Miért vagyunk egy picit szomorúak az ünnepek után?

Az ünnepek után sokunkat elér a fásultság, a kimerültség és szomorúság érzése. Vannak, akik már számítanak az év elején rendszeresen megjelenő spleenre, de olyanok is akadnak, akiknek újdonság ez a bágyadt közöny.

Ha a te hangulatod is a béka feneke alatt van, nem vagy egyedül, és teljesen normális, amit érzel. A Psychology Today cikke nyomán gyorsan végignézzük, mi minden okozhat év eleji letargiát, és hogy rángathatjuk ki magunkat ebből az állapotból.

1, A társaság központjából magányos farkas?

Decemberben a legtöbbünknek tele a naptár. Vacsoráról buliba, adventi forgatagból vendégségbe csöppenünk. Ha szeretsz társaságban lenni, ez az időszak kiválóan alkalmas lehet arra, hogy feltöltődj és kibontakoztasd a személyiségedet. És januárban? Jellemzően a fű se nő, megszűnnek a zsúfolt esték, ettől könnyen fásultnak, elszigeteltnek és magányosnak érezhetjük magunkat.

2, Család

Az ünnepek alatt sok időt töltünk a családdal. Vannak, akik számára ezek a percek nem a feledhetetlen örömről szólnak, mert kényelmetlenül érzik magukat, elszomorodnak attól, hogy nem igazán jó a kapcsolatuk a családtagjaikkal. Még ott is, ahol egyébként rendben mennek a dolgok, a sok feszültség közepette sokszor megbántjuk egymást, megbántódunk mi is. Ezeket az érzéseket pedig épp az ünnepek után tesszük helyre magunkban. De azok is lógathatják az orrukat, akiknek öröm volt ez a pár együtt töltött nap. Ha csak ritkán látsz egyes szeretett családtagokat, akik például az ünnepek végével megint visszautaznak oda, ahol laknak, a hiányuk fájón nehezedhet rád az új év elején.

3, Emlékek

A karácsonyi időszak az emlékek felidézéséről is szól, az emberben régebbi ünnepek és olyan esték jutnak eszébe, amikor még mindenki együtt volt. Ha haláleset, válás/szakítás vagy a távolság miatt nem lehet melletted ott mindenki, akit szeretnél, teljesen rendben van, hogy szomorúság árnyékolja be az ünnepi időszakot, és idő kell, mire oldódnak ezek a fájó érzések.

4, Bezártság

A január az év leghidegebb hónapja, sokszor esik nagyobb mennyiségű hó is ilyenkor. Könnyen előfordulhat, hogy nem tudsz annyit kimozdulni, amennyit szeretnél. Ez is letörheti a kedved, főleg, ha olyan ember vagy, aki szeret a szabadban töltődni.

5, Utazás

Ha az ünnepek alatt sokat utaztál, mostanra biztosan nagyon elfáradtál. A fáradtságtól hajlamosak vagyunk nemcsak testileg összeesni, de lelkileg is megrogyni egy kicsit, a szimpla kimerültség könnyen szomorúságba csaphat át.

6, Munka

Nincs mese, megint menni kell dolgozni. Az ünnepek idején biztosan kivettél néhány nap szabit, és könnyen lehet, hogy az akkor el nem végzett munka most szakad a nyakadba. Ez nagyon stresszessé teheti az év első munkanapjait.

7, Bűntudat

Az elmúlt hetekben valószínűleg többet, többször, mást és máshogy ettél és ittál, mint szoktál. Akár hízás, akár rosszullét az eredménye, valószínűleg bűntudatod lesz, haragszol magadra, amiért ennyire szabadjára engedted a gyeplőt.

Nem kellett volna
Nem kellett volnaShutterstock

8, Csalódás

Lehet, hogy nem így képzelted a dolog. Valami nagyobbat, valami szebbet, valami jobbat vártál az ünnepektől, és most úgy érzed, átvertek. Ettől nagyon le tud törni az ember.

Ha a fentiek miatt olyan szomorú az arcod, mint a háromnapos esős idő, van pár tippünk, hogyan lehetsz jobban!

1, Ments át valamit abból, ami jó volt az ünnepek alatt!

Imádtad, hogy jövés-menés van? Ha nem is kell napi szinten folytatni, nyugodtan hívhatsz vendégeket. Egy tematikus maradékelpusztító buli, filmnézés vagy más program januárban is éppen olyan jólesik, mint az év végén.

2, Szórakozz!

Éppígy nem kell lemondanod a szórakozásról sem. Menj moziba, színházba, múzeumba, keress olyan programokat, amiken jól érzed magad. Az élet megy tovább.

3, Aktivizáld magad!

Kezdj el mozogni, vagy folytasd ott, ahol abbahagytad. Ez lehet akár barátkozós/páros program is, ketten könnyebben rávesztitek magatokat, hogy menjetek.

4, Tartsd életben a kapcsolatokat

Gyerekkorotokban össze voltatok nőve az unokatesóddal, most meg csak karácsonykor találkoztok? Ha jól érzitek magatokat együtt, nem kell az alkalomra várni, csináljatok közös programot akkor is, ha épp nincs semmilyen családi apropó.

5, Legyél elnéző magaddal!

Oké, meghíztál egy kicsit, de ne dimenzionáld túl a dolgot. Az, hogy így alakult, nem jelenti sem azt, hogy gyenge vagy, sem azt, hogy felelőtlen. Többet ettél pár hétig és kész. Sose késő visszaállni a rendes kerékvágásba.

6, Ütemezz

Tervezz be legalább egy olyan programot vagy tevékenységet a hét végére, amit nagyon tudsz várni. Lehet ez társasági program, de akár az otthoni szépségszeánszot is várhatod tűkön ülve. A várakozás örömtelivé teszi a szürke hétköznapokat is.

7, Maradj a földön az újévi fogadalmakkal!

Bár az év végi nagy nekibuzdulásban csábító, hogy a következő évben mindent teljesen máshogy akarj csinálni, azért csak óvatosan, mert könnyen lehet, hogy már az első nap reggelén oda a lelkesedés. Inkább apróbb dolgokat fogadj meg, így kisebb eséllyel ér csalódás.

8, Ügyelj az egészségedre!

Egyél jól, sportolj és pihenj eleget, az ép testben ép lélek 2019-ben is alapigazság. Ha úgy érzed, többről van szó, mint múló rosszkedvről, és nem tudsz megszabadulni a kínzó érzésektől, beszélj erről egy hozzád közel állóval, vagy keress szakértő segítséget!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek