Ezért fáj annyira az elutasítás

Az általuk kinézett potenciális partnerek által elutasítottak és a baráti társaságból kiközösített páriák átélte szenvedésen is lehet segíteni egy pszichológus szerint.

Úgy tűnik nem véletlen, hogy a társkeresős alkalmazásoknak és a Facebooknak hála igencsak megsokasodott, mini elutasítások szinte kézzelfogható, fizikai fájdalomra emlékeztető érzéseket váltanak ki belőlünk. Szerencsére, ha a lájkhiány és az ignorált, epekedő üzenetek kiváltotta fájdalomra nem is, az azt követő haragra és az önbecsülésünk mélyrepülésére van azért gyógyír. Az elutasítás kiváltotta fájdalom evolúciós okairól és egy pszichológus, Guy Winch írt a TED-nek.

Nemcsak képzeled, tényleg fáj

A szinte mindennapos, kisebb-nagyobb közösségi médiás elutasítások persze csak a skála alsó részét képezik. A Tinderen balra húzott profiloknál és az ignorált üzeneteknél jóval fájdalmasabb válások, kirúgások és kiközösítések jelentette, sok esetben már-már sokkoló fájdalom felett viszont már sokkal nehezebb napirendre térni. Egy a résztvevők agyát MRI vizsgálatoknak alávető kutatás szerint az újkeletű elutasításokra fókuszáló tesztalanyok agyának ugyanaz a része aktiválódik ilyenkor, amely a fizikai fájdalom érzése esetén aktív.

Mindez valószínűleg azért van így, mert a vadászó-gyűjtögető életmódot élő őseink esetében a törzs egy tagjának elutasítása/kiközösítése gyakorlatilag egy halálos ítélettel ért fel. Annak idején fontos volt tehát, hogy a lehető legkézzelfoghatóbb módon jelezze az agyunk a kiközösítésre utaló jelek jelentette veszélyeket. Minél fájdalmasabb volt az elutasítás, annál nagyobb volt a valószínűsége annak, hogy az elutasított változtatott a viselkedésén.

shutterstock 603284075

Ne büntesd magad!

A fájdalom mellett persze a hangulatunkra és az önbecsülésünkre is rossz hatással van az elutasítás. Az ennek kapcsán érzett gyakori és túlzó önkritika ellen pedig szerencsére már védekezhetünk a pszichológus szerint. Az persze fontos, sőt szükségszerű is, hogy tanuljunk a hibáinkból, ez azonban nem jelenti azt, hogy ennek önostorozással kellene párosulnia, a „mekkora lúzer vagyok” jellegű gondolatmeneteket érdemes tehát tudatosan kerülni.

Építsd újra!

Az önbecsülésünk helyreállítása kifejezetten fontos Winch szerint. A személyiségünk értékes aspektusait szerinte megerősíthetjük például úgy is, hogy papírra vetjük néhány (mondjuk 5) olyan kvalitásunkat, amelyről tudjuk, hogy értéket képviselnek egy párkapcsolat, barátság vagy állás esetében, majd egyet részletezünk is ezek közül. Érdemes arra koncentrálni az esszéírás során, miért értékelik ezt a tulajdonságot mások, és hogyan fejeznénk ki azt eggy releváns szituációban.

Barátkozz tovább!

Ha egy személy vagy társaság elutasít és száműz valakit, kulcsfontosságú a pszichológus szerint, hogy minél gyorsabban, orvosoljuk a problémát. Például úgy, hogy azonnal rögzítünk egy programot azokkal a barátinkkal, akik szeretnek minket, vagy felhívjuk a szüleinket/testvérünket, hogy emlékeztessük rá magunkat, milyen is az, amikor valaki tényleg örül a hangunknak.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek