Lejjebb vitték a magas vérnyomás határértékét Amerikában

Az alacsonyabb érték esetén még nem szükséges gyógyszereket szedni, a veszélyesen magas vérnyomás kialakulásának elkerülése érdekében azonban a 130/80-as vérnyomás esetén is szükséges a rendszeres ellenőrzés.

A kardiológusok javaslatára bevezetett új irányelvek hatására mintegy 25 millió ember került át a veszélyeztetett kategóriába. Az ebbe az új, köztes kategóriába dobott milliók számára továbbra sem javasolják ugyanakkor a gyógyszeres kezelést, a kardiológusok szerint inkább egyfajta figyelmeztetésként értelmezendő a dolog: ha ebbe a kategóriába esik valaki, akkor sürgős életmódváltásra van szükség. A magas vérnyomással diagnosztizáltak számát egy tollvonással 75 millióról 103 millióra emelő lépésről a Science Alert írt. 

Az új irányelvek szerint már a 130/80-as vérnyomás is magasnak számít majd, szemben a világ többi részén érvényes 140/90-es számmal. A változtatás célja az egyébként, hogy a még nem kirívóan magas vérnyomású, de már veszélyeztetett betegeket figyelmeztessék az orvosok a magas vérnyomás veszélyeire, és még azelőtt cselekvésre bírják őket, hogy gyógyszeres kezelésre szorulnának.

shutterstock 312824303

A 130/80-as vagy annál magasabb vérnyomással rendelkezők számára tehát egyelőre csak az egészségesebb étrend bevezetést és több testmozgást „írnak majd fel” az orvosok. Emellett arra is szeretnék felhívni az érintettek figyelmét, hogy ezeknél a számoknál mér kiemelten fontos a rendszeres orvosi ellenőrzés is. A megelőzés fontosságát hangsúlyozó lépésre azért is szükség volt, mert a világszerte évi 7.5 millió halálos áldozatot követelő magas vérnyomásnál csak a dohányzás felelős több megelőzhető szívrohamért az USA-ban.  

Emellett a vérnyomás első, magasabb értékét adó szisztolés, azaz a szív összehúzódása által előidézett vérnyomás ingadozásának veszélyeire is felhívta a figyelmet egy kutatás. A közel 11.000 beteg adatait megvizsgáló kutatás szerint a szisztolés vérnyomás két ellenőrzés közötti 30-40 higanymilliméteres ingadozása legalább olyan veszélyes lehet, mint a tartósan magas vérnyomás. A tényleg magas 140/90-es vagy afölötti vérnyomás kialakulásának megakadályozása mellett az is kulcsfontosságú tehát az orvosok szerint, hogy a sziszolés vérnyomás ingadozása ellen is megtegyenek minden tőlük telhetőt a betegek, legyen szó egészséges életmódról vagy gyógyszeres kezelésekről.

Oszd meg másokkal is!
Mustra