Mit érdemes megfogadnod az új évre? Ezzel a trükkel kiderítheted!

Az év végéhez közeledve sokan elkezdjük összegezni, milyen is volt 2018. Előfordulhat, hogy tulajdonképpen mindened megvolt, mégsem voltál igazán boldog, mintha folyamatosan karnyújtásnyira lennél önmagadtól. Megeshet, hogy a mindennapi teendők monoton intézésébe unalom vegyült, és csak nőttön-nőtt benned a belső üresség. Változtatnál, de nem tudod, merre indulj. Egy rövid gyakorlat segíthet abban, hogy önazonosabb életet élj jövőre!

Sok igazság volt a jószívű ogre szavaiban, amikor Szamárral a napraforgómezőn lépdelve beszélgettek, úton a királylány megmentésére. Shrek azt magyarázta négylábú barátjának, hogy az ogrék olyanok, mint a hagymák. Nem azért, mert büdösek, nem azért, mert megríkatnak, hanem mert rétegekből tevődnek össze. Pszichológiai szempontból ez egy egészen értékes megfigyelés, ami az emberekre éppúgy igaz lehet, mint a mocsarak félreismert zöld szörnyeire.

Mire felnövünk, rengeteg hatás ér minket a szüleink, a kortársaink, az iskoláink, a munkahelyeink, a szűkebb és tágabb közösségeink, valamint a média részéről. Lehetséges, hogy felnőttként annyi fronton igyekszünk helytállni, hogy énünk körül vastag réteget képeznek a kötelességeink, a megfelelési kényszerünk, a szerepeink. Kitartóan tesszük a dolgunkat, de menet közben mintha valami lényegeset elveszítenénk: a kapcsolatot önmagunkkal.

A gyermeki énünk segíthet, hogy közelebb kerüljünk önmagunkhoz

Marty Nemko karrier-tanácsadó, coach most egy rendkívül egyszerű gyakorlatot ajánl, hogy te is a valódi éneddel nagyobb összhangban lévő, autentikus életet tudj élni a következő évben. Nem kell hozzá más, csak papír és ceruza, no meg némi idő. Tarts velünk! 

Az alapötlet az, hogy a gyermek- és fiatal felnőttkori élvezetes pillanataink felidézése segíthet minket abban, hogy a rárakódott rétegeket időlegesen lehámozva újra kapcsolatba tudjunk lépni énünk lényegi belső magjával. A gyermekkori tapasztalatokba való tudatos alámerülés, a pozitív regresszió kreatív energiákat képes felszabadítani bennünk. Ha vissza tudjuk csempészni a felnőtt életünkbe azokat a dolgokat, amiket a mélyben találunk, nagyobb folytonosságot élhetünk meg a mindenkori énjeink között. Mutatjuk a gyakorlatot!

Ha tudatosan merülünk alá gyermekkori emlékeinkbe, olyan kincsekre bukkanhatunk, amik a felnőtt életünkben is örömet okoznak
Ha tudatosan merülünk alá gyermekkori emlékeinkbe, olyan kincsekre bukkanhatunk, amik a felnőtt életünkben is örömet okoznakShutterstock

Tedd fel magadnak ezt a négy kérdést!

A technika négy egyszerű kérdés megválaszolásából áll. Javasoljuk, hogy keress magadnak egy csendes sarkot, ahol kicsit egyedül tudsz lenni. De ha úgy kényelmesebb, egy hozzád közel álló emberrel is végezhető a gyakorlat. Mindenképpen érdemes írásban rögzíteni a válaszaidat, hogy később gondolkodni tudj a listádon.

Most képzeletben térj vissza ahhoz az időszakhoz, amikor általános iskolába jártál: milyen volt a suli, hol laktatok, milyen ruhákat hordtál, kikkel töltöttél időt, milyen volt gyereknek lenni. Koncentrálj a pozitív élményeidre. Ha ráhangolódtál az emlékek felidézésére, akkor tedd fel magadnak a következő négy kérdést az általános iskolai emlékeid kapcsán!

  1. Mi volt az a pillanat, amikor a legboldogabbnak éreztem magam?
  2. Mit szerettem a legjobban csinálni az iskolában?
  3. Mi volt a kedvenc iskola utáni tevékenységem?
  4. Mivel töltöttem a legszívesebben a nyári szünidőt?

Ezt követően ismételd meg a kérdéseket a középfokú tanulmányaid során szerzett tapasztalatokra vonatkoztatva. Ha ezzel is készen vagy, gondolj vissza az egyetemi / főiskolai éveidre, vagy az első munkavállalás időszakára. Írd le ebben az esetben is a kérdésekre adott válaszaidat. 

A gyakorlathoz tulajdonképpen nem kell más, csak hogy minőségi időt tölts magaddal
A gyakorlathoz tulajdonképpen nem kell más, csak hogy minőségi időt tölts magaddalShutterstock

Van valami, amit észreveszel a listádon?

Ha ránézel a válaszaidra, több izgalmas mintázatot is észrevehetsz, ami segíthet túllendülni az unalom, az elakadás vagy a kiüresedettség érzésein.

  • Lehet, hogy az iskolás éveid alatt előfordultak olyan tevékenységek, amiket nagyon élveztél, de később valamiért teljesen lemondtál róluk. Ha a karriered más irányokat is vett, fel tudod dúsítani az életedet ezekkel a cselekvésekkel. Ha szerettél szerepelni, csatlakozz egy színjátszó körhöz, egy kórushoz, vagy alapíts bandát a haverjaiddal. Ha mindened volt a sport, keress egy csapatot, és nevezzetek egy amatőr bajnokságra. Ha imádtál önfeledten játszani, keríts felnőttként is alkalmat erre. Ha fontos volt neked, hogy másoknak segíts, válassz ki egy civil szervezetet, és önkéntesként járulj hozzá a munkájukhoz.
  • Lehet, hogy a listán megjelennek olyan dolgok, amiket most is csinálsz időnként, de közel sem annyiszor, mint szeretnél. Változtass ezen! Ha nagyon boldognak érzed magad egy jó regénnyel, egy meleg teával, egy puha takaróval a fotelben üldögélve, szervezd úgy a mindennapjaidat, hogy legalább fél órád legyen erre.
  • Lehet, hogy a listádon az egészségedre nézve destruktív tevékenységek is megjelennek: például a középiskolában vagy az egyetem ideje alatt bulizni szerettél a legjobban. Bár ezeknek a szokásoknak az elhagyása kelthet hiányt bennünk, érdemes mérlegelni, hogy jelenlegi életünkben valójában mennyire tesz minket boldoggá ez az életforma. Érdemes a szervezeted jelzéseire is hallgatni ez ügyben. 
  • Lehet, hogy a listádon nagyon hasonló cselekvések futnak végig, maximum a konkrét formájuk módosul kicsit. Ez azt is jelenti, hogy a dinamikusan változó világ folyamatos ingeráradata ellenére megőriztél magadból valamit, ami akár évtizedek óta jellemző rád, a lényegedhez tartozik. Ha most nincs jelen az életedben, akkor olyan irányt jelölhet ki számodra, amerre érdemes keresgélned.
Fontos lehet, hogy felnőttként is meg tudd élni a játékos énedet
Fontos lehet, hogy felnőttként is meg tudd élni a játékos énedetShutterstock

A belső mélységed konstruktív formában való megélése segíthet, hogy derűsebben küzdj meg a hétköznapok szürkeségével. Háfiz középkori perzsa költő szép gondolatával élve:

Amióta a boldogság meghallotta a nevedet, az utcákon szaladgálva keresgél, hogy megtaláljon téged.

Azért persze te is segíthetsz neki, például azzal, hogy jól bánsz magaddal, vagy elolvasod ezt a cikket, s többet megtudsz a boldogságról.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek