4 nő, akinek minden egyes munkanapodon hálás lehetsz

A nők régóta alulreprezentáltak a tudományos, technológiai, mérnöki és matematikai (angol rövidítés alapján STEM) területeken. 2015-ben ezekben az iparágakban elhelyezkedő munkaerőnek csupán a 28 százalékát tették ki nők.

Az egyik kivétel a szervezetpszichológia, amely a munka világára összpontosít. A Psych Learning Curve számolt be arról, hogy ebben az évben a US News & World Report által listázott „Legjobb munka” rangsorban a szervezetpszichológia a 21. legjobb STEM, valamint a 3. legjobb tudományos munka lett.

Statisztikák szerint a szervezetpszichológiából szerzett mester és doktori fokozatok több mint 65 százalékát nők szerezték meg 2015–2016-ban. Azonban nem mindig vettek részt ilyen arányban a nők a szervezetpszichológiában, de a felmerülő nehézségek (például a nyílt szexizmus vagy a bérszakadék) ellenére is a nők jelentősen hozzájárultak a tudományág fejlesztéséhez.

Lillian M. Gilbreth

Egyes tudósok pszichológusként, mérnökként, valamint ergonómusként tartják számon Lillian M. Gilbertet. Az életét feldolgozó könyv, a Tucatjával olcsóbb! 1948-ban jelent meg, majd a mű filmadaptációja 1950-ben. Ő volt az első személy, aki doktori disszertációt írt szervezetpszichológiából, PhD fokozatot szerzett 1915-ben, a Brown Egyetemen. Disszertációjában megvitatta az emberi kapcsolatok munkahelyen való alkalmazásának jelentőségét, valamint tanulmányozta a munkavállalók egyéni különbségeinek fontosságát. Később férjével, Frank B. Gilberth-tel együtt Gilbreth, Inc. néven tanácsadócéget alapított. Az elsők között voltak, akik a filmiparban dolgozók számára adtak tanácsot, hogy hogyan lehetne javítani az elvégzett munkafeladatok hatékonyságán. Pszichológusként Gilberth a munkavállalói tapasztalatok figyelembevételének fontosságára hívta fel a figyelmet, és olyan pszichológiai konstrukciókat tanulmányozott, amelyeket ma a szervezetpszichológusok vizsgálnak.

Lillian M. Gilbreth
Lillian M. GilbrethBettmann

Franziska Baumgarten

Nem csak az amerikai nők voltak nagy hatással a szervezetpszichológia mai állására. A lengyel születésű Franziska Baumgarten 1917-ben PhD-zett a Berlini Egyetemen. Kutatásai során foglalkozott tehetséges diákokkal, az egyéni különbségekkel, háborúkkal, menekültekkel, munkavállalókkal. Egy textilgyártó ipari városban nevelkedett, így nagy tisztelettel fordult a gyári munkások felé, átérezte az olyan körülményeket, mint például az alacsony bérek vagy a hosszú munkaidő. Később úgy döntött, hogy a német-amerikai szervezetpszichológiai úttörő, Hugo Münsterberg mellett tanul. Szervezeti pszichológusként nemcsak az egyének képességei és érdekei, de a különböző munkakörülmények is érdekelték. Külföldi, zsidó nőként a diszkrimináció számos fajtájával találkozott a Berni Egyetemen, így nagyon kevés kutatási támogatást kapott, de mindezek ellenére ő lett a harmadik nő, akit a kar tagjává választottak.

Marion A. Bills

Marion A. Bills kísérleti pszichológus az amerikai Bryn Mawr egyetemen 1917-ben szerzett PhD fokozatot. Disszertációjában a fény vizuális érzékelését vizsgálta. Az emberi erőforrás menedzsmenthez alkalmazta a pszichológiát, például a munkavállalói kiválasztás, valamint a kártérítések során. Pályafutása során számos akadémiai kinevezést kapott, és szervezeti pszichológusként dolgozott az Aetna Életbiztosítónál. Alkalmazott kutatásai és tanácsadásai több rangos tudományos folyóiratban is megjelentek.

Mary L. Tenopyr

A pszichológiai mérésekre szakosodott doktori fokozatát 1966-ban, a Dél-kaliforniai Egyetemen szerezte. A szervezetpszichológiai tanulmányait részben az őt ért szexuális diszkriminációk miatt kezdte meg. A felmerülő nehézségek és küzdelmek ellenére sikeres karriert tudhatott magáénak. Az AT&T Inc. amerikai telekommunikációs vállalatnál 25 éven keresztül dolgozott annak érdekében, hogy a kiválasztási rendszer figyelembe vegyen kutatásokat és eredményeket. Ezenfelül a szervezetpszichológusok azon csapatának tagja volt, akik a kiválasztásokra vonatkozó Egységes Irányelveket kidolgozták 1978-ban.

A fent említett nők aktívan részt vettek a szervezetpszichológia elméleti és gyakorlati kutatásaiban, még mielőtt a tudományágat elnevezték volna. Azonban sok más területen is nagy szerepet játszanak a világ alakulásában, ehhez pedig sem időben, sem térben nem feltétlenül kell ilyen messzire mennünk.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek