4 bőrprobléma, ami a nemi szervet (is) érintheti

A bőrirritáció nem feltétlenül a borotvahasználat eredménye, ráadásul ha a kellemetlen érzést és viszketést foltok vagy kiütések is kísérik, esélyes, hogy valamilyen bőrproblémával állunk szemben. Nem kell rögtön megijedni, ha valami szokatlant tapasztal tisztálkodás közben, de lehetőleg forduljon minél előbb szakemberhez, ha az alábbi bőrelváltozások valamelyikét észleli odalent.

shutterstock 294762797
Shutterstock

1. Ekcéma

Az ekcéma (dermatitis) a leggyakoribb, gyulladással, szárazsággal és viszkető érzéssel járó bőrbetegség, ami elsősorban a végtagokon jelenik meg, de az egész testre kiterjedhet, így az intim területekre is vörös, viszkető kiütések formájában. Több típusa és számos kiváltó oka van. Ha egy illatos tusfürdő, szappan vagy intim mosakodógél használata után kipirosodik és kiszárad a bőre, ráadásul viszketést is tapasztal, akkor esélyes, hogy érintkezésen alapuló bőrgyulladása van.

Kétféle kontakt dermatitis (kontaktekcéma) létezik: az irritáns és az allergiás. Előbbinél a tünetek azonnal jelentkeznek az irritáló szerrel (lehet fémtartalmú anyag is) történő kapcsolatba lépés után, utóbbinál viszont órákkal később. „Akinek a bőre különösen érzékeny a parfümtartalmú készítményekre, annak érdemes kiiktatnia az irritációt kiváltó tisztálkodószereket a fürdőszobából, így a viszkető kiütések és hólyagok maguktól eltűnnek és későbbi kialakulásukat is megelőzhetjük illatmentes termékek használatával” – mondja a bőrgyógyász. Súlyos esetekben a kontakt dermatitis bakteriális fertőzéssé fajulhat. Ilyenkor az érintett bőrfelület vöröses színű lesz, és ha valami hozzáér, fájdalommal jár.

2. Lichen sclerosus

A lichen sclerosus egy ismeretlen eredetű bőrbetegség, de az orvosok azt gyanítják, hogy kialakulásának hátterében a hiperaktív immunrendszer és hormonzavarok állnak. A ritka bőrpanasz a női és férfi nemi szervek bőrét és nyálkahártyáját egyaránt érinti, bármely életkorban kialakulhat, de nőknél 6-10-szer gyakoribb és általában a klimaxot követő időszakban jelentkezik a probléma. Kezdetben vöröses, majd porcelánfehér foltok alakulnak ki a nemi szerven, ebben a stádiumban a legfőbb panasz általában a kínzó viszketés. Maga a lichen sclerosus nem fertőző, de az érintett bőrterületen könnyen alakulnak ki gombás, bakteriális fertőzések is. Az Amerikai Rákkutató Társaság (American Cancer Society) becslései szerint a lichen sclerosusszal élő nők négy százalékánál vulvarák alakul ki, ezért is fontos, hogy bármilyen elváltozás észlelésekor mielőbb orvoshoz forduljunk. A betegség kezelés nélkül, magától is meggyógyulhat, de helyileg alkalmazott gyulladáscsökkentő kezeléssel, a társuló fertőzések megszüntetésével ez a folyamat felgyorsítható. „A diagnózis alapja a bőrbiopszia és a probléma enyhítésére helyileg alkalmazandó szteroidokat írnak fel, amelyek a megvastagodott bőrfelületet puhítják. Előfordul, hogy a betegség élethosszig tart, és ilyenkor a tünetek időszakosan megjelennek, majd megszűnnek” – magyarázza Lamb.

3. Pikkelysömör

Sajnos a fényes, élénkvörös, hámló foltokkal járó pikkelysömör is megjelenhet bárhol a testen. Leggyakoribb típusa, az úgynevezett inverz pikkelysömör az, ami a női nem szerv mellett a belső combokat érintheti, hiszen ezt a testfelületet különösen irritálhatja a ruhával, fehérneművel való súrlódás, vagy akár a szexuális együttlét. Ez a betegség is hajlamos a kiújulásra, viszont a környezetre nem veszélyes, vagyis semmilyen formában nem fertőző. „Gyógymód ugyan nem létezik rá, de szteroidos és nem szteroidos kezeléssel enyhíthető a fájdalom. Mivel azonban ez a terület sokkal érzékenyebb más testrészeknél, oda kell figyelni a kenőcsök erősségére. Ezenkívül életmódbeli változások, a megfelelő étrend, a rendszeres testmozgás és a stressz csökkentése is sokat segíthet a probléma visszaszorításában” – mondja a szakértő.

4. Vitiligo

A bőr primer festékhiányával járó kórkép a világ lakosságának 1,5 százalékát érinti, ennek ellenére nem érdemelt ki nagyobb figyelmet az orvoslásban, mert csak esztétikai panaszokat okoz. (Igaz, 20-30 százalékban olyan társbetegségek is kísérhetik, mint a pajzsmirigy-gyulladás vagy a gyomorsavhiány). A vitiligo azoknál fordul elő, akiknek a szervezetében a melanint termelő sejtek elpusztulnak vagy képtelenné válnak melanin előállítására. Ennek eredménye a lassan növekvő, szabálytalan alakú fehér foltok megjelenése az egész test felületén. „Az orvosok azt feltételezik, hogy genetikai eredetű autoimmun betegségről van szó, de egyelőre nem ismerjük a pontos okokat. Receptre kapható készítményekkel azonban a tüneteket elfedhetjük” – tette hozzá Lamb.

Oszd meg másokkal is!
Mustra