Lila és narancssárga koponyákat látsz a képen? Pedig mindkettő piros!

Ha eltávolítjuk a halálfejek előtti függőleges kék és sárga vonalakat, azonnal kiderül: mindegyik koponya piros. Amint visszahúzzuk az ábrákat a sávos elrendezésbe, az egyik lilának, a másik narancssárgának fog tűnni. A titok nyitja a Munker–White-illúzióban keresendő, amelynek különböző változatait híres professzorok készítették el, és osztották meg viccelődve a Twitteren.

A Popular Science nevű oldal publikálta a közelmúltban Hubert Tereszkiewicz I see your true colors (Látom az igazi színeidet) c. ábráját, amin két halálfej különböző színűnek tűnik, valójában azonban mindegyik piros. A kép az ún. Munker–White-illúzión alapul, amely a tudósok számára is mindmáig komoly fejtörést okoz. 

Ezért lesznek más színűek a halálfejek

A legnépszerűbb magyarázat szerint egy ábra színe az őt körülvevő, a hozzá tartozónak vélt elemek színe felé hajlik. Például egy fekete-fehér képen ugyanaz a szürke szín sötétebbnek fog tűnni, hogyha fekete csíkok veszik körül, és világosabbnak, hogyha fehér sávok szomszédságában látjuk. Egyfajta átlagolás jön létre a vizuális rendszerünkben, amelynek hatására olyan árnyalatot észlelünk, ami a kontrasztok között helyezkedik el. Így lesz a piros halálfejből a sárga rácsok mögött narancssárga, a kék rácsok mögött lila színű koponya.   

A tudósok is imádják ezt az illúziót

Pár hónappal ezelőtt több professzor posztolta saját változatát az optikai csalódásról a Twitteren, ezzel szórakoztatva önmagukat, egymást és minket is.

David Novick, az El Pasó-i Texasi Egyetem mérnök-informatikus oktatója négy különböző színben varázsolt konfettiket az egyébként azonos színű körökből.

Kitaoka Akijosi japán pszichológiaprofesszor látáskutató csodás szívecskékkel válaszolt a kolléga kihívására. 

Ha pedig továbbra is a szemednek hiszel, ebben a videóban lépésről lépésre követheted nyomon a színek hihetetlen átalakulását a vonalak hatására.

Érdekelnek más vizuális illúziók?

Ismerkedj meg W. E. Hill 1915-ben készült kétértelmű rajzával, a Feleségem és anyósom című ábrával, melyről korábbi cikkünkben írtunk. Tudj meg többet a világosságészlelés izgalmas mechanizmusairól a Hermann-rács-illúzióval, a mélységészlelés rejtett működéséről a Müller–Lyer-illúzió csalóka nyilaival, észlelésünk időbeli késéséről a Hering–Wundt-illúzióval, valamint az eltérő perspektívák szokatlanságát bemutató blivet-illúzióval, melyet nem hiába neveznek az ördög vasvillájának.

A híres Ebbinghaus-illúziót otthon is pillanatok alatt kipróbálhatod: pénzérmék segítségével másokat is könnyen megtréfálhatsz. Egy különös ábra örvénylő titkát pedig itt tudod megfejteni. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra