Pszichopaták a munkahelyen – 10 szakma, ahol igazán elemükben vannak

Értékesítőként dolgozol? Esetleg séf vagy? Netán rendőrként üldözöd a bűnt az utcákon? Nézz jól körül, könnyen lehet, hogy van egy pszichopata munkatársad.

A horrorfilmek jellegzetes ábrázolásival szemben a pszichopatákat nehéz felismerni a valóságban, kívülről teljesen normálisnak tűnnek. Egy dolog mégis közös bennük: azok a karrierek, amik vonzzák őket. Sokan például vezető pozícióban dolgoznak, hogy kiélhessék kegyetlenségüket, hogy félelmet kelthessenek, és hogy kiteljesedhessen karizmatikus személyiségük. Képesek gyorsan döntést hozni, de az empátiát igénylő munkákban – mint az ápoló vagy a terapeuta – csődöt mondanak.

Kevin Dutton brit pszichológus és író a The Wisdom of Psychopats: What Saints, Spies, and Serial Killers Can Teach Us About Success című könyvében írt egy listát azokról az állásokról, amelyek a legtöbb pszichopatát vonzzák. Az IFL Science ezek közül a 10 legnépszerűbbet osztotta meg.

10. Köztisztviselő

A köztisztviselői állás az egyik legnépszerűbb a pszichopaták körében, itt ugyanis remekül kamatoztathatják képességeiket. Különösen könnyen képesek rendet tartani, jók a krízishelyzetekben, nem éreznek együtt másokkal, ezzel szemben nagyon intelligensek.

shutterstock 607012154

9. Séf

A legtöbb pszichopata nem akar kárt tenni másokban, ezért ne aggódj, ha egész nap éles késekkel a kezükben dolgoznak. Ők abban a káoszban érzik jól magukat, amiben mások elbuknak, ezért nem meglepő, hogy vonzzák őket a hektikus konyhák.

8. Pap

A vallásos szervezetekben könnyebben ki tudják használni az embereket, ráadásul tetteik legitimnek is számítanak. Könnyen szerezhetnek szövetségeseket, akikkel szemben fölényben érezhetik magukat, és juthatnak olyan információkhoz, amivel irányíthatnak másokat.

shutterstock 571068241

7. Rendőr

A pszichopaták egyik legfőbb jellemvonása, hogy nyomás alatt is hideg fejjel tudnak gondolkodni. A rendőröknek veszélyes a munkájuk, ezért különösen fontos, hogy nyugodtak maradjanak.

6. Újságíró

A báj, a fókuszáltság, a figyelem és cselekvőképesség mind olyan tulajdonság, ami jól jön egy újságírónak, főleg, ha szigorú határidők kötik, illetve különböző információkat kell megszereznie.

5. Sebész

Egy sebész legfontosabb jellemvonása, hogy ellenáll a stressznek, hiszen minden nap nehéz és gyors döntéseket kell hoznia, nagy nyomás alatt.

shutterstock 636996778

4. Értékesítő

A kereskedelemben dolgozó pszichopaták szégyentelenül tudják önmagukat promotálni és emberektől kontaktokat kicsalni. Mérhetetlen vágyat éreznek, hogy minél több pénzt keressenek, és képtelenek csapatban dolgozni.

3. Médiaszemélyiség a TV-ben vagy a rádióban

Az embernek, akire nyilvános figyelem irányul, hasznosak lehetnek exhibicionista, narcisztikus jellemvonásai. Ez a választás azért is lehet népszerű a pszichopaták körében, mert nagy nyomás alatt is nyugalmat igényel.

2. Ügyvéd

Az önbizalom, a szívtelenség és a csalóka báj hasznos lehet az ügyvédi hivatásban, amivel egy pszichopata mind rendelkezik.

shutterstock 334043390

1. Vezérigazgató

A pszichopaták képesek ellenállni a káosznak. Nemcsak arról van szó, hogy stressz alatt nyugodtak tudnak maradni, de amíg mindenki más nehezen birkózik meg ezekben a helyzetekben, ők brillíroznak, ezért a karrierjükben is könnyen jutnak előre. Néhányuknak arra sincs szükségük, hogy eközben másokat manipuláljanak.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek