Teljesen feleslegesen költ drága krémekre

Tunéziáig kellett mennem, hogy végre valaki kimondja azt, amit eddig is sejtettem: teljesen felesleges drága krémekkel kenegetni magamat, a bőrömnek nem az illatos kőolajszármazékok tesznek igazán jót, hanem a rendes tisztálkodás és egy kis olívaolaj. 

Tunézia azóta áll közel a szívemhez, mióta tavaly ellátogattam egy Star Wars díszletei között rendezett elektronikus zenei fesztiválra. Bár nem lehet elmenni az országot ért terrortámadások mellett, de Tunézia mindent megtesz annak érdekében, hogy ezt mindenki elfelejtse és a turisták is kezdenek visszatérni az országba. Egyébként ez az egyik legfejlettebb arab ország, és a többi hasonló országhoz képest a nők is jól haladnak az egyenjogúságuk kiharcolásában. Az országban tilos a többnejűség és a cenzúra sem olyan mértékű mint más arab vagy afrikai országban, bár tény, hogy nem nagyon szeretnek politikáról beszélgetni a lakosok. Rengeteg híres filmet forgattak az ország különböző pontjain, Tunézia vezetése próbál jó kapcsolatot ápolni a nyugati világ vezetőivel, az életszínvonal sem olyan alacsony, mint más környező országban és annyira szívélyesen fogadják a hozzájuk érkező turistákat, hogy eloszlik minden negatív előítélete annak, aki egyszer ellátogat ide. 

Olívaolaj kívül és belül is széppé teszi

De vissza a szépségápoláshoz. Tunézia mezőgazdaságának egyik legfontosabb terméke az olívaolaj, aminek felhasználását a nők nem korlátozzák a konyhára, hanem aktívan használják a szépségápolásra. Olyannyira, hogy mikor Szúsza egyik legexkluzívabb szépségközpontjának vezetőjét kérdeztük, ő is úgy nyilatkozott, hogy a drága krémek helyett elég néhány üveg olajjal hazatérni. Bár a nagy világmárkák náluk is jelen vannak, a tunéziai nők mégis a rendszeres bőrradírozásra és az olajozásra esküdnek. Az olíva mellett a jázmin olaját előszeretettel használják, de gyakran előkerül a narancsolaj is. Míg az olívaolajat egész testre javasolta a szépségközpont vezetője, mert arcon használva sem lesz pattanásos tőle a bőre, a jázmin virágából készült olajat inkább csak a mellkasra használják.

Az olajok mellett agyag- és iszappakolásokat is előszeretettel alkalmaznak. A természetes szépítőszereket porosítva árulják, és vízzel keverve készítenek belőle otthon krémet. Esküvő előtt fehér agyag kezelést szokott kapni a menyasszony, hogy fehérebb legyen a bőre, mert míg mi barnábbra, ők fehérebbre vágynak, de egyébként ezt a száraz bőrre szokták kezelésként használni. A barna agyagot a zsíros bőrre kenik, de sampon is készül belőle. A vörös agyagot pedig kimondottan arckezelésekhez használják, mert  tisztít és javítja a bőr szerkezetét. 

Életem első hammám kezelése

Mikor megtudtam, hogy a barátnős programok és a lánybúcsúk helyszíne általában a hammám, vagyis a törökfürdős kezelés, nem volt kérdés, hogy ezt meg kell tapasztalni és hát tény, hogy életre szóló emlékekkel lettem gazdagabb, pedig alapvetően nem vagyok az a nagy szaunázós típus. A tunéziai nők és férfiak a napi tisztálkodás mellett esküdnek a heti egyszeri törökfürdőzésre is, hogy a gőz és a szövetkesztyűs bőrradírozás minden koszt lehozzon a bőrükről, sőt forró gőz még a megfázásra is kiváló gyógyír. 

Fekete szappannal a sima bőrért

A gyakorlatban mindez úgy néz ki, hogy miután sikerült leosonnom a wellness részlegre köntösben úgy, hogy mindössze csak 4 család nézett rám értetlenkedve,kellemes illatok, lágy zeneszó, nyugtató félhomály, hattyúkká hajtogatott törölközők fogadtak, na meg mellettük mécsesek és illóolajok párnák között (mióta felgyújtottam egy lakást egy mécsesteszt alatt, pontosan ez a kombó az, amitől azonnal pánikba esek) de végre ráhangolódhattam a lazulásra. 

A hagyományos törökfürdők masszírozó személyzetét delláknak hívták, és jobb híján nevezzük így azt a határozott fellépésű és meglehetősen erős kézmozdulatokkal dolgozó hölgyet is, aki engem kezelésébe vett. Zuhanyzás után bekente az egész testem valami krémmel, ami nyomokban bőrradírra emlékeztetett (egyébként fekete szappanos krém volt), majd betessékelt a gőzbe. Ahogyan beléptem, egyből eszembe jutott a számtalan cikk, amit meg kellett már írnom életem során arról, hogy az ilyen helyek olyanok a baktériumoknak, gombáknak és penészeknek, mint a Kánaán. Rövid téblábolás után a dellám rám parancsolt, hogy üljek le, így kissé félszegen, minimális testfelülettel érintve a kőpadot, viszonylagos kényelembe helyeztem magam.

Gőz a pórusok tisztításáért

A szaunázást sosem élveztem annyira, egyrészt meleg is van, izzadok is, másrészt nehezemre esik hosszú perceken keresztül céltalanul bámulni ki a fejemből. Egyébként is honnan lehet tudni, mikor kellene kivánszorognom onnan? Mit lehet közben csinálni? A félhomályban viszont egész kellemesen telt az idő, ha nem a többiekkel beszélgettem, akkor a gondolataim a baktériumtenyészetek világa körül jártak, vagy azon aggódtam egy sort,  hogy vajon lángol-e már az illóolajos törölközőhattyú az előtérben. A felkent krémet természetesen sikerült egy óvatlan mozdulattal az arcomra is felvinni, de szerencsére a della pontosan akkor parancsolt ki a gőzből, mikor már éppen kezdte marni a szemem az izzadtsággal kevert cucc. Újabb zuhanyzás után jött a dörzsöléses kezelés. 

Az elhalt hámszövetektől való megszabadulás

A kezelés lényege, hogy a bőrről lejöjjön minden kosz és felesleges, elhalt hámszövet, és olyan mint egy radírozás, csak sokkal alaposabban. A műveletet egy szövetkesztyűvel végzik, és a gyakorlatban úgy néz ki, hogy lefekszik a delikvens, a fürdőmester hölgy pedig nagyjából olyan intenzitással és erővel esik neki az elhalt hámsejteknek, mintha azok valamit ártottak volna neki.  Ha a gőzben ülve a baktériumok és párás meleg kapcsolatáról szóló cikkek kavarogtak a fejemben, itt a sérült anyajegy és a melanoma kapcsolata hasított belém. Mikor mindkét oldalamon sikeres volt a gyalulás, akkor a della elküldött zuhanyozni, külön kiemelve, hogy most nagyon alaposnak kell lennem. Hogy ez pontosan mit jelent, azt nem tudom, de az biztos, hogy nem azt, amit én csináltam. Miután leellenőrzött, jobbnak látta kicsavarni a kezemből a zuhanyt és hasonló mozdulatokkal lecsapatni a testem, ahogyan a sivatagi homokos eső után szokták a kerti bútort, azzal a különbséggel, hogy a nyugágyat nem lehet arcon önteni semmivel. A tisztulás után pedig jöhetett a masszázs. 

És az eredmény? Nagyjából másfél héttel a kezelés után is olyan puha volt a bőröm, mint még egyetlen drága krémtől sem. Hiába a gyalulás, még piros sem lettem, nem gyulladt fel a hattyú, nem lett semmilyen gombám, a masszázs pedig kifejezetten jót tett a hátamnak. És azóta, ha a konyhában ránézek az olívaolajra, egyre többször érzem úgy, hogy a tészta helyett inkább magamra kellene locsolni belőle egy keveset. 

A gyógyító tengervíz

Számtalan masszázs és kezelés közül lehet választani, a thalassoterápia részeként például a tengervíz jótékony hatását hívják segítségül. A tenger és a belőle nyert természetes készítmények pozitív hatását azzal magyarázzák, hogy a tengervíz ugyanazon ásványi anyagokat és nyomelemeket tartalmazza, mint az emberi vér. Az utóbbi években a thalassoterápia részei lettek különböző pakolások vagy iszap- és algafürdők, illetve a klímaterápia. A gyógyító központok ideális esetben legfeljebb 500 méterre vannak a tengertől. A terápia kifejezetten előnyösen hat a stressz és a kimerültség ellen, erősíti az immunrendszert, segít a szív- és keringési problémák, visszérbetegségek, reumatikus fájdalmak, sportsérülések, bőrproblémák és bélbetegségek megelőzésében, illetve kezelésében. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek