Már az érintésmentes kézszárító is para

Régebben még csak viccelődtünk vele, de lassan ténnyé válik, hogy már levegőt venni sem érdemes: most ugyanis az egyik népszerű kézszárítóról derült ki, hogy hatvanszor több baktériumot fúj a kezünkre, mint a többi társa. A Huffington Post által hivatkozott kutatás részleteit megtalálja a hajtás után.

A kézszárítót legtöbben nemcsak azért használják, mert így spórolhatnak a papírtörlővel, de úgy gondolják higiénikusabb is, a boldog tudatlanságnak azonban most vége. A Journal of Applied Microbiology című folyóiratban megjelent egyik tanulmány szerint ugyanis Dyson Airblades névre hallgató termékek (és gyanítjuk, hogy az összes légborotvás kézszárító) használatakor 1300-szor több baktérium kerül a levegőbe, mintha papírtörlőt használnánk.

Erre hogy jöttek rá?

Az alanyokat arra kérték, hogy mártsák a kesztyűs kezüket egy oldatba tele az egyébként ártalmatlan MS2 vírussal. Ezután háromféleképpen szárították meg a kezüket: az említett kézszárítóban, egy hagyományosban és papírtörlő segítségével. Ezután mintákat vettek a levegőből és azokból a tálkákból is, amiket a kísérlet előtt különböző távolságokra helyeztek el a szárítótól. Ezeket vizsgálva arra jutottak, hogy az érintésmentes kézszárító 1300-szor több mikroorganizmust terít szét mint ha papírtörlőt használnánk, ráadásul sokkal távolabbra (2,7 méter) juttat el ezeket a hagyományos készülékek vagy a kendők, utóbbiak ugyanis csak egy méteres körzetben , a papírkendőknél ez a távolság csak bő 25 cm.

Az eredmény egyébként annyiban nem újdonság, hogy a Telegraph már 2014-ben beszámolt arról, hogy a kézszárítók körül 27-szer több baktérium található, mint a papírtörlők szemetesénél.

Ismerős?
Ismerős?Getty Images / Europress / Getty

Természetesen a Dyson szóvivőjét is megszólaltatták, aki elmondta, hogy azért is csalóka a kísérlet, mert az alanyok kezén sokkal több kórokozó volt mint egy hétköznapi helyzetben, és hogy a papírtörlők az előző használó miatt sokkal több baktériumot tartalmaznak akkor is, ha körülüttök a levegőben kevesebb is van belőlük. A Popular Science szerzője szerint pedig megjegyezte, a kutatók nem tértek ki arra, hogy a baktériumokat hogyan terjesztik szét ezek a szárítók.

Egyébként a félelem felesleges: úgyis lesz valaki, aki nem mos kezet, így amíg kilinccsel nyílik a mosdó ajtaja, addig nincs menekvés.

Ön mivel szárítja a kezét?

Oszd meg másokkal is!
Mustra