Hangulatzavar a magas IQ átka

Olvasási idő kb. 2 perc

Szerkesztőségünk egy emberként rezzent össze, amikor belefutottunk a PSYBlog egyik friss cikkébe, amiben arról írnak, sajnos a magas intelligenciaszintnek is vannak negatív velejárói. Ezek pedig általában hangulatzavarok formájában mutatkoznak meg: például a magas gyerekkori IQ-t gyakran összekötik a fiatal felnőttkorban jelentkező bipoláris zavarokkal.

A kutatás eredményei újabb adalékot szolgáltatnak ahhoz a vitához, amely szerint kapcsolat van az intelligencia és a kreativitás, illetve a mentális egészségügyi problémák között. A vizsgálat elég sokáig tartott: összesen 1881 embert követtek végig nyolc éves koruktól kezdve egészen 22-23 éves korukig. Az idő folyamán nemcsak az intelligenciájukat, de a hangulatzavaraikat is nyomonkövették: az eredmények alapján pedig a nyolcéves korban 10-zel magasabb IQ-val rendelkezők bekerültek abba a felső tíz százalékba, akiknek a húszas éveik elején mániás személyiségvonásaik voltak.

Chris Ware / Europress / Getty

„A bipoláris zavar és az intelligencia, illetve a kreativitás közti kapcsolat évek óta vita tárgya és több kutatás is kapcsolatot sejtet. A mostani kutatásunkban arra jutottunk, hogy a nyolcéves korban meglévő magasabb intelligenciaszint a korai felnőttkorban jelentkező bipoláris jelekhez vezethet" – mondta Daniel Smith professzor. „Nem azt állítjuk, hogy a magasabb IQ egyértelműen mániás depresszióhoz vezet, csak azt, hogy biológiai kapcsolat lehet közöttük" – tette hozzá, majd hangsúlyozta, legalább ekkora szerepük van a családban régóta jelenlévő mentális betegségeknek, a gyerekkori csapásoknak és a droghasználatnak is.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek