11 tévhit a másnaposságról

A lazítás mindenkinek kijár, de azért nem mindegy, milyen gyakran és mennyire nézünk a pohár fenekére, hiszen az átmeneti felhőtlen hangulatnak ára van: a mulatást követő napon jön a pokoli fejfájás, a fáradtság, a szájszárazság, a levertség, az émelygés, a magas vérnyomás, azaz a rossz közérzet. A WebMD összegyűjtötte a legelterjedtebb tévhiteket a macskajajról, hátha ezentúl tudatosabban fogunk inni.

1. tévhit: Nem nagy ügy

Tény: Aki már hozzászokott a nagy ivászatokhoz, annak talán a másnaposság sem jelent gondot, de azért nem árt figyelembe venni, hogy a túlzásba vitt alkoholfogyasztás méreganyagokkal árasztja el a szervezetünket és károsítja a központi idegrendszert. Nem hiába szédülünk, fogjuk a fejünket és a hasunkat az átmulatott éjszaka után, ráadásul a rosszullétek miatt könnyen kiszáradhat a szervezet.

2. tévhit: Mindenkit egyformán érint

Tény: Arról már írtunk korábban, hogy az életkortól is függ, mennyire tudjuk elviselni a másnaposság tüneteit, de van itt még valami: a nőknek azért nem érdemes a nekik járó italakciókat mindig kihasználni, mert ugyanaz az alkoholmennyiség sokkal jobban a hat a nőkre. Ez azért van, mert a férfiak szervezete nagyobb százalékban tartalmaz vizet, amely hígítja az alkoholt, ráadásul az alkoholbontó enzimekkel is jobban állnak

3. tévhit: Egy kevés nem árthat

Tény: Nem feltétlenül kell mértéktelenül vedelni ahhoz, hogy másnap betegnek érezzük magunkat, hiszen sok mindentől függ, hogy kinek mennyi alkoholos ital árt meg, és kit mennyire viselnek meg a másnaposság kellemetlen tünetei. Ám ha az italozás közben némi vizet vagy üdítőt is fogyaszt, azzal nemcsak az alkoholbevitelt mérsékli, de a dehidratáltság sem lesz olyan nagy mértékű. 

4. tévhit: A bor a legkíméletesebb megoldás

Tény: A vörösborban lévő tanninok olyan vegyületek, amelyek egyeseknél fejfájást okozhatnak, de a malátát tartalmazó égetett szeszes italok - mint a whisky - szintén hozzájárulnak a komoly másnapossághoz. Ha szeretné megelőzni a reggeli rosszullétet, akkor maradjon a sör vagy a tiszta szeszes italok (vodka, gin) mellett, és persze lehetőleg ne nagyon keverje azokat.

5. tévhit: A diétás koktélok biztonságosabbak

Tény: Lehet, hogy a fogyókúrát hatékonyabbá teszik, de ha szeretné elkerülni a másnaposságot, ezek sem segítenek, sokkal magasabbra tolják a véralkoholszintet, bár ebből állítólag nem sokat érzünk. Chris Rayner, az ausztráliai Adelaide Királyi Kórház orvosa. Kutatások szerint a gyümölcsök, gyümölcslevek és más cukortartalmú folyadékok csökkenthetik a tünetek intenzitását.

6. tévhit: Előbb jöhet a rövid, aztán a sör

Tény: Sajnos nem az italfajták sorrendje, hanem az elfogyasztott alkoholmennyiség az, ami befolyásolja a másnapi közérzetünket. Legyen szó egy 3,5 decis sörről, egy másfél decis borról, vagy egy feles röviditalról, azok nagyjából ugyanolyan mennyiségű alkoholt tartalmaznak, ezért ne hagyja, hogy a pohár mérete megtévessze, a lényeg az alkoholtartalom.

7. tévhit: Lefekvés előtt tésztát kell enni

Tény: Ez az elgondolás két okból is sántít: egyrészt részegen már hiába próbáljuk menteni a helyzetet, hiszen ahhoz, hogy az alkohol minél lassabban szívódjon fel, az ételnek már az italozás előtt a gyomorba kell kerülnie. Másrészt ugyan valamennyi ételfajta segít, a zsír tudja leghatékonyabban lelassítani az alkohol felszívódását, ezért érdemes a buli előtt egy gyrost, steaket vagy pizzát bekapni, lefekvés előtt pedig jó sok vizet inni.

8. tévhit: A fájdalomcsillapítót is elalvás előtt kell beszedni

Tény: A vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók hatása általában a beszedést követő négy órán belül elmúlik, ezért több értelme van, ha ébredéskor vesz be két Ibuprofent. Jobb, ha tudja, hogy a paracetamollal csak többet árthat, ha ugyanis alkoholfogyasztás után veszi be a gyógyszert, azzal a máját károsítja.

9. tévhit: Az alkohol segít a nyugodt alvásban

Tény: Épp ellenkezőleg. Egyetlen rövidital lefekvés előtt valóban megkönnyítheti a szervezet ellazulását, túl sok alkohol azonban aláássa a minőségi, zavartalan alvást, mivel kevesebb időt töltünk a mélyalvási fázisokban (REM), ezért ilyenkor hajlamosak vagyunk hamarabb felébredni és sokkal nehezebb visszaaludni is.

10. tévhit: Kutyaharapást szőrével

Tény: Ha reggel egy pohár gyógysörrel próbálja kúrálni a másnaposságot, azzal legfeljebb késleltetni tudja a tüneteket, amelyek akkor jelennek meg, ha a véralkoholszint a nullára esik. Ráadásul ha azon kapja magát, hogy csak alkohollal tudja túlélni a másnaposságot, akkor nagy valószínűséggel orvosi segítségre van szüksége ahhoz, hogy felhagyjon a káros szokással.

11. tévhit: A kávé mindig segít

Tény: Lehet, hogy a koffein élénkít és emiatt elfedheti az alkohol okozta lelassulást, de egy kiadós ivászat után mégsem érdemes kávéval józanodni, mert vízhajtó hatásának köszönhetően csak mégjobban dehidratálja a szervezetet. Jobban tenné, ha kávézás helyett minél több vizet vagy sportitalt kortyolgatna, hogy pótolja az elvesztett elektrolitokat, főleg ha nem nagyon marad meg önben semmi. 

+ 1 tény: Alkoholmérgezés

Ami biztos, hogy az alkoholmérgezés életveszélyes állapot, ezért nem éri meg kockáztatni. A legfőbb tünetei a zavarodottság, a kábultság, a hányás, a görcsrohamok, a lassú, szabálytalan légzés, az alacsony testhőmérséklet és a kékes/lilás színű bőr. Aki nem tapasztalt még ehhez hasonlót, az másokat látva is bagatellizálhatja a problémát. Fontos tudni, hogy többszöri hányás és ájulás esetén a szervezet kiszáradhat és az agykárosodás kockázata is fennáll, ezért ha hasonló esetet észlel a környezetében, azonnal hívja a mentőket!

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra