Elmagyarázzuk, hogy miért rossz, ha visszatartja vizeletét

Sokszor előfordulhat az emberrel, hogy nincs különösebb kedve/lehetősége, hogy abban a pillanatban könnyítsen magán, amikor éppen rájön. Ehhez jön, hogy egész gyerekkorunkban azt sulykolták belénk, hogy ha menni kell,  menjünk is, hiszen egy idő után aztán már nagyon rossz lesz és különben is, borzalmasan egészségtelen, ha nem intézzük időben folyóügyeinket. De vajon tényleg lehetnek hosszútávú következményei a visszatartott vizeletnek? A SciShow videójából kiderül a hajtás után!

Először is, mindenki megnyugodhat: a visszatartott pisi akkor okoz csak igazán problémát, ha folyamatosan megvárakoztatjuk a hólyagunkat, akkor viszont könnyen nagy baj is lehet. Szerencsére az emberi test úgy van kitalálva, hogy csak ideig-óráig van uralmunk húgyhólyagunk felett, és mielőtt a visszatartás még komoly kárt okozhatna szervezetünkben, bepisilünk.

Hosszú évek 

Visszatérve a videóra, amikor pisilnünk kell, a táguló hólyag falában lévő receptorok továbbítják a gerincvelőn keresztül az agyba a vizelési ingert. Ha úgy döntünk, hogy nem reagálunk azonnal, akkor a zárizom gondoskodik arról, hogy ne szivárogjon a hólyag. A problémák akkor kezdődnek, amikor túl gyakran fordul elő, hogy nem megyünk el vécére a kapott utasításnak megfelelően. Ott vannak például kamionsofőrök, akik nem tudnak mindig megállni, amikor éppen rájuk jön a mehetnék, és ez így megy éveken keresztül. Ebben az esetben ugyanis idővel vizelet visszatartási problémák lehetnek, mert a visszatartott vizelet idővel elgyengíti a hólyag tartóizmait. Sőt, ha nem ürítenek megfelelő időközönként, elszaporodnak a kórokozók, és könnyebben alakulhatnak ki húgyúti fertőzések.

shutterstock 310753082

Kirobbanó siker

Nagyon ritkán fel is robbanhat a hólyag. Ezt persze inkább csak ijesztgetésképp árulja el a Michael Aranda, mert elég sok csillagnak kell együtt állnia, hogy tényleg bekövetkezzen. Egy korábbi medencetájéki sérülés mondjuk megnöveli az esélyeket, de ez is igaz, hogy olyanokkal is előfordult már, akik azelőtt tökéletesen jól érezték magukat. Náluk nagy valószínűséggel a túlzott alkoholbevitel miatt történt meg a baj, mert a sok pia miatt az agy nem foglalkozott kellőképpen az vizelési ingerrel. Persze általában előbb vizel be a részeg (vagy bármi más miatt akadályoztatott) ember minthogy szétrobbanjon a hólyagja. 

Tehát a lényeg, hogy ha esetleg elfelejtenénk elmenni vécére, amint kicsit pisilnünk kell még nem dől össze a világ, de azért ne kapjunk rá nagyon a vizelet visszatartására se.

Nem vagyunk egyformák 

Bár a videó megfeledkezett róla, mi megemlítenénk, hogy nem véletlenül rohangálnak a nők sűrűbben a mosdóba, hiszen a nőknek kisebb a hólyagjuk (pláne, amikor terhesek és a magzat is nyomja azt) és kapacitása is. Igen, emiatt nem kellene szentségelnie a pasiknak, ha már a Váli pihenőhelynél meg kell állni pisilni, amikor elindulunk a Balatonra Budapestről. Utálatos egy dolog, de ez van, tetszik legközelebb férfinak születni. 

A Házi Patika vonatkozó cikke szerint pedig nemcsak anatómiai különbségek, hanem a neveltetés is hozzájárul ahhoz, hogy sokkal nagyobb a sor a női vécénél. "Mivel a lányok pisiltetése nagyobb macerával jár mint a dolgukat állva is elvégző fiúké, jobban is féltjük őket, korán megtanítjuk arra, hogy idegen, kétes tisztaságú vécére ne üljenek rá. Ezért aztán otthonról indulás előtt mindig elhangzik: "Voltál vécén, kislányom? Nem kell pisilni?" A gyakrabban, elővigyázatosságból, vagyis inger, késztetés jelentkezése előtt is pisiltetett lányoknál aztán a hólyag kapacitása is a fiúkénál alacsonyabb marad, mert ezt az ürítési gyakoriságot "szokja meg". Márpedig a szakemberek meghatározása szerint, ha valakinek egy nap alatt nyolcszor vagy annál gyakrabban kell vécére mennie, az már az ún. késztetéses inkontinenciában szenved: kicsi a hólyag kapacitása, illetve a vizelési inger indokolatlanul, akár félig sem telt hólyagnál is jelentkezik."

Oszd meg másokkal is!
Mustra