18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

A szex az öregedés ellen is jó?

A hetente legalább egyszer szexelő nők szervezete több telomerázt termel, ami meghosszabbítja a sejtek élettartamát.

Egy kutatás szerint nem csak arra jó a szex, hogy mozogjunk és élvezkedjünk egy sort, meg hogy… szaporodjunk. A 129 anya egy hetét figyelemmel kísérő kutatók szerint a telomerek, azaz a DNS-t a sejtosztódás során ért károsodástól védő, többszörösen ismétlődő szakaszok hosszát is kedvezően befolyásolja, ha egy nő hetente legalább egyszer lefekszik a partnerével. A kutatás eredményeiről a My Domaine számolt be. 

"Legalább a telomereimre tekintettel lehetnél!"

Minél hosszabb a DNS-szál mindkét végén megtalálható telomer, annál többször tud anélkül osztódni egy sejt, hogy a génkészlete is sérülne. Az emberi sejtek nagyjából 50 alkalommal képesek a DNS károsodása nélkül megrövidülni, ezután már életképtelenek lesznek az újonnan keletkező sejtek. Ezt a folyamatot képes elodázni a csonkolódott telomer szakaszt újra és újra kiegészítő, telomeráz névre hallgató enzim. Márpedig a kutatás eredményei alapján úgy tűnik, a heti legalább egy alkalommal szexelő nők szervezete nagyobb mennyiségű ilyen enzimet termel, mint azoké a társaiké, akik egyszer sem szerelmeskedtek.

shutterstock 660442111

Hívj telomerszerelőt!

Ez volt egyébként az egyetlen olyan tényező, amelyről bebizonyosodott a kutatás során, hogy jótékony hatással lehet a telomer hosszra. Az, hogy mennyire voltak elégedettek a nők a párkapcsolatukkal, hogy mennyi stressz érte őket és hogy voltak-e konfliktusaik a partnereikkel, nem befolyásolta az enzimtermelést. Mintha apró kis telomerszerelőket nemzenénk. A szex jótékony hatására különben még az sincs hatással a kutatók szerint, mennyire elégedett valaki a szexuális életével. Csak csináld, a többiről majd gondoskodik a telomeráz!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek