A túl sok D-vitamin is okozhat problémákat

Azt gondolod, hogy vitaminokból sosem elég? Nos, ez így nem igaz, a D-vitaminnak is van sötét oldala.

Mióta a D-vitamin-hiány a telente legtöbbet használt szavak egyikévé vált, alig akad ellensége a táplálékkiegészítőkkel való vitaminpótlásnak. A Popular Science szerint azonban a D-vitaminból sokan jóval többet szednek mint kellene, és ez kellemetlen tünetekkel is járhat.

A vízben oldódó vitaminokkal szemben a D-vitamin és a többi zsírban oldódó vitamin hajlamos szép lassan felgyülemleni a szervezetben, és annak ellenére, hogy ez nem fog heveny mérgezéses tüneteket produkálni, a túlzásba vitt D-vitaminozás okozhat azért kellemetlenségeket. Hányingert, hányást, székrekedést és általános erőtlenséget is eredményezhet mindez, ami persze nem hangzik túlságosan tragikusnak, könnyen lehet azonban, hogy fölöslegesen költesz minderre. Sőt! 

"Ha valaki huzamosabb ideig sokezer, mondjuk 10 ezer egységet szed naponta, annak számolnia kell a veszélyesebb, krónikus tünetekkel is, ilyen például a vesekő, a meszesedés és hiperkalcemia, vagyis a a vér megemelkedett kalciumszintje" - nyilatkozta nekünk korábban Dr. Takács István, a MOOT főtitkára és az Első 1000 Nap Program elnöke.

"Azzal a tévhittel kapcsolatban, hogy annál jobb, minél többet szedünk belőle, meg kell jegyezni, hogy ha már nincs D-vitamin-hiányunk, vagyis a normális értékek között mozog a szintje, akkor mindegy, hogy az mennyire magas, nincs különösebb előnye. Persze ebben az esetben könnyebb túlszaladni, és ezzel nőhet a mellékhatások, kockázatok veszélye. Tehát a cél a hiány megszüntetése, nem a D-vitamin szintjének magasan tartása" - tette hozzá.

shutterstock 757565839

Egy felmérés szerint persze még mindig ritka a „túladagolás”, csupán az amerikaiak 3,2 százaléka visz be ugyanis 4000 nemzetközi egységnél is több D-vitamint. Igaz, az kicsit ijesztő, hogy 2007-2008 környékén ez még csak 0,2 százalék volt, vagyis egyre többen vannak, akik a napi limitet nem nagyon tartják be. Sokan vannak - kb. 18 százalék - akik pedig legalább napi 1000 nemzetközi egységet tartják, ami nem feltétlenül baj, csak hogy ennél többen, nagyjából az amerikai népesség 30-40 százaléka szenved D-vitamin-hiányban. És igen, nálunk sem túl rózsás a helyzet

És még valami: ugyan a D-vitamin hasznos, de jóval több jó tulajdonsággal ruházták fel, mint kellene. A Popular Science például egy olyan kutatást említ, mely szerint nem igaz, hogy a plusz D-vitamin csökkentené a megfázások esélyét, egy másik tudományos munka szerint pedig a D-vitamint tartalmazó táplálékkiegészítők nemhogy javítani nem képesek az idősek esélyein, hanem épp ellenkezőleg: még több esést és csonttörést eredményeznek.

Szóval mit javasolnak ők? A megfelelő védelem mellett próbálj elég napfényt begyűjteni, egyél minél több olyan ételt, jó forrása ennek a D-vitaminnak,  és persze tartsd be a szakértők által ajánlott dózist.  

A D-vitamin valójában nem is vitamin

Tudtad, hogy D-vitamin valójában egy szteroidhormon előanyaga, és csak orvostörténeti okokból hívják vitaminnak? A D-vitamin kétféle formában fordul elő: a D3 (kolekalciferol) vitamin a zsíros halfélékben és a tojássárgájában, míg a D2 vitamin (ergokalciferol) néhány gombafélében található meg. Előbbi sokkal aktívabb és hasznosabb, mivel kétszer olyan mértékben növeli a vérben a D-vitamin szintjét mint a D2.

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.