A sörfőzde olyan, mint Charlie csokigyára, csak felnőtteknek

2008-as adatok szerint Csehországban a világon a legmagasabb az egy főre eső éves sörfogyasztás, ami számszerűsítve 149,9 litert jelent évente. A második helyen az írek állnak 124,8 literrel, a harmadikok pedig a németek 110,6 literrel. Magyarország a maga 72,3 literével csak a 24. a listán, vagyis a csehek nagyjából kétszer annyi sört isznak mint mi, ezért elmentünk megnézni a Kozel gyárába, hogy mit is tud az igazi cseh sör. 

Itthon is egyre nagyobb kultúrája van a sörfőzésnek, gomba mód szaporodnak a kis sörfőzdék és egyre több a tematikus fesztivál is, ahol a a nagy sörgyárak mellett a kisebb főzdék italait is meg lehet kóstolni. Ezért is volt érdekes, hogyan készül az a cseh sör, amit 48 országban meg tud kóstolni és ezzel a legszélesebb körben eladott cseh sör címet is kivívta magának. 

Sajnálatos módon egész út alatt képtelen voltam elvonatkoztatni nagy kedvencemtől, a Karcsi és csokoládégyártól. Rövid idő alatt azonban bebizonyosodott, hogy Roald Dahl akár Velké Popovicéből is meríthette volna az ihletet a könyvéhez, ugyanis ez a sörgyár teljesen ugyanaz a felnőtteknek, mint a csokigyár a gyerekeknek. 

Sörgyár az erdő szélén

A Kozel szülőhazája Velké Popovice,  ahol 1874 óta főzik rendületlenül a sört. Idegenvezetőnk szerint az itt készített sör titka a kiváló Saaz komló, a cseh árpa, a forrásvíz és persze a szeretet, amivel készül. A gyárat Frantisek Ringhoffer alapította, aki egy nagyon modern sörfőzdét szeretett volna. Ez az elképzelése meg is valósult, ugyanis a gyár a mai napig az akkor felhúzott épületben üzemel, persze azóta korszerűsödött, de a cseh sörfőzés Willy Wonkája mindenképpen Franz Ringhoffer. Nagyapja, Franz Ringhoffer rézműves volt Prágában, így a sörtartályok elkészítését megoldották családon belül, főleg, hogy unokája is kitanulta a rézművességet. Frantisek Ringhoffer családjáé volt a prágai vasúti kocsikat gyártó cég is, ez pedig kellő alapot biztosított neki, hogy megteremtse azt, amire vágyott, vagyis egy modern sörfőzdét, gyönyörű környezetben. 

Umpalumpák helyett Olda

Míg Willy Wonka sikerét a Lumpaföldről a gyárba csalogatott Umpa Lumpák jelentették, a Kozel sikerét Olda biztosítja. Ő a kecske, aki egyben a márka szimbóluma is. Olda 1922-ben vált a sörgyár jelképévé, a legenda szerint egy átutazóban lévő francia művész alkotta meg a logót, Olda pedig azóta a sörgyár kabalája. Nem csak a képeken, élőben is, ugyanis a sörgyárban azóta tartanak kecskéket és azóta egyikük mindig a megtisztelő főkecske címet kapja, vagyis ő a hivatalos Olda. 

Csokivízesés helyett forrásvíz

Willy Wonka csokoládéinak alapját a csokivízesés adta, ami kvázi köpülte a csokit, ettől lett olyan krémes és lágy. A titkos receptek és elkészítési módok nyilván egy sörfőzdénél is ugyanilyen fontosak. A Velké Popovicében gyártott sör alapját a környék forrásvize adja. Kell hozzá Saaz komló, a megfelelő aroma miatt, és cseh árpából késztet maláta a saját malátakeverékhez. Ezekből készül az édes cefre, amit kétszer forralnak komlóval. Az első kör adja a kesernyés ízeket, a második pedig kiegészíti ezt aromákkal. Hűtés után kerül hozzá a speciális sörélesztő: ez alakítja át a cukrokat és ettől lesz szénsavas a sör. Ezután a főzet az ülepítő tartályban pihen, majd leszűrik és palackozzák. 

Látogatás aranybiléta nélkül

Roald Dahl édességgyárától eltérően Velké Popivicébe akkor is mehet, ha nem talál a sörösüvegben aranybilétát, sőt a látogatás közben nem tűnnek el a résztvevők (és sajnos nem is lesz azé a sörgyár, aki utoljára marad). Cserébe viszont a pincében olyan friss, szűretlen sört kóstolhat meg, amitől azok is garantáltan rájönnek, miért is isznak a csehek ennyi sört egy évben, akik eddig akkor sem ittak volna, ha csak az folyt volna otthon a konyhai csapból. Ha van ideje másra is, a környéken felfedezheti a Štiřín-i kastélyt, ahol Ringhoffer töltötte nyugdíjas éveit, mára pedig szállodává alakították. Rengeteg lehetőség van a közeli erdőkben kirándulni és megnézni a forrásokat, hegyi tavakat, és mivel az egész a cseh fővárostól csak alig fél órára található, akár egy prágai kiruccanásba is belefér. 

Gyerekkel is szórakoztató

A gyerekek a sörgyárat nem biztos, hogy élvezni fogják, viszont a sörnapot annál jobban, még ha nem is azért, mint a szüleik. Idén rendezték meg a 24. Kozel napot, ami olyan mint egy majális, ahol sosem fogy el a sör, hiszen a háttérben 3600 palack sört palackoznak percenként. A cseh zenekarok koncertjei mellett kipróbálhatják az olyan sörözéshez is köthető mesterségeket mint az üvegfúvás, készíthetnek teljesen egyedi vágódeszkát, és a kovácsmesterséget is testközelből ismerhetik meg. A sörök mellé gulyást és mindenféle grill ételt lehet enni, de a kilátogatók megtudhatnak mindent arról is, hogyan kell szakszerűen csapolni a sört. Kiderült az is, hogy a cseh sörfogyasztás nem veszített a népszerűségéből, és vélhetően a következő generáció is imádni fogja, hiszen ők már most a 0%-os alkoholtartalmú, gyümölcsös verziókat itták a fesztiválon üdítők helyett. 

A tökéletes sörcsapolás rejtelmei

Vojtěch Homolka, a Kozel sörcsapoló mestere akár személyesen is segít, hogy megismerje a különbséget jó és rossz csapolt sör között. "A gyárból kiküldjük a szerintünk tökéletes sört, de a rossz csapolás rengeteg ember munkáját tudja nagyon hamar tönkretenni" - mondta olyan átéléssel, hogy egy pillanatra valóban mély megvetéssel futott végig a jelenlévők agyán minden olyan kocsmáros és fesztiválos pultos, aki egyik pohárból a másikba öntögeti a habot, majd felönti és eladja.

Homolkának már a szülei is a sörgyárban dolgoztak, ő pedig úgy csapolja a sört, mintha az a világ legegyszerűbb dolga lenne. Pedig a jó sörcsapolás nem is olyan egyszerű, például nem mindegy mikor milyen szögben tartja a korsót, és sörhab és sörhab között is hatalmas a különbség. Homolka a csapolást a habbal kezdi, ehhez a sörcsap száját egészen közel rakja a pohár fenekéhez, majd utána engedi fel sörrel, miközben a csap a sör alatt van. Így lesz a hab és a sör szénsavassága is megfelelő. Vagyis ha legközelebb azt látja, hogy a csapos egyik pohárból öntögeti a másikba a habot, majd azt önti fel sörrel, esetleg le fel húzogatja a korsót a sörcsap alatt, akkor biztos lehet benne, hogy az a sör nem olyan, mint ahogyan azt a gyárban elképzelték. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek