10+1 tipp azoknak, akik szívből utálnak mosogatni

Tudjuk, hogy géppel gyorsabb, higiénikusabb és gazdaságosabb, de nem mindenki engedheti meg magának (akár anyagi okokból, akár azért, mert zsebkendőnyi a konyhája), hogy beruházzon. Nekik marad a nemszeretem kézi mosogatás. A jó hír az, hogy ezt is lehet jól csinálni.

Bár én például kifejezetten szeretek kézzel lögybölni, tudom, hogy a legtöbb ember számára ez az egyik legkevésbé kedvelt házimunka. Felfordulással jár, maszatos edények közt kell turkálni, ráadásul mintha sosem lenne vége, folyton újabb és újabb hegyekkel néz szembe az ember. Tudod, kik jönnek elő a legjobb tippekkel, ha a mosogatást kell hatékonyabbá tenni? Épp azok, akik a legjobban utálják csinálni. Az Apartment Therapy olyanok praktikáit adja közre, akik a lehető legrövidebb idő alatt szeretnének megszabadulni a mosatlan edényektől.

Mosogass menet közben!

Nagyanyáink eleve úgy tartották, hogy az étel akkor van kész, amikor a konyha is ragyog, és biztos te is jobban szeretsz rendezett körülmények, nem pedig piszkos edényhalmok árnyékában enni. Mosogass már főzés közben is! Amíg felforr a víz, vagy üvegesre pirul a hagyma, a már nem használt edényeket nyugodtan elöblítheted, így nemcsak az edénytorony lelombozó látványától kíméled meg  magad, de kényelmesen és biztonságosabban is mozogsz majd a konyhában. Ha jól csinálod, tálaláskor már csak 1-2 elmosandó edény marad, ezt meg gyorsan elöblíted, ha nem akarod, hogy kihűljön az étel. 

Nem kell annyi edény

Csökkentsd az edények, tányérok, poharak és evőeszközök számát! Ha nincs 3-4 fazekad, főzés közben rá is kényszerülsz, hogy mosogass, így nem is fogsz (ha kell, ha nem) újabb edényeket előrántani. Ha csak 4 (vagy a család lélekszámának megfelelő) tányérod van, nem tudsz edénytornyot építeni, és ha pohárból sem korlátlan a mennyiség, nem leszel olyan lusta, mint én szoktam néha: a szobában hagyott poharam helyett nyilván sokkal könnyebb tisztát elővennem akár naponta többször is. Utóbbi egyébként is pazarláshoz vezet. Ha lusta vagy a kezed ügyében tartani a poharadat, több mosatlant termelsz, több vizet és mosószert használsz, és rabolod a saját idődet is! Ha tele vagy edénnyel, kérdezz körbe az ismerősök között, hátha el tudsz ajándékozni egy-egy szám feletti csetreszt!

Gyűlik
GyűlikShutterstock

Osszátok meg a feladatokat!

Ha te főzöl, és közben öblítesz is, párodnak vagy lakótársadnak csak törölgetnie és pakolnia kell. A két folyamat akár párhuzamosan is haladhat. Így sokkal gyorsabban készen lesztek. Ahogy könnyebb elkülöníteni a fekete és fehér mosogatást is: az edényeket mindenképpen érdemes áztatni, de ha azzal végez, aki főz, az étkezés utáni elpakoláshoz már nem kell olyan nagy előkészület, simán elég a gyors folyóvizes öblítés.

Tedd élvezetesebbé!

Sokan azért nem szeretnek mosogatni, mert halálra unják magukat. Jó, a közösségi oldalakat tényleg nem tudod pörgetni közben, de zenét hallgatni, fél szemmel a kedvenc sorozatodat nézni azért lehet? Ha mindenáron szükséged van a mosogatás közben szórakoztatásra, szerelj fel kis állványt a telefonodnak, vagy ruházz be egy rádióba! Azért vigyázz! A mosogatás teljesen nem lehet automatikus, legalább fél szemed mindig azon legyen, amit épp csinálsz, nehogy eltörj valamit, vagy megvágd magad! Míg ez lemegy, egy adagot simán ellögybölsz. 

Versenyezz magaddal!

Sokan vannak, akiket inspirál, ha magukkal vagy akár az idővel kell versenyezniük. Tűzz ki küldetéseket, például, hogy 10 perc alatt megcsinálod a mosogatást, vagy határozd el, hogy egy hétig nem lesz olyan este, amikor mosatlan edényekkel telik meg a mosogató. Csökkentsd az időt, de növeld a kihívás hosszát! Ugye, milyen motiváló, ha mindig van hová fejlődni?

Főzz okosan!

Gyorsabban kész leszel a főzéssel is, ha amikor csak lehet, egyedényes ételben gondolkodsz. Lehet, hogy elsőre úgy gondolod, csak a lebutított koleszkaják között találsz ilyet, de ez tévedés. A különböző tésztaételek, frittaták mellett egyedényesnek számítanak a római tálban, sőt fóliában (így aztán semmi mosogatnivaló nem lesz) sült ételek, sőt az olyan lassú fogások, mint a húsleves vagy a töltött káposzta. A főzőműsorokban persze jól néz ki, hogy mindent külön edényből öntögetnek, és minden fázis külön edényben készül, de hidd el, nem véletlenül nem mutatják a mosogatót!

Áztass!

Töltsd meg a mosogatót mosószeres vízzel, és eleve ide pakold a mosatlant. Így mosogatáskor sokkal könnyebben végzel majd, mert nem kell száraz kecsöpfoltokat kapirgálnod, ráadásul a piszkos edények szagát is csökkenteni tudod.

Ne halogass!

Ha szaggattál már nokedlit, nem kell sokat mesélnünk a frissen és pár órásan tisztított keverőtál különbségéről. Mindenkinek jobb, ha azon melegében elmosod.

Az este legyen a határidő!

Tudod, este örömmel, reggel körömmel. Jó, ha nem is ugrasz ki a bőrödből, ha este vagy étkezés után mosogatsz, de biztos, hogy jobb lesz a kedved, mint amikor másnap próbálsz a rászáradt ételmaradékoktól megszabadulni. Az edénykupac napról napra lehangolóbb látványt fog nyújtani, másrészt büdös is lesz, ha sokáig tartogatod. Ráadásul az önbecsülésednek sem tesz túl jót, ha reggel kibotorkálva a konyhába azzal szembesülsz, hogy még ennyire sem voltál képes.

Gondolj a következményekre!

Szeretnéd, hogy muslicák körözzenek a narancsleves poharad felett, legyek lepjék meg a pörköltszaftos tányért, hangyák pakolásszák a morzsákat, vagy átmasírozzanak és tanyát verjenek nálad a csótányok? Szerintem biztos, hogy nem. Nem állítom, hogy utóbbiak, vagy például az egerek csak kupis konyhákba szeretnek beköltözni, de hidd el, hogy csalogatod őket, ha folyton ételmaradékos edényektől hemzseg a mosogatód! „Vamos!” – mondják majd a vidám bogarak. 

Körülmények és eszközök

Vegyél egy menő gumikesztyűt, és ruházz be olyan mosogatószerre, aminek szereted az illatát. Így nagyobb kedvvel állsz majd neki a munkának.

Ha a fenti tippek hatására sem látsz neki a mosogatásnak, rossz hírünk van. Magától nem fog eltűnni az edényhegy, viszont nagyon hamar eljön az idő, amikor nem marad tiszta tányér, sőt a konyhapultot is megtöltik a mosatlan edények. Ha nem akarsz a kissámlin kenyeret vágni egy vajazókéssel, az élet úgyis rákényszerít, hogy csinálj valamit.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek