18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Női és férfi szexuális fantáziák: van különbség?

Dr. Justin Lehmiller neve már ismerősen csenghet rendszeres olvasóinknak. A Kinsey Intézet kutatója 2018-ban jelentette meg a szexuális fantáziákról valaha készült legátfogóbb amerikai kutatáson alapuló könyvét Tell me what you want címmel. Ha valaha is kellemetlenül érezted magad vágyképeid témája vagy jellege miatt, most már megnyugodhatsz: sokan álmodoznak hasonló dolgokról.

Lehmiller és csapata csaknem két évig vizsgálódott és elemzett, 350 kérdésből álló kérdőívüket 4175 ember töltötte ki. A doktor könyvéből kiderül, hogyan függnek össze a szexuális fantáziák az életkorral, a szexuális irányultsággal és a pártállással, blogbejegyzésén alapuló írásunkból pedig az, hogy mennyiben mások a nők és férfiak fantáziaképei.

Mars és Vénusz? Ugyan már!

A kutatás legnagyobb tanulsága az volt, hogy nők és férfiak vágyképei több dologban hasonlítanak, mint amennyiben különböznek. Bár vannak „nemspecifikus” fantáziák, több olyan képzelet szülte forgatókönyv van, amit mindkét nem élvezettel olvasna.

A férfiak 95, a nők 87 százaléka fantáziál például a (legalább) hármas szexről és egyöntetűen népszerűek a BDSM fantáziák is. Tudva, hogy a nők 96, míg a férfiak 93 százaléka szívesen képzeli bele magát ilyen jelenetekbe, már nem is annyira meglepő A szürke 50 árnyalata sorozat világsikere. 

Fentiek mellett mindkét nem rendszeresen elképzel igazán romantikus együttléteket is, és meglepő módon férfiak és nők szexuális fantáziáiban is az éppen aktuális pár a leggyakoribb szereplő.

Van különbség?

Öt olyan terület van, ahol jelentős eltérések vehetők észre. Az egyik ilyen az azonos nemű partnerrel folytatott szexuális kapcsolat (heteroszexuálisok esetében). A heteró nők egy része sokszor képzeleg arról, hogy egy másik nővel van együtt, a férfiak esetében azonban ritkább a férfi-férfi fantáziakép. Ugyanakkor a férfiak vágyképei között jelennek meg gyakrabban a genderkonvenciókat áthágó szcenáriók: ők többször fantáziálnak arról, hogy női ruhába bújnak, vagy más módon negligálják a fentebb említett kereteket. A férfiak fantáziái egyébként is jobban feszegetik a konvenciókat: az ő képzeletükben gyakrabban fordulnak elő olyan tabunak számító szexuális viselkedések, mint például a voyeurizmus.  

A nők eközben sokszor jelenítik meg magukat a vágy csaknem elérhetetlen tárgyaként, és inkább ők azok is, akiknek a számára a fantázia nagyon fontos része a környezet: nekik nagyon nem mindegy, milyen díszletek között forog a fejbéli felnőttfilm.

Mindent meg is akarunk valósítani?

Nem. Szexuális fantáziáink nem feltétlenül valódi vágyak, és sokszor még ez utóbbiak megvalósítása sem sül el jól. Lehmiller arról is megkérdezte a kutatás alanyait, hogy milyen sikerrel ültették át a való életbe a fantáziákat – nem minden esetben volt jó ötlet.

A kutató célja ugyanakkor épp az volt a vizsgálattal, hogy kommunikációra ösztönözze a partnereket. Míg a mindennapok során mindenféle csatornából ömlenek felénk a szexuális ingerek és szexuális tartalmú műsorok, sokszor még saját partnerünkkel sem beszélgetünk arról, mire vágyunk. Lehmiller arra buzdít, fedjük fel otthon, mi esne jól. Kezdjünk először a kevésbé meredek elképzelésekkel, és ha megvan a megfelelő bizalom, akár egy-egy merészebb ötlettel is elő lehet állni.

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.