Minél keserűbb a csoki, annál egészségesebb?

A származási hely és a feldolgozás folyamata is sokat számít persze, de a kakaó aránya és a keserűség is sokat elmond azért a minőségről.

Természetesen sok múlik azon is, honnan származnak az alapanyagok, hogy néz ki a szüret, a fermentáció, a szárítás és a pörkölés folyamata, de az átlagfelhasználót többnyire csak a származási hely és a felhasznált kakaó aránya segíti a tájékozódásban. A Greatist mindenesetre összegyűjtötte, mit érdemes tudni a különböző csokifélékről.

Csatlakozz a sötét oldalhoz

A csomagoláson látható százalékok a csokihoz felhasznált kakaótermékek, azaz a kakaómassza, a kakaóvaj és a kakaópor arányát jelzik. Ez azért is fontos, mert a nagyobb kakaótartalom nagyobb flavonoid-tartalmat jelent, a csoki előnyös élettani hatásai pedig ezeknek a tulajdonságainak köszönhetők.

shutterstock 451619206

De nemcsak a fent említett vegyületek miatt jobb választás az étcsoki a tejcsokinál, hanem azért is, mert a jóval magasabb kakaótartalomnak hála cukorból és más mesterséges adalékokból is kevesebb jut bele, kizárásos alapon is egészségesebb tehát ez a változat. Mindez 100 grammonként nagyjából 175 milligrmmos flavonoid-tartalmat jelent, szemben egy átlagos tejcsoki 75 milligrammjával.

Keserűség

Általában véve a kakaótermékek arányának növekedésével egyenesen arányos az is, mennyire keserű a csokink, de természetesen a talaj minősége, illetve a feldolgozás folyamata is hatással van a végtermék ízvilágára. Emellett a felhasznált kakaómassza és a kakaóvaj aránya is sokat számít az íz szempontjából. Az időjárási körülmények és a feldolgozás folyamata a végtermék antioxidáns-tartalma és az íze szempontjából is meghatározó, nem kizárt tehát, hogy egy 65 százalékos étcsoki több flavonoidot tartalmazz vagy keserűbb, mint egy 80 százalékos változat.

Erre érdemes figyelni

A százalékokon kívül ( a 70 százalékos már jó választás) a származási helyre érdemes még figyelni. Az Egyenlítőhöz közeli országok, például Ghána, Elefántcsontpart és Ecuador mind megbízhat forrás. Ezenkívül a növényi olajak, az alkalizált vagy holland kakaópor és az első helyen feltüntettet, magas cukortartalom az, ami rossz jel, és kerülendő termékre utal a Greatist szerint.

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.