sokszor színezik és mintázzák is, hogy igazán élményszerű legyen a kakilás. Észrevetted, hogy a lehúzható guriga is vakítóan fehér?

A Brondell szerint 27 000 fát engedünk le naponta a vécén, és a fentebb említett kemikáliák erősen szennyezik a vizeinket, a papírgyártás pedig az egyik legvízigényesebb ipari ágazat.

Rendben, sokunknak talán túl nagy lépés az újra felhasználható lehetőségekkel, például a textil toalettkendővel megbarátkozni, de ha arra gondolunk, hogy ez a sok felhajtás mind egy olyan dologért történik, amit garantáltan csak egyszer használunk, ráadásul évente ipari mennyiségben, talán eltöprengünk egy pillanatra a dolgon. 

Bosszantó

Egy olyan korban, amikor a környezetvédelem és a hulladékmentesség mellett elköteleződők egy része már a papírt is igyekszik felszabdalt régi pólók és más textilek segítségével kiváltani, eléggé értelmezhetetlen ez az „újítás”, ami a folyamatból az egyetlen, tényleg újrahasznosítható elemet veszi ki.

Olyannyira az, hogy 2011-ben Finnország vezető természettudományos lapja, a Suomen Luonto az év legfeleslegesebb terméke kitüntető címet adományozta az innovációnak, Párizsban 2014-óta pedig nem is engedik használni, mert akármennyire is lebomlik, meg minden, úgy néz ki, hogy sajnos mégis csak eltömíti az ottani szűkebb vezetékeket. Uppsz. 

Reagált a gyártó

Cikkünk kapcsán tájékoztatást kaptunk arról, hogy a lehúzható guriga gyártója, az Essity a gyártási folyamatok során kiemelt figyelmet fordít a környezet megóvására.

A cég „2030-ra a zéró hulladéktermelés elérését irányozta elő. Ez azt jelenti, hogy a termékeik előállítása közben keletkezett összes hulladékot vagy alapanyagként, vagy energia előállítására száz százalékban újrahasznosítja. A guriga amellett, hogy lehúzható, biológiailag lebomló vagy újrahasznosítható, így több alternatívát kínál arra, hogyan szabaduljunk meg az üres toalettpapír-gurigáktól.”

És ha guriga nélkül élnénk?

Az sem lehetetlen, és ez valóban környezetbarátabb megoldás lenne. Szintén 2014-ből való a hír, hogy egy másik higiéniai termékeket gyártó cég „feltalálta” a guriga nélküli tekercset, sőt, a lehúzható guriga gyártója is forgalmaz már (egyelőre csak külföldön) gurigamentes tekercset, mellyel honlapjuk szerint 40 százalékos huladékcsökkentés érhető el.  Ha minden vécépapírunk ilyen lenne, évi tizenhétmilliárd gurigával kevesebb hulladék keletkezne. Az újrahasznosításnál is van ugyanis menőbb alternatíva: a nem feltétlenül szükséges dolgok kizárása.

Ha ránk hallgatsz, a lehúzhatósat sem a vécébe, hanem a papíros kukába dobod, vagy kézműveskedéshez, esetleg életedet alapjában megváltoztató lifehackekhez használod fel. Mindenkinek jobb így.

 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek