Ha csak edzéssel fogysz, kinyírod a térdedet

A kopásos ízületi gyulladás rosszabbodásának megakadályozása érdekében ajánlott az étrendjükön is változtatnia azoknak, akik fogyással szeretnék lassítani a folyamatot.

Az elhízott emberek térde sokkal jobban jár egy amerikai kutatás szerint, ha fogyókúrával, vagy a fogyókúra és az edzés kombinációjának segítségével fogynak le, nem pedig kizárólag az edzésnek köszönhetően. A San Diegó-i Kaliforniai Egyetem kutatói szerint a súlyfölösleg leadása a fogyózók esetében jelentős mértékben képes lehet lelassítani a térdeket érintő kopásos ízületi gyulladással, azaz az osteoarthritisszel együtt járó porckopást.

A 8 évet felölelő kutatás eredményeit összefoglaló ScienceDaily szerint a 60 év fölöttiek harmadát érintő osteoarthritis sokak esetében egészen addig súlyosbodik a porcveszteség megindulása után, amíg egy térdprotézis beültetésével meg nem oldják a problémát. Az ugyanakkor eddig is nyilvánvaló volt, hogy a súlyfelesleg leadása lassíthat ezeken a folyamatokon. A új, 760 túlsúlyos nő és férfi térdét vizsgáló kutatás szerint azonban az sem mindegy, hogyan szabadul meg valaki a plusz súlytól.

shutterstock 473658847

A tanulmány szerzője, Dr. Alexandra Gersing és csapata 8 éven át követte, mi történik a súlyfeleslegüket leadó és a 8 év alatt egy dekát sem fogyó térdfájósokkal. A kutatásban résztvevő 760 ember fele, 380 ember fogyott egyébként le a 8 éve alatt, egy részük csak a fogyókúra, egy részük csak az edzés, egy harmadik csoport pedig a kettő kombinációjának segítségével. A kutatás elején, féltávnál és a 8. év végén is lefolytatott vizsgálatok alapján úgy tűnik, az étrend megváltoztatása nélkül hiába fogy le valaki, ez nem lesz elég ahhoz, hogy megálljt parancsoljon a porckopás rosszabbodásának.

A kutatók szerint az étrendjükön nem változtató, kizárólag edzés segítségével fogyó urak és hölgyek egyáltalán nem szerepeltek jobban a teszteken, mint a 380, a 8. év végén is túlsúlyos résztvevő. Fontos tehát kihangsúlyozni, hogy az osteoarthritisszel bajlódóknak a táplálkozási szokásaikon is változtatniuk kell, ha szeretnék elkerülni, hogy ők is térdprotézisre szoruljanak.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek