Ezért ne vidd túlzásba az intimhigiéniát

Mi történik, ha az intimhigiénia kényszeres tisztálkodásba csap át? Szülész-nőgyógyász szedte össze a legfontosabb tudnivalókat.

„Nagyon gyakori, hogy a tisztálkodást túlzásba viszik, vagy rengeteg gomba- és baktériumellenes gyógyszert, kúpot használnak. Ez ugyanannyira káros lehet, mint az intimhigiénia elhanyagolása” – figyelmeztet dr. Supák Dorina szülész-nőgyógyász klinikai orvos. A Neutromed három hónapon át tartó, az intim higiéniával foglalkozó edukációs kampányáról és a kampány tanulságairól egy sajtóközleményben kaptunk hírt. 

Mi számít túlzásnak?

A napi egy-két alkalomnál többszöri intimmosakodó-használat már a hüvelyflóra egyensúlyának felborulását eredményezheti. “Ide tartozik az irrigálás, vagyis a hüvely átöblítése is, amely során az egyensúlyt fenntartó Lactobacillusok száma jelentősen csökkenhet” – fűzi hozzá a szakértő.

A viták kereszttüzében álló irrigátorok tulajdonképpen egy pici zuhanyrózsára hasonlítanak, amelyek vízzel és abban feloldott tejsavval, kamillával, vagy egyéb kemikáliával is működhetnek. A gyakorlati mechanizmusuk szerint a hüvelybe kell helyezni őket, az irrigátorból kiáramló folyadék pedig kimossa a károsnak vélt baktériumokat, váladékokat és a menstruációs vért is.

Mi történik ilyenkor?

„A Lactobacillusok fizikailag is kimosódnak a hüvelyből, ezáltal teret engednek a kórokozó baktériumok és gombák szaporodásának. Ráadásul az irrigátorok használatakor keletkező nyomás hatására a fertőzést okozó baktériumok a méhbe, illetve a petevezetékbe és a kismedencébe kerülhetnek, ahol súlyos gyulladást, meddőséget is okozhatnak. Éppen ezért csak kivételes esetben, nőgyógyászunk kifejezett utasítása mellett használjuk ezeket. Sokkal jobb hatást érünk el a Lactobacillust tartalmazó hüvelyflóra-regeneráló kúpok alkalmazásával” – javasolja Dr. Supák Dorina.

Az intim testrész nyálkahártyáját számtalan mikroorganizmus népesíti be, ezek némelyike a savas környezetért felel, illetve egy nagyon fontos védekező funkciót is ellát. Ennek köszönhetően nem tudnak a kórokozó csírák – mint például az élesztőgombák – megtelepedni. Az intim területek kortól és hormonszinttől függően 3,5-5,5 közötti pH-értékkel rendelkeznek. Kémhatásuk azonban könnyen felborulhat például sportolás, stressz, terhesség, menstruáció vagy menopauza esetén.

shutterstock 476929729
Shutterstock

Hogyan válasszunk terméket?

„Arra biztatok mindenkit, hogy a saját élethelyzetének megfelelő terméket válassza, hiszen egy tizenéves, egy termékeny szakaszban lévő nő és egy, a menopauza idejében járó hölgy intim pH-értéke eltérő. Nővé váláskor az emelkedő ösztrogénszint hatására a hüvelyhám felépül és a Lactobacillus válik dominánssá a hüvelyflórában. Menstruáció ideje alatt a hüvelyi pH lúgosabb irányba tolódik, míg menopauzakor a hüvelyhám elvékonyodik és bakteriális flórája a bőréhez hasonlóvá válik, a pH-érték pedig szintén emelkedik” – teszi hozzá a szakember.

Az agresszív, alkálikus szappanok helyett, melyek a természetes savas védőköpenyt rombolják, pH bőrsemleges mosdószereket észszerű használni. Egy korszerű, a mai igényeknek megfelelő intim-tisztálkodási szer nem tartalmazhat szappant, parfümöt és alkoholt, illetve meg kell egyeznie a külső nemi testrészek normál pH-értékével. A hüvelybemenet környékének pH-értéke lényegesen alatta van a normál bőr pH-értékének. Ha erre nem figyelünk, akár a folyékony intimszappanok, a higiéniai kendők, de a normál szappanok is bőrirritációt, allergiát okozhatnak. 

A kevesebb több, avagy az intimhigiénia alapjai

  • A hüvely külső részét naponta tiszta, langyos vízzel, elölről hátrafele haladva kell finoman lemosni. Mosdókesztyű, kendő használata nem javasolt.
  • A bugyit naponta cserélni kell, ezzel nem csak a bőrirritációk, de fertőzések és a gyulladások is megelőzhetők.
  • 60 fok felett mosható alsóneműt válasszunk, ugyanis a csírák, melyek a kellemetlen hüvelyi fertőzéseket okozzák, csak ezen a magas hőmérsékleten pusztulnak el. A csak alacsony hőmérsékleten mosható fehérnemű öblítéséhez speciális öblítőszerek állnak rendelkezésre.
  • Műszálas helyett pamut fehérneműt viseljünk. A pamut légáteresztő, és felszívja a nedvességet, így az intim testterület mindig száraz marad. A korszerű mikroszálas anyagok ugyancsak légáteresztők, és sok esetben 60 fok feletti vízben moshatók.
  • A széklet utáni törlést a hüvelytől kiindulva hátrafele végezzük. A széklettel bélbaktériumok kerülhetnek a hüvelybe. Egyes bélbaktériumok, mint például a coli baktérium húgyúti fertőzések okozói is lehetnek. A nők a rövid húgyvezetékek, illetve ezeknek a végbélhez való közelsége miatt fokozott fertőzésveszélynek vannak kitéve.
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek