Panaszkodj bátran a munkahelyeden!

A munkatársak kölcsönös panaszkodása összehozhatja a csapatot. Ehhez viszont tudni kell jól csinálni.

Mondták már a munkatársaid, hogy fárasztó és lehangoló az állandó panaszkodásod? Vagy éppen te javasolnád egy-két negatív kisugárzású kollégának, hogy vegyenek vissza magukból? Pedig a ventillálás kedvez a munkahelyi morálnak, legalábbis a Melbourne-i Egyetem friss kutatása szerint. A vizsgálatban azt találták, hogy a kollégáknak való siránkozás nem csak a problémák közös megoldásában segít, de össze is köti a munkatársakat.

shutterstock 221909167
Shutterstock

Dr. Vanessa Pouthier egy amerikai kórház onkológiai osztályán az orvosok és nővérek közé beépülve ötven napindító értekezleten vett részt, és kétkörös interjúkat készített a kórház dolgozóival. Ez alapján arra jutott, hogy a panaszkodás bizony, nem csak arra jó, hogy kieresszük a gőzt, és az őrületbe kergessük a környezetünket. Szerinte a ventillálás ugyanolyan fontos összekötő erő a munkahelyen, mint a tréfálkozás. Fontos ugyanis, hogy elnyerjük a kollégák empátiáját, ehhez pedig kellenek ezek a panaszáradatok, vagy Pouthier fogalmazásában: rituálék, ceremóniák.

“Az egyik legjobb dolog, amit megfigyeltem ebben a csoportban, az volt, hogy a panaszrituálék ráébresztették az orvosokat és a nővéreket arra, hogy bizonyos szituációkkal kapcsolatban ugyanúgy éreznek és gondolkodnak. Rájönnek, mennyi közös van bennük amiatt, hogy nap mint nap ugyanazokkal a kihívásokkal kell megküzdeniük”

- magyarázta dr. Pouthier a Pursuitnek.

Nyilván a durván dühöngő, csapkodós elégedetlenség nem fér bele, és a kulturált, produktív hisztizésnek is vannak szabályai, amiket érdemes betartani, hogy ne mobbing legyen a vége.

“Csak azokról panaszkodhatunk, akik éppen nincsenek jelen, és fontos, hogy egy olyan dologra vetítsük ki a kiborulás tárgyát, amivel kapcsolatban mindenki egy véleményen van. Ilyen lehet például a struktúra, amiben a csapat tagjai dolgozni kénytelenek, vagy más részleghez tartozó, nehezen kezelhető emberek. De a lényeg, hogy soha ne a jelenlévőket vegyük górcső alá” - figyelmeztet a szakember.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek