A jövő orvosánál semmi sem fáj

Mikor Párizsban megnéztük, hogy hova fejlődik a fényképezés és a képalkotás, saját szemünkkel láttuk azt is, hogy mi a fájdalommentes emlővizsgálatok jövője, és egy sima szemvizsgálaton vagy éppen röntgenvizsgálaton is sokkal több derül ki a felvételekből mint eddig, meg persze kevesebb sugárzás éri a pácienseket. A feltalálók ettől azt remélik, hogy többen vesznek majd részt a szűrővizsgálatokon, és sokkal korábbi stádiumban lehet majd észrevenni az elváltozásokat, mi pedig azt reméljük, hogy belátható időn belül mindez nálunk is megjelenik. 

Új fejezetek az orvosi vizsgálatokban

A mellrák elleni küzdelem egyik legnagyobb vívmánya lesz a fotoakusztikus mammográfia, ami lézeres és ultrahangos módszer miatt nem jár sugárzással és fájdalommal. Lézerrel működő szerkezetet már itthon is találhat, a Párizsban bemutatott fejlesztés alatt álló szerkezetnek a technológiája és persze a képalkotása is más, ezzel már 3D-ben, sokkal részletesebben lehet majd az orvosoknak megfigyelni az emlő elváltozásait.

A működési elv szerint, amikor lézer éri az ereket, azok vörösvérsejtek gyenge ultrahang-hullámokat bocsátanak ki, ezt érzékeli egy szenzor, ami megalkotja az erek 3D-képét, és az érhálózat feltérképezésével látni lehet azt is, hogy esetleg hol vannak olyan rákos elváltozások. A 3D-felvételek miatt sokkal hatékonyabban és már nagyon korai stádiumban észrevehetőek lesznek a kóros elváltozások. Ráadásul mivel semmilyen káros hatása nincs a szövetekre és a szervezetre, gyakorlatilag a vizsgálat akárhányszor, sokkal nagyobb rendszerességgel is megismételhető lesz. 

A Párizsban látott emlő-CT is sokkal kényelmesebb vizsgálatot tesz lehetővé, mint az eddigi verziói, mert már ennél sem nyomódik össze a szövet, nem érez a páciens semmifajta fájdalmat, miközben az új eljárásoknak köszönhetően a gép részletesebb 3D-felvételeket készít. A technikának köszönhetően pontosabban tudják lokalizálni az elváltozásokat, ráadásul képesek lesznek csökkenteni a nem megfelelően kivehető felvételek számát, így gyorsabban lehet majd diagnózist felállítani, ráadásul az eddigiekhez képest jóval kevesebb sugárzás éri a nőket a vizsgálatnál.

 Gyorsabb diagnózis, azonnali konzultáció

Az orvosok munkáját és a gyors diagnózis felállítását segíti majd az a központ, ami a betegek régebbi felvételeit, kórtörténetét percek alatt összeveti az újakkal, a gép pedig azonnal megmutatja, ha bármilyen változást észlel, sőt össze is gyűjti a pácienséhez hasonló eseteket, hogy az orvosoknak könnyebb legyen a konzultáció és a megfelelő gyógymód kiválasztása. Az egész már a betegfelvételkor kezdődik, mire pedig beér a vizsgálatra, a kezelőorvosa már látja az egész kórelőzményét és az előző vizsgálatok képeit. Az új eredményeket pedig azonnal analizálja és összeveti a kórelőzménnyel. Az adatokat felhőben is tárolhatják, így sokkal egyszerűbb lehet majd egy konzultáció egy távolabb élő szaktekintéllyel is. 

Láttuk azt gépet is, ami egy röntgenvizsgálat során nem egy, hanem egy tucat felvételt készít, így az orvosok 3D-képekben nézhetik meg mondjuk a tüdőnket. Ezek a felvételek a 2D-képekhez képest sokkal több információt hordoznak majd és a legkisebb elváltozásokat is jóval hamarabb észre lehet majd venni. Ráadásul sokkal kisebb sugárzás éri a pácienst és az egész vizsgálat sokkal kevesebb ideig tart mint egy hagyományos CT-vizsgálat esetében.

Az új technológiáknak köszönhetően a szemfenék olyan részeiről is tudnak részletes felvételeket készíteni, amikről eddig nem vagy csak komolyabb beavatkozások árán tudtak, az erek elváltozásaiból pedig jóval hamarabb tudnak következtetni a szem betegségeire, mint ezelőtt. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra