Ezért érzi magát annnyira nyomorultul, ha beteg

Egy csiklandós érzéssel kezdődik a torokban, ami egészen gyorsan köhögéssé válik. Az izmok elkezdenek fájni, ingerlékennyé válunk, és ha csak az ételre gondolunk, már a gondolatától is rosszul vagyunk. Ismerős a helyzet? Igen, influenzásak vagyunk! Logikus feltenni azt a kérdést, hogy ilyenkor mi is zajlik a testünkben? A tünetek nyomorult egyvelege annak az eredménye, hogy a fertőzés áramlik a testünkön keresztül? A TedEd-en találtuk a rövid animációs videót, amiben Marco A. Sotomayor megmagyarázza, ténylegesen mitől érezzük magunkat betegnek!

Amint a szervezet érzékeli a behatolókat, és az immunrendszer makrofágnak nevezett sejteket küld a fertőzés helyszínére, amelyek elpusztítják a kórokozókat és eltüntetik a sejttörmeléket. A falósejtek ezután citokinnek nevezett jelzőmolekulákat bocsájtanak ki, amelyek segítenek az immunválasz szabályozásában. Jó esetben a szervezet anélkül leküzdi a fertőzést, hogy mi ebből bármit érzékelnénk, de van, amikor ennyi nem elég, és a vírusok tovább utaznak a testben, egészen a létfontosságú szervekig. Ezt megakadályozandó, az immunrendszer és az agy közösen száll szembe az ellenséggel. 

shutterstock 350931083

Na, és ekkor jönnek a kellemetlen tünetek. De miért is? A citokinek a hipotalamusznak is jeleznek, vagyis annak a területnek, ami felelős többek között a testhőmérsékletért, a szomjúságérzetért, az álmosságért és az étvágytalanságért, és még nincs egységesen elfogadott magyarázat arra, hogy miért megy fel a lázunk, miért csökkeny az étvágyunk és miért lesz fáradtak. Sokak szerint azért, hogy minél gyorsabban meggyógyuljunk:

  • hiszen a magas testhőmérséklet segít elpusztítani a kórokozókat,
  • az alvás, pihenés segít abban, hogy elég energiánk legyen a küzdelemhez,
  • ha nem eszünk, a májunk több vasat tud felvenni a vérből, és így a baktériumok nem jutnak hozzá a számukra olyan fontos mikroelemhez, a
  • ha pedig nem iszunk, kicsit kiszáradunk, és így kisebb az esélye annak, hogy a váladékainkkal másokat is megfertőzünk (persze a nem iszunk ilyenkor elegendő folyadékot, akkor könnyen kiszáradhatunk, szóval erre mindenképpen oda kell figyelni)

A fizikai tünetek mellett persze a hangulatunkra is rányomja a bélyegét egy-egy fertőzés: a betegség idején könnyen lehet rossz kedvünk, érzékenyebben éljük meg a dolgokat, ingerlékenyebbek vagyunk. A magyarázat: az immunválaszban résztvevő anyagok az agy más területeire is eljutnak, és befolyásolják a ingerületátvivő anyagok működését. 

Összességében ezek a tünetek nagyon rosszak és idegesítőek tudnak lenni, de ne felejtsük el, hogy ezek segítenek apránként felszámolni a fertőzést a szervezetünkben, hogy újra egészségesen töltsük el a mindennapjainkat.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek