Ezért kell olyan sokszor pisilned, ha hideg van

Ne légy morcos, még mindig jobb, mint a magas vérnyomás.

Nem teljesen egyértelmű, pontosan mi játszódik le ilyenkor a szervezetben, de összességében a kényelmünket szolgálja a dolog, ha kevesebbet pisilnénk, jobban fáznánk ugyanis a hidegben. Vagy magasabb lenne a vérnyomásunk. Akkor meg inkább a gyakori vécére járás. A jelenség fiziológia hátterét a SciShow magyarázta el.

A vérnyomás csökkentésére szolgál?

Valószínűleg arról van szó, hogy a felmelegítendő vér mennyiségét úgy csökkenti a szervezetünk, hogy összébb húzza a hideg által leginkább érintett testrészek ereit. Ez azonban megnöveli a belső szervek irányába áramló vér mennyiségét, ami megemeli a vérnyomást is. A magas vérnyomás persze szintén nem megoldás a problémára, ezért a testünkben jelen lévő folyadék mennyiségének csökkentésével és a fokozott vizeletkiválasztással reagál a szervezet, ami normalizálja a vérnyomásunkat.

Mindenki többet pisil

Ez az elmélet ugyanakkor nem ad tökéletes magyarázatot a telente gyakrabban vécéző állatvilág egészére nézvést. A hideg környezethez hozzászokott állatok vérnyomása ugyanis nem nagyon változik meg a hideg hatására, pisilni viszont ők is többet pisilnek. Egy másik magyarázat szerint a hidegben kevésbé hatékonyan működő vesék felelősek a jelenségért, és mivel megnő a sókoncetráció, ezért további folyadékot vonnak magukhoz a vérből, megnövelve a vizelet mennyiségét. Persze ehhez idő kell, így továbbra is rejtély, miért kell azonnal vécéremenni, hogyan kilépünk az ajtón. 

A lényeg: ne légy mérges a veséidre és a húgyhólyagodra, keményen és odaadóan dolgoznak ugyanis érted télen is.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek