A lábszag 5 leggyakoribb oka, és az ellenszerek

Van valami a levegőben. Valami igazán… kellemetlen. Izé, lábszag. Jóságos ég, ez az én lábam? Nyugi, igazából bármelyikünké lehet, viszont az biztos, hogy tenni kell ellene valamit. Itt vannak az okok és az ellenszerek!

Rém kellemetlen, ha valakinek lábszaga van. Ennél csak az a rosszabb, ha épp mi vagyunk azok, akik mellől diszkréten eloldalognak az emberek. De ki tehet erről?

Az izzadság?

Tulajdonképpen nem maga az izzadság a büdös. Ha verejtékezik a lábad, a nedvesség és a cipődben uralkodó meleg tökéletes táptalajt biztosít a bőrödön található baktériumoknak. Valójában a baktérium kelti a bűzt, miközben lebontja az izzadságot és az elhalt hámsejteket. Guszta, nem?

A legjobb módja, hogy ezzel az izzadásból eredő bűzzel leszámolj: cserélj gyakran zoknit, főleg, ha nedvesnek érzed a lábad, mondja Alex Kor lábszakorvos. Másrészt viselj mindig olyan zoknit, ami valamelyest elnyeli a nedvességet, ehhez érdemes a természetes anyagok között keresgélned.

Szegénynek nagyon jó a szaglása.
Szegénynek nagyon jó a szaglása.Shutterstock

Azt gondolnánk, hogy ha az izzadásból ered, a lábszag jellemzően nyári tünet, a szakértő azonban épp ennek ellenkezőjét tapasztalja. Inkább télen erősödnek fel a panaszok, amikor zárt, nehéz cipőket és vastag zoknit hordunk. Ebben a felszerelésben még télen is rendesen beizzad a lábunk. Éppen ezért hazaérve, illetve amint lehetőségük adódik, cseréljünk zoknit! 

Ha a száraz zokni nem segít, jöhet az izzadásgátló. Igen, a lábadon. A sima stifted megteszi, bár nem biztos, hogy jó, ha utána megint a hónod alatt használod... Viszont heti egy-két alkalommal erősebb, speciálisan erre a célra fejlesztett szerrel is megpróbálkozhatsz, csak alaposan nézd meg az összetételét.

Túl sokat nyúzod ugyanazt a cipőt?

Idővel a cipők is kiszellőznek és megszáradnak, feltéve, ha nem ugyanazt a párt használod minden egyes nap. Merthogy azt nem nagyon kéne. Persze nem mindenki engedheti meg magának, hogy sűrűn váltogasson cipőt, és olyanok is vannak, akiknek a munkájukhoz speciális lábbelit kell viselniük. Ha nálad is ez a helyzet, próbáld meg minimalizálni a baktériumok megtelepedésének esélyét és fordíts kiemelt figyelmet a higiéniára. Ápold a lábad, reszeld/dörgöld le az elhalt hámsejteket és lehetőség szerint a legjobban szellőző lábbelit válaszd.

Agyonidegeled magad?

Biztos  észrevetted, hogy idegesség vagy fokozott stressz esetén jobban izzadsz. Természetesen a lábad is nedvesebb lesz ilyenkor. Ráadásul ez a fajta "paraizzadság" még kellemetlenebb szagú is lehet, mert más izzadságmirigyek választják ki. A biztonság kedvéért tarts egy pár tiszta zoknit a munkahelyeden, hogy egy gyors lábmosás/törlőkendőzés után át tudd venni, ha nagyon büdire izzadtad a lábad.

Hormonális?

A hormonváltozások befolyásolhatják az izzadás mértékét és szagát is, így például az állapotos vagy klimaxoló nők, illetve a pattanásos tinédzserek tapasztalhatnak korábban nem megszokott szagokat. Rajtuk is csak a fokozott higiénia, illetve a gyakori zokni- és cipőcsere segít. Meg a remény, hogy a helyzet átmeneti.

Fertőzés?

lábgomba az egyik legnagyobb para odalent, és a kényelmetlen viszketés mellett bizony igen erős lábszagot tud okozni. Természetesen minél hamarabb meg kell szüntetni ezt az állapotot, de jó, ha tudod, ezt is el lehet rontani. Amikor arra gyanakszunk, hogy gombánk van, hajlamosak vagyunk a lábujjaink közét is agyonkenni, pedig ezzel csak plusz nedvességet generálunk. Töröljük  inkább szárazra lábunkat, és kenjük be csak a talprészt és a lábfej oldalát. A lábak közé inkább gombaellenes port szórjunk.

Még viszket is.
Még viszket is.Shutterstock

Speciális eset?

Van, hogy minden kezelés hatástalannak bizonyul, hiába fogadta meg a szakértő összes tanácsát a higiéniára is maximálisan ügyelő páciens. Ilyen esetekben valamilyen komolyabb bakteriális fertőzésre lehet gyanakodni, amit az orvos antibiotikummal fog kezelni - remélehetőleg hatásosan.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek