Ez a bőrünkön élő leggyakoribb kórokozó. Többnyire ártalmatlan. Többnyire...

Mindannyiunk bőrén ott található a Staphylococcus epidermidis nevű kórokozó, azonban pánikba esni nem érdemes, hiszen ez a baktérium általában nem okoz különösebb problémát.

Éppen a gyakori előfordulása miatt hajlamos az orvostudomány figyelmen kívül hagyni – számolt be a Science Alert. Azonban ez sokszor komoly egészségügyi problémát okozhat, hiszen a kórokozó könnyen immúnissá válik a különböző antibiotikumokra, ami súlyos következményekkel, legrosszabb esetben halállal is járhat.

A brit Bath Egyetem kutatói több mint 60 különböző génről állapították meg, hogy képesek a teljesen ártalmatlan Staphylococcus epidermidis baktériumot kifejezetten veszélyes kórokozóvá alakítani.

A leggyakoribb bacik a bőrön

A legtöbben jól ismerjük a Staphylococcus aureus (más néven arany staph) baktériumot, amely szintén különösebb következmények nélkül él a testünkön. Fontos azonban tudni, hogy ha valamilyen fertőzést okoz, az egy év alatt a betegek egyharmadánál halált okoz. Az ilyen megbetegedéseket általában antibiotikummal kezelik, de az arany staph egyes törzsei mutációk során ellenállóvá vált a gyógyszerekkel szemben.

Vannak a kórokozónak más, ritkábban előforduló törzsei, mint pl. a Klebsiella pneumoniae bizonyos variánsai, amelyek akár a hétköznapi fertőzéseket is könnyen életveszélyes betegséggé alakítják.

Jelentéktelennek tűnő baktérium

A Staphylococcus epidermidis azonban nem tartozik ezekhez a kórokozókhoz, ezért az orvostudomány sokszor teljesen figyelmen kívül hagyja, elfogadva ezzel az általuk okozott fertőzések kockázatát. Különböző fertőzések egy-egy műtét során természetesen előfordulhatnak, de megvizsgálva az ezeket okozó mikrobákat, csökkenthető lenne az ilyen megbetegedések száma. Sam Sheppard, a kutatás vezetője szerint, ha meg tudjuk állapítani, hogy kik a leginkább veszélyeztetettek a fertőzések tekintetében,

egy egyszerű, műtét előtti extra higiéniai óvintézkedéssel megelőzhető lenne az infekció kialakulása.

A kockázatok nem csak ehhez a problémakörhöz kapcsolódnak. Mivel a Staphylococcus epidermidis előfordulása igen gyakori, és rengeteg baktérium található mindenhol, a gének könnyedén ránk kerülhetnek bárhol. Ha ezek a gének valamilyen mértékű antibiotikum-rezisztenciát hordoznak, rövid időn belül komoly fertőzés alakulhat ki belőlük.

Ha nem fordítanak erre több figyelmet az orvosok, fennáll annak a veszélye, hogy a betegséget hordozó gének szélesebb körben elterjednek, még gyakoribbá válhatnak az ilyen jellegű fertőzések.

Veszélyes lehet a bőrünkön élő kórokozó
Veszélyes lehet a bőrünkön élő kórokozóShutterstock

Genetikánkon is múlik a fertőzés esélye

A kutatás alatt a szakemberek több mint 400 Staphylococcus epidermidis izolátumot elemeztek, köztük egészséges és beteg emberek mintáját is. A kromoszómák összes olyan elemét megvizsgálták, mely elősegítheti a fertőzés kialakulását. Az eredmények szerint 61 olyan gént találtak, melyek egy fertőzéses megbetegedéskor komoly problémát okozhatnak.

Az ilyen jellegű genetikai jellemzőkkel kapcsolatos további tudás segíthet az orvosoknak és patológusoknak az egyes fertőzések felismerésében, hogy kedvezőbb és hatékonyabb kezelésekben részesülhessenek a betegek, azonban fontos, hogy megelőzésképpen mi is kellő figyelmet fordítsunk arra, hogy honnan milyen baktériumokat szedünk össze.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek