Ön betartja a gyógyszerszedési szabályokat? Vagy nincs is képben azokkal?

Pirula, por, cseppek, krém, injekció és még sok más formában kaphatók a betegségek kellemetlen tüneteit enyhítő, illetve a felépülést gyorsító készítmények. Az egyik tablettát üres gyomorra, kizárólag vízzel, a másikat evés után, a harmadikat meg csak lefekvés előtt szabad beszedni, így nem csoda, ha néha nem is vagyunk képben a gyógyszerek alkalmazásának módjával. Összegyűjtöttük a leggyakoribb gyógyszerszedéssel kapcsolatos tévhiteket és szakértő segítségével tisztáztuk a félreértéseket.

Csepegtet és pislog? Ne tegye!

Ugye, önnel is előfordult már, hogy a torkában érezte a szemcsepp kellemetlen ízét? Amikor ilyet tapasztal, akkor nem sokat ér a csepegtetés. Márpedig igen gyakori hiba, hogy szemcsepp használatakor nem zárjuk el a könnycsatornát vagy nem hunyjuk be a szemünket.

shutterstock 237798946

Kutatások bizonyítják, hogy a glaukóma szemcseppek mellékhatásainak (nehézlégzés, szédülés, rosszullét) akár 70 százaléka megelőzhető lenne, ha a használók elzárnák a szemzugot, mivel ezzel elkerülhető, hogy a gyógyszer a test más részeibe jusson. Az is segít, ha lehúzzuk az alsó szemhéjat és az így kialakuló gödröcskébe csepegtetünk, mintsem a szemgolyóra. Ezután csukja be a szemét, és nyomja meg a belső szemzugot. Minden egyes csepp adagolása között lehetőleg várjon 2-3 percet, így biztosan nem fog kifolyni a felesleg az arcára.

Bírni kell pia nélkül

Kétféle alkohol-gyógyszer interakció létezik: farmakokinetikai kölcsönhatások során az alkohol befolyásolja a gyógyszer felszívódását a szervezetben, míg farmakodinámiás mechanizmus alatt nagy mértékben fokozhatja a gyógyszer hatását, kifejezetten a központi idegrendszerben. Ha nem akarja, hogy gyógyszeres kezelése hatástalan legyen, vagy ami még rosszabb, veszélyeztesse egészségi állapotát, antibiotikumok, antidepresszánsok, antihisztaminok, gyulladásgátlók, izomlazítók vagy opioid fájdalomcsillapítók, sőt egyes gyógynövény alapú szerek szedése alatt jobb, ha teljes mértékben lemond az alkoholtartalmú italokról.

"A leginkább közkézen forgó, recept nélkül is elérhető gyógyszerek közül a paracetamol szedése mellett semmiképpen sem szabad alkoholt fogyasztani, mert ez a kombináció növeli a májkárosodás esélyét. A központi idegrendszerre ható gyógyszerek – pl. a pszichiátriai gyógyszerek, az epilepszia elleni készítmények, illetve a nyugtatók – használata esetén is kerülendő az alkoholfogyasztás" – mondta a Díványnak Ipolyi-Topál Gitta háziorvos, a HáziorvosBlog szerzője. Arról, hogy az alkohol és a gyógyszer még miért nem jó párosítás, bővebben itt írtunk.

Evés előtt, alatt vagy után?

A legtöbben kínzó fej- vagy hátfájás esetén szednek fájdalomcsillapítót, amit az ajánlások szerint evés után kell bevenni, különben károsodik a gyomorfal. Egy a Journal of Pharmacy and Pharmacology című szaklapban megjelent tanulmány szerint az ibuprofen rendszeres szedése üres gyomorra valóban kockázatos, de ha csak alkalmanként él ezzel a módszerrel, kicsi az esélye a kellemetlen mellékhatásnak. "A gyógyszert éhgyomorra bevéve hamarabb számíthatunk a hatás kialakulására, mint tele gyomor esetén, de célszerű mindig betartani a gyártó utasításait éppen a mellékhatások elkerülése érdekében" - figyelmeztet a szakértő. Léteznek már egyébként olyan szerek, amelyek azonnali fájdalomcsillapítást ígérnek.

Ne szívja fel az orrspray-t!

Sokan jó erősen felszívják az orrsprayt az orrjáratokba, ám az ilyenkor – a szemcsepphez hasonlóan - a torokban köthet ki. "Ha az orrcsepp az orrüregből a gyomorba folyik, onnan felszívódhat a hatóanyaga, és elméletileg számolhatunk a szisztémás, tehát egész szervezetre kiterjedő hatásával, ami az orrüregben maradva nem alakulna ki. Ez a hatás nem jelentős, viszont éppen azt nem érjük el vele, amit szeretnénk.

Az orrspray-k nagy előnye az orrcseppekhez képest, hogy oda jut a hatóanyaguk, ahova szánjuk, vagyis szétárad az orrüregben és nem csorog hátra. A közhiedelemmel ellentétben az orrdugulást nem maga a váladék okozza, hanem az, hogy az orrüreg oldalsó falát adó orrkagylók nyálkahártyája megduzzad és elzárja a levegő útját. Az úgynevezett nyálkahártya-lohasztó spray-k összehúzzák a nyálkahártya ereit, így az egész orrkagyló „lelappad”.

"Ezeket a gyógyszereket egyébként nem szabadna 7-10 napnál tovább használni, mert függőséget okoznak, ami azt jelenti, hogy egy rövid időre kinyitják ugyan az orrüreget, de az hamar újra eldugul, és állandó orrcsepphasználathoz vezethet. A csúcstartó, akitől a HáziorvosBlogon levelet kaptam, 35 éve orrcseppfüggő” – mesélte Ipolyi-Topál Gitta.

shutterstock 149120252

"Egy másik hiba, hogy spriccelés közben az egyik orrlyukunkat befogjuk, aminek következménye, hogy a porcos orrsövényre (septum nasi) gyakorolt nyomás miatt nem oda kerül a gyógyszer nagy része, ahova kellene – nyilatkozta a Daily Mailnek dr. Sophie Farooque allergológus. "Célszerű a külső részre irányítani a szert, mintsem az orrsövényhez. Egyesek pedig túl hamar felhagynak a szteroid spray-k használatával, holott azok hatására akár 1-2 hetet is várni kellene" - fűzte hozzá a szakértő.

Lusta masszírozni?

Ha azt hiszi, hogy a várt hatás érdekében elég felületesen magunkra kenni az ízületi és izomfájdalmakra felírt géleket vagy kenőcsöket, akkor téved. Jó alaposan masszírozza a problémás területet, hiszen a vérkeringés serkentésével növelheti a kence megfelelő felszívódását és hatékonyságát.

Türelmesen inhaláljon!

Nem jó hír, hogy az asztmások és a krónikus tüdőbetegek egy része nem tudja, hogyan is kellene az inhalációs pumpát megfelelően alkalmazni: mivel kapkodva vesznek levegőt, a helytelen használat miatt a gyógyszer nagy része legfeljebb a garat hátsó részéig jut el, a tüdőt pedig meg sem közelíti. Ehelyett érdemes a belégzést öt másodpercig elnyújtani, majd tíz másodpercig bent tartani a levegőt, hogy a szernek legyen ideje a tüdőben kifejteni hatását. Ez vonatkozik a rohamoldó és a megelőző inhalációs készülékek használatára is. A helytelen használat árulkodó jele, ha a permet visszajön az orrunkon vagy a szánkon, vagy ha érezzük a szer ízét a szánkban.

Ne féljen az angina spraytől!

Az angina pectoris a szívizomzat vérellátási elégtelensége, ami mellkasi fájdalommal jár. Ellenszere a glicerin-trinitrátot tartalmazó angina spray, ami a nyelv alá fecskendezve hamar felszívódik és segít tágítani a vérereket, illetve enyhíteni a fájdalmat. Egyesek azonban úgy hiszik, hogy ezt csak vészhelyzet esetén ajánlott alkalmazni. „Semmi kockázat nincs abban, ha a ttünetek észlelésekor vagy valamilyen anginát kiváltó tevékenység előtt használjuk a spray-t, máskülönben csak feleslegesen szenvedünk. Ha viszont a fájdalom a második dózis után sem enyhül, akkor azonnal mentőt kell hívni, mert ez a szívroham jele is lehet" – figyelmeztet dr. Richard Bogle kardiológus.

Rosszul szúrnak az anyukák

Az Allergy című szaklapban közölt tanulmány szerint a legtöbb anya nem tudja, hogyan is kellene használni az anafilaxiás sokk elleni EpiPent, ami miatt a gyerekek életveszélyes állapotba is kerülhetnek, hiszen a torok ilyenkor megduzzad és lehetetlenné válik a légzés. Az előre töltött tollban lévő steril oldatot (adrenalint tartalmaz) a külső combba kell injekciózni, ami a lábizmokon keresztül felszívódik a testben és kitágítja a légutakat. (A szert tilos a fenékbe injekciózni, mivel fennáll a veszélye annak, hogy véletlenül egy vénába szúrjuk. Ha pedig véletlenül a kézbe vagy az ujjba injekciózzák, akkor ez az érintett terület vérellátásának elvesztését eredményezheti!)

A vizsgálatban résztvevő anyukákat hat héttel korábban egy allergiaklinikán tanították meg az EpiPen helyes használatára. Az Imperial College London által készített felmérésben azonban kiderült, hogy az érintett szülőknek kevesebb, mint a fele adagolta a gyógyszert megfelelően, és jó néhányan fordítva tartották az EpiPent a gyerekek combjáról, míg mások elfelejtették eltávolítani arról a biztonsági kupakot. Dr. Robert Boyle, a tanulmány vezetőszerzője szerint az eredmények igen lehangolóak, ezért javasolta, hogy a szülők kaphassanak a gyógyszertárakban vagy a háziorvosuktól egy „gyakorló” EpiPent.

Nem éri meg félvállról venni

„Két nagy hibát követhetünk el gyógyszerszedés kapcsán: ha nem szedjük, amit kellene, illetve ha szedjük, amit nem kellene. Nevetségesen hangzik, de rendkívül gyakori, mindennapos probléma mindkettő" – mondja Dr. Ipolyi-Topál Gitta. „A magas vérnyomás például nem fáj, sokaknál semmiféle panaszt nem okoz, ezért a páciensek gyakran önkényesen elhagyják, csökkentik a gyógyszeradagjukat, és észre sem veszik, hogy nem a kívánt tartományban van a vérnyomásuk. Hosszú távon azonban a magas vérnyomás érelmeszesedést okoz, gutaütéshez, szívinfarktushoz vezethet, tehát komoly következményei lehetnek, ha elhanyagolják a gyógyszereket. Az lenne persze a legjobb, ha fogyással, életmódváltással sikerülne rendezni a vérnyomást és így elhagyni vagy csökkenteni a gyógyszeradagot, de sajnos ez a ritkább eset” - tette hozzá. 

„A másik véglet az, amikor különböző gyártói néven szedjük ugyanazt a hatóanyagot, ami az úgynevezett nem szteroid gyulladásgátló fájdalomcsillapítók esetében a legveszélyesebb, hiszen ezek károsíthatják a gyomor nyálkahártyáját, és gyomorvérzéshez, súlyos esetben a gyomor kilyukadásához vezetnek. Vényköteles gyógyszereknél még csak van rálátása az orvosnak, hogy ne legyen duplázás (bár így is előfordul, hogy a férj és a feleség ugyanazt szedi különböző néven és egymáséból is csipegetnek), de egyes hatóanyagok recept nélkül is elérhetők, így valós a veszélye a mellékhatások összeadódásának. Fontos, hogy ne csak a gyártói nevet ellenőrizzük a dobozon, hanem a kisebb betűvel írt hatóanyagot is!” – javasolja a háziorvos.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek