Meneküljön a wellnessbe a hideg és a szmog elől!

Lebegés a forró vízben, gyönyörű, aranyozott mozaikok alatt, éjszakába nyúló, sörös szaunaszeánsz, mennyei olasz csokis kávékülönlegesség, meditáció a Balatonnál – ugye, hogy mindegyik jobban hangzik, mint a hideg, szmogos városi utcákon munkába sietni? 

Vidéki fürdők

Nem csak Budapesten vannak ám gyönyörű fürdők az országban. Érdemes megismerni a Gellért vagy éppen a Király gyógyfürdő vidéki testvéreit is egy-egy hétvégi kiruccanás alkalmával.

A gyógyerővel bíró Anna-víz 944 méterről, 49 fokosan tör fel Szegeden
A gyógyerővel bíró Anna-víz 944 méterről, 49 fokosan tör fel SzegedenSzvatek Peter / Facebook

Kétszázezer velencei aranyfüstlap alatt vagy inkább 12 népies barokk oszloppal körülvéve áztatná magát? De az iható termálvizet, a virgácsos szaunakezelést vagy az iszappakolást is kipróbálhatja, ha meglátogatja Rákóczi Ferenc és Blaha Lujza kedvenc fürdőhelyeit a magyar vidéken. Ide kattintva mutatjuk a legjobbakat Székesfehérvártól Szegedig.

Szaunák

Az egyik legjobb dolog, amit az egészségünkért és a szépségünkért tehetünk a borongós időben, ha szaunázunk egy jót. Immunerősítő, méregtelenítő, bőrszépítő hatását ráadásul néhány kevésbé ismert trükkel még tovább fokozhatjuk. És nem is kell egyből a legdrágább wellness hotelekben vagy day spákban gondolkodni. A lakóhelyünkhöz legközelebb eső uszoda vagy edzőterem szaunájának felkeresése is lehet olyan pihentető, frissítő élmény, mint egy rövidített wellness hétvége.

Szaunázni jó - télen különösen
Szaunázni jó - télen különösenBew / Northfoto

Persze szaunaszeánszokra az egyszerűbb helyeken nem igazán számíthatunk, ha szeretjük a közösségi szaunázást, nagyobb fürdőkben vagy szaunakomplexumokban, hotelekben érdemes gondolkodni. Mi a budapesti Oxygen Wellness naphegyi és újpesti kirendeltségein például többször voltunk már szeánszon, és nem volt rájuk panaszunk. Utóbbi helyszínen január 28-án téli varázs szaunaestet tartanak, este tizenegykor még javában zajlik majd a sörös felöntés.

Lelki wellness: békés elvonulás

Szívesen ötvözné a wellnesst az elmélyüléssel? Kipróbálná néhány napra, milyen remetének lenni? Buddhista vagy Krisna-tudatos szellemben meditálna inkább? Esetleg pogányok és kelták kedvelt energiapontjain töltődne? Irány a Dunántúl! Nemrég végigtúráztunk több vallási helyszínt, és lelkileg feltöltődve, kipihenten tértünk vissza a mindennapokba. A szmoghelyzet miatt mondjuk most a dolog túrázós részét kevésbé ajánljuk, de a meditációs programok úgyis beltéren zajlanak.

A zalaszántói sztúpa
A zalaszántói sztúpaZalaszántó Beke Sztúpa / Facebook

Forró italok

Ha a fentiek közül egyikhez sincs kedve, maradjon otthon, és készítsen egy csodás forró talt! Egy jó teázás például simán felér pár órányi dagonyázással a wellness-részlegen. A megfelelő alapanyagot a Zhao Zhou teabolt- és műhelyben Budapesten, a Lánchíd utca 5. alatt, vagy a Bazilika mellett, a Hercegprímás utca 9. alatt található Marumoto teaház- és szaküzletben érdemes hozzá beszerezni.

Tea és aprósüti: verhetetlen kombó
Tea és aprósüti: verhetetlen kombómimi / Travelo

Valami másra vágyik? A nagyvilág konyhái rengeteg melengető italreceptet ismernek, mutatunk közülük pár nagyon szimpatikusat.

Ha a létező leghedonistább forróitalt keresi, az Olaszországból, azon belül is Torinóból származó bicerint imádni fogja. Ez ugyanis nem más, mint egy jó erős eszpresszó, forró csoki és teljes tej egymásra rétegezve egy kis, kör alakú üvegpohárban. Az ital neve is a tálalás módjából ered, a bicerin ugyanis kis poharat jelent piemonti dialektusban. Bicerint a 18. század óta készítenek a környéken, Alexandre Dumas is kedvelte. Ha ezért most nem utazna Torinóba, itt egy recept, ami alapján elkészítheti.

A bicerin szülőhelye Torinóban
A bicerin szülőhelye TorinóbanWikipedia

Szereti az ánizst és a tejet? Az anijsmelket imádni fogja! Az anijsmelk, vagyis az ánizstej a hollandok kedvenc téli itala, a jégpályákon például sokan ezzel melegítik magukat. Forró tejből, ánizsmagokból és cukorból áll, nagyon könnyen elkészíthető otthon. Ennek ellenére a legtöbb holland boltban kapható anijsmelk-tablettából állítja elő ezt az italt, a legnépszerűbb a patinás De Ruijter cég terméke. Az ánizs egyébként többek között idegnyugtató hatású, úgyhogy már ezért is megéri inni egy pohár anijsmelket.

Jó lenne valami ütősebb? A puncsra kísértetiesen hasonlító – ám rum helyett általában whiskyből vagy brandyből készülő – hot toddy az alkohol mellett forró vizet vagy teát, mézet, szegfűszeget, fahéjrudat és citromszeletet tartalmaz. Mókás nevét állítólag egy dublini születésű orvosról, Robert Bentley Toddról kapta, aki megfázás és influenza tünetei ellen írta fel az alkoholt, fahéjat, forró vizet és cukorszirupot tartalmazó gyógyitalt.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek