Figyelem, ezektől a kajáktól lesz depressziós!

Sokat írtunk már arról, mit kell ennie az embernek, hogy jobban érezze magát, mint ahogy arról is volt már szó, hogy mely tápanyagok fogyasztása javítja az elméjét, de egy új tanulmány most arra próbál rávilágítani, melyek azok az ételek, amiktől nem jobban, hanem rosszabbul leszünk, azaz amik elősegíthetik a depresszió kialakulását. 

Ilyen például a finomított szénhidrátot magas számban tartalmazó diéta, ami simán vezethet depresszió kialakulásához, adta hírül a spring.org.uk. Finomított szénhidrátokat a fehérkenyér, a rizs és a szénsavas üdítőitalok is tartalmaznak. Ezeknek az élelmiszereknek magas a glikémiás indexe, ami hormonális elváltozást okozhat, amitől aztán elfáradunk, hangulatváltozásink lehetnek és megjelenhetnek a depresszióra utaló első jelek is. 

A tanulmány hetvenezer, menopauza beállta után lévő nőt vizsgált négy éven keresztül, és a kutatók azt tapasztalták, hogy az egyenes út a depresszió kialakulásához a túlzott tisztított gabonaféleség- és cukorfogyasztás. Azoknál a nőknél viszont, akik több zöldséget, teljes kiőrlésű gabonát, rostos- és nem lédús gyümölcsöt fogyasztottak hogy, hogy nem, alacsonyabb lett a depresszió kialakulásának esélye.

“Az édesített hozzávalók, a finomított élelmiszerek és tészták fogyasztása úgy fest, szorosan összekapcsolható a depresszió kialakulásával” – mondta el a tanulmány szerzője. “Ez egyben azt is jelenti, hogy a magas szénhidráttartalmú ételeket tartalmazó diéták fogyasztása kiemelt rizikófaktor lehet egy menopauzás korban lévő nő esetében."

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek