Ezért félnek a nők a méhnyakrákszűréstől

Egy felmérés szerint, renegetegen vannak, akik azért mondanak nemet a mintavételes tesztekre, mert szégyellik magukat a nőgyógyászuk előtt.

Egy felmérés szerint sokan annyira szégyellik magukat, hogy inkább, kihagyják a kenetvétellel járó szűrővizsgálatokatírja a Women’s Health. Vannak, akik a testalkatuk miatt tartanak a vizsgálattól, még náluk is többen vannak ugyanakkor azok, akik a kellemetlen szagok miatt félnek a dologtól.

Felesleges kockáztatni

Pedig a hüvelyből és a méhnyakból vett sejtminták segítségével nem csak a rákos sejtek jelenlétét képesek kimutatni az orvosok. A rákos állapotokat megelőző elváltozásokat is feltáró vizsgálatot ugyanakkor megesik, hogy azért hagyják ki a veszedelmesen szemérmes nők, mert nem volt idejük arra, hogy szőrtelenítsenek a vizsgálat előtt. Egy több mint 2000 nőt megkérdező brit felmérés szerint:

  • a nők 35 százaléka a testalkatát
  • 34 százaléka a nemi szerve formáját
  • 38 százaléka pedig a kellemetlen szagokat

szégyelli annyira, hogy kihagyja a potenciálisan életmentő vizsgálatokat.

shutterstock 792023026

A betegség korai észlelése esetén nagyságrendileg jobb ugyanakkor a rákos betegek esélye a gyógyulásra, nem tűnik tehát túl ésszerű dolognak, hogy ilyen sokan a homokba dugják az altestüket, és nemet mondanak a gyors és jórészt fájdalommentes vizsgálatokra.

Ne szégyelld, senkit sem érdekel

Vagyis... az orvosokat biztosan nem. Az amerikai nőgyógyászok szerint amúgy 21 évesen érdemes először elmenni egy kenetvételes szűrésre, azután pedig nagyjából háromévente javasolt megismételni a tesztet. Ami pedig a szőrtelenítést és a rossz szagokat illeti, Dr. Draion M. Burch, egy amerikai szülész-nőgyógyász szerint teljesen fölösleges ilyen hülyeségekkel foglalkozni a nőknek, az orvosok ugyanis „egyáltalán nem foglalkoznak ezekkel a dolgokkal”.

Oszd meg másokkal is!
Mustra