A szingli úgy iszik, mint egy férfi

Régen a lányok úgy főztek, mint az anyjuk, most úgy isznak, mint az apjuk – állítja egy újkeletű mondás, és van benne igazság. Megteltek a romkocsmák piáló fiatal csajokkal, akik néha ájulásig isznak, néha pedig kulturáltan csak egy pohár bort döntenek le. De milyen hatással van az alkohol a nők szervezetére és milyen károk okoz?

A nők kevésbé bírják a piát, mint a pasik, keményebb a másnap is, és a szervezetük is hamarabb megadja magát, ha gyakran isznak, mint férfitársaiké. Íme, miért.

Miért ne igyunk? Rák és társai

Az alkohol vízhajtó hatású, ami száríthatja a bőrt, de ez a legkisebb baj, hidratálókkal segíthetünk a problémán. Az viszont tény, nők számára ugyanaz az alkoholmennyiség nagyobb egészségügyi kockázatot jelent, mint a férfiaknak. A mellrák kialakulásának kockázata összefüggésben áll az alkoholfogyasztással, egyes tanulmányok szerint az elfogyasztott mennyiséggel arányosan nő. Különösen veszélyeztetettek a posztmenopauza korban lévő hölgyek, illetve akiknek a családjában korábban előfordult már emlőrákos megbetegedés – tájékoztat az amerikai NIAAA, azaz a National Institute of Alcohol Abuse and Alcoholisme.

Maximum napi 3 deci sör vagy egy feles

A szintén amerikai nutrition.gov napi egy italban határozza meg a megengedett alkoholmennyiséget nők esetében, ami lehet 355 milliliter sör, másfél deci bor vagy 4 centiliter tömény. Ha ennél többet fogyasztanak, megnő a magas vérnyomás, stroke, erőszak, öngyilkosság és bizonyos fajta rákok kialakulásának esélye. Nőknél gyakrabban alakul ki májgyulladás is, és több alkoholista nő hal meg májcirrózisban, mint férfi. Mentális problémák is gyakrabban lépnek fel az alkoholizáló nőknél, agyi leépülés, demencia, stb.

stockfresh 1362527 girl-friends-in-a-bar sizeM

A tinik ivási szokásai, a roham-ivás nem csak a szervezetet károsítja, de a részeg lányokat nagyobb eséllyel teszi ki szexuális zaklatásnak, mint józan társaikat. Aki 15 éves kora előtt kezd inni, 40%-kal nagyobb eséllyel válik alkoholistává, mint az, aki később kezdi. Kutatások azt is kimutatták, hogy azok a nők menekülnek ivásba, akiknek nincsenek rendben legszorosabb társas kapcsolatai, tehát könnyebben lesznek nagyivók, akik egyedül élnek.

A nők nagyobb eséllyel halnak bele

A stressz önmagában még nem vezet alkoholfogyasztáshoz, de hozzájárulhat az alkoholistává váláshoz. A korral egyre romlik az alkoholtolerancia, idősebb nőknek hamarabb a fejébe száll az alkohol, mint fiatalkorukban. Az alkoholfüggő nők ugyan kevesebben vannak, mint a férfiak, de ők 50-100%-kal nagyobb eséllyel halnak bele az ivás okozta betegségekbe, mint a férfiak. A nőknél a lassú lefolyású, alkohol okozta betegségek gyorsabban alakulnak ki, mint a férfiaknál, még nem tudni, miért.

Az ittas nők nagyobb eséllyel esnek erőszakos cselekmény áldozatává is. Ezt azonban pár egyszerű trükkel ki lehet védeni, azon túl, hogy nem isszuk ájultra magunkat. Az alapszabályok: ne menjünk szórakozni egyedül, mindig legyen nálunk mobil, csak megbízható társasággal menjünk buliba, és tervezzük meg a hazautat is: tudjuk, milyen taxit hívunk, vagy milyen busszal jutunk haza adott helyről.

Sovány vigasz, de nem leszünk cukorbetegek

A mérsékelt alkoholfogyasztás előnyeiről sok kérdésben még viták folynak, de az Amerikai Kardiológusok Szövetsége szerint például a szívbetegség veszélyét mindenképpen csökkenti a rendszeresen fogyasztott, kis mennyiségű alkohol, ami a kettes típusú cukorbetegség kialakulását is gátolja. 3,5 deci sör, 1,5 deci bor naponta az a mennyiség, amit nyugodtan fogyaszthatunk prevenciós céllal.

A nők könnyebben berúgnak, mint a férfiak, mert nincs elég enzimük

Az átlagos ember szervezete megközelítőleg óránként a következő mennyiségű szeszes italokat tudja sikeresen feldolgozni: 3,5 dl sört (4-6 százalékos); vagy 1,5 dl bort (7-15 százalékos); vagy 3-5 ml „töményet” (35-80 százalékos). Ez iránymutató lehet arra, hogy mit milyen tempóban érdemes inni, ha nem akarjuk gyorsan kicsinálni magunkat – ajánlja a Magyar Dietetikusok szövetsége, az MDOSZ.

stockfresh 171463 beautiful-women-in-a-party sizeM

Tőlük tudjuk azt is, hogy a női szervezet nehezebben bontja le az alkoholt, így jobban hat rá a piázás, mert kevesebb olyan enzim termelődik szervezetükben, ami fel tudja dolgozni az acetaldehidet, ami a májban keletkezik az alkohol lebontásakor. Az acetaldehid az alkoholnál jóval mérgezőbb, de a szervezet kb. ecethez hasonló ártalmatlan vegyületet hoz létre belőle. Ez a vegyület okozza a másnaposságot, ha nem tudja elég gyorsan feldolgozni a szervezet.

Egy átlagos női testben 10%-kal több zsírsejt található, mint egy átlagos férfiéban. A testzsír csak kis mértékben tartalmaz vizet, és mivel az alkohol a test szöveteiben lévő vízben szívódik fel, mielőtt eléri a véráramot, így a nők ebből a szempontból is hátrányban vannak a férfiakkal szemben. – vezeti le alkohol.info.hu. Ehhez hozzájárul az, hogy a nők általában kisebb testűek, mint a férfiak, így testükben kevesebb vér kering, tehát azonos mennyiségű alkohol, amikor eléri a véráramot, kevesebb vérben oszlik el.

A tények ellenére nem lehet pontosan megbecsülni, hogy ki hogyan fog reagálni az alkoholra, mert a berúgásban szerepe van az általános egészségi állapotnak, az ivás előtt elfogyasztott étel mennyiségének, genetikai adottságoknak, gyógyszereknek és a lelkiállapotnak.

Férfias, asszonyos, és rohamivók

Ha néha eljárunk szórakozni, esetleg épp annyi alkoholt fogyasztunk, amennyit a nutrition.gov ajánl, nincs mitől tartanunk. De ha alábbi három típus valamelyikében magunkra ismerünk, kezdhetünk aggódni. Dr. Bodrogi Andrea addiktológus, pszichiáter egy korábbi cikkünkben három típusú alkoholizáló nőt különböztett meg. A manapság egyre jellemzőbb férfias ivás-kategóriába tartoznak a nem családos, leginkább manager típusú nők, akik divatból, gyakran munkájukból kifolyólag, rendszeres "üzleti" ivást is folytatnak, sokszor férfiakkal együtt. Nagyobb mennyiségű, nagy szeszértékű alkoholt isznak, és nem is titkolják ezt.

A háziasszony típusú ivó titokban, egyedül iszik, elégedetlen az életével, a házasságával, a munkájával, és zugivóként tagadja rendszeres ivását - mint például Maramaris, vagy az az asszony, aki négy gyerek mellett itta halálra magát. Ezt a típust a legnehezebb terápiába vonni, mert szégyelli magát, és a végsőkig tagadja (akár önmagának is), hogy alkoholista és segítségre volna szüksége.

A Binge-drinking, azaz rohamszerű-ivásnak fordítható típus az egyhuzamban, hatalmas mennyiségben, rövid idő alatti (2 óra) fogyasztás sajnos már a középiskolás fiatal lányok körében is jellemző, akik fiútársaikhoz hasonló mennyiséget képesek produkálni.

Egymillió alkoholista országa vagyunk

Az alkoholizmus idült betegség, mely testi és lelki tünetekkel jár. Magyarországon minimum félmillióra tehető az alkoholbetegek száma, de más források szerint a 800 ezer vagy egymillió a reális adat. Az alkoholizmus férfiaknál gyakrabban fordul elő, a férfi/nő arány 4:1, azonban kutatási adatok szerint ez az arány lassú kiegyenlítődési tendenciát mutat. A női és a fiatalkori italozás egyre gyakoribb. Nőkön az alkoholfogyasztással járó károsodások hamarabb alakulnak ki, amely koraibb fázisban teszi lehetővé a kezelésüket. A típusos kezdet 16-30 éves korra tehető – írja a hazipatika.com.

stockfresh 1075108 drunk-man sizeM

Az alkohol rendszeres fogyasztása akkor minősül betegségnek, ha az alkoholizmus testi, lelki és szociális tünetei már kimutathatóak. Lelki tünet a folytonos sóvárgás a pia után, a kényszeres ivás, kontrollvesztés, a teljes személyiség megváltozása. A szociális élete is felborul az alkoholistának, munkáját elhanyagolja, házastársa elhagyhatja. Emellé jönnek a testi tünetek, azaz szellemi hanyatlás és rengeteg betegség. Az arcon apró hajszálér-tágulatok, néha borvirágos arc jelenhet meg gyakori a gyomorhurut, gyomorfekély, a kellemetlen lehelet, hasnyálmirigy gyulladás. Az ajak-, nyelv-, gége-, nyelőcső, gyomor-, máj- és hasnyálmirigyrák gyakorisága emelkedett alkoholbetegekben, az alkoholisták kb. 10%-ában májcirrózis (májzsugor) fejlődik ki.

A diagnózis megállapítása a betegség kezdetén gyakran nehéz, különösen, ha a beteg tagadja alkoholizmusát, és különböző testi panaszaival fordul orvoshoz (ha ön mégis betegségre gyanakszik, itt egy egyszerű teszt, ami segít dönteni). Az alkoholfogyasztás abbahagyását követően megvonási tünetek jelentkeznek (fokozott izzadás, végtagremegés, nyugtalanság, vérnyomás-emelkedés, szapora szívverés, hányinger, esetenként epilepsziás görcsrohamok), melyek gyógyszeres kezelést igényelhetnek.

Hiába minden, iszunk

Mindenki tudja, hogy az ital káros az egészségre, mégis iszunk. Mert közös élmény a kocsmázás, összekovácsol a haverokkal, és vicces dolgok történnek velünk, amiket aztán mesélhetünk az unokáinknak.

„Egyszer csinált egy házibulit az első komoly barátom. Az anyjának volt egy vegyesboltja, és gázpalackokat is árulak. A gázpalackok elzárható ketrecben voltak az udvaron, a nagy ketrec mellé volt kötve Morzsi, a kutya. Akkoriban serialmát ittam, és azon a bulin annyit, hogy lehánytam 3 gázpalackot és a Morzsi kutyát is. Másnap szólt a barátom anyja, hogy igazán letakaríthatnánk a hányást a gázpalackokról és a kutyáról is. Morzsi amúgy jóarc volt, mert lenyalogatta a hányást magáról is és a gázpalackketrecről is, de azért sajnos nem végzett túl jó munkát. Szegény kis szőrébe annyira beleragadt a hányásom, hogy fürdetés helyett inkább levágtam a szőrét” – osztja meg velünk vicces ivós történetét Anna.

Nekünk ez a társadalmi élet

A piálást általában már gimnáziumban elkezdik a lányok (és a fiúk is), mert így szocializálódnak sajnos: így ismerkednek egymással, így lazulnak le. Egy felmérés szerint a magyar középiskolások 33%-a iszik havi rendszerességgel nagyobb mennyiségű alkoholt. A 12-17 éves korosztály között egy felmérés szerint 2%-ban már kimutatható az alkoholfüggőség. Társadalmilag az is teljesen elfogadott, hogy részegen ünneplünk, és minden nagyobb családi eseményen is pálinkával kezdjük az étkezést. A bajok akkor kezdődnek, ha nem tudnak mértéket tartani (azt általában egyszer mindenki megtapasztalja, milyen, ha túlissza magát), vagy a ritka hétvégi alkalmak sűrűsödnek, és lassan átcsúsznak a hétköznapokra is (utóbbi pl az egyetemi évek alatt esélyes). Persze ettől még nem leszünk alkoholisták, kis szerencsével betegek se, ha a bulis egyetemi éveket túléljük, és munkábaálláskor, családalapításkor a heti három buliból heti egy lesz.

stockfresh 90763 two-young-women-expressing-concern-over-drunk-f

„A legdurvább piás sztorim Miskolchoz köt, ugyanis az avasi keserű nevű retteneten nőttem fel. Gyakorlatilag állandóan azt ittuk kólával, ettől aztán tényleg sugárban hány az ember reggelig. És akkor ott történt, hogy a legjobb barátnőm és én délután 2-kor felmentünk a tűző napon a belváros közepén álló avasi templomhoz, részegen - szép rét, virágokkal, hűvös árnyékkal. És akkor a barátnőm szólt, hogy bocs, hánynom kell. Majd leült a fűre és maga mellé hányt. Én pedig rosszul bírom a hányást, ha valakit hányni látok, nekem is azonnal jön. szóval így én meg mellette hánytam, és én is bocsánatot kértem” – írja TT.

Ittasan táncolunk, részegen Lady Gagázunk

A legjobb persze az a szerveztünknek, ha nem iszunk alkoholt. Esetleg vörösbort kortyolgatunk hetente egyszer vacsoránk mellé, az ugye még egészséges is. Ha mégis szeretünk kiszakadni a valóságból és piával lelazulni, tartsuk szem előtt az MDOSZ adatait, és csak annyit igyunk, amennyit objektíve le tud bontani a szervezet, de a legjobb, ha a nutrition.gov által ajánlott napi egy italos maximumra (csak ismétlésként: 355 milliliter sör, másfél deci bor vagy 4 centiliter tömény) törekszünk. Ők egy hétre vetítve sem engednek sokat: heti 7 sörnél, 7 felesnél, a kategóriák keverése esetén például 2 felesnél, 1 pohár bornál és 4 sörnél nem lenne szabad többet inni.

stockfresh 61061 cocktail-party sizeM

„Szeretem a sört. Hetente max. háromszor iszom sört. Néha csak vacsora mellé, néha egy kocsmában beszélgetés mellé lecsúszik akár 3 korsó is. Tegnap pl. egy szülinapi buliban voltam, ahol a meghívottak között volt egy amerikai srác is, aki egyfolytában hozta a piákat, így kénytelen voltam meginni 5 feles vodkát is. A vodkát is szeretem. Főleg az orosznevű vodkákat. Krumpliból készül, ami nekem nagyon szimpatikus. Vodkát kb. kéthetente egyszer iszom, a bort nem szeretem, havonta max. egyszer iszom egy pohárral, de csak ha nagyon muszáj. Azért iszom alkoholt, mert 1. finom, 2. a tudatmódosítás legális formájaként remek dolgokat tapasztalhatunk meg. 3. szégyen vagy sem, de sajnos csak ittasan tudok táncolni, és táncolni nagyon jó, tehát a pénzem mellett a gátlásaimtól is szuperül megszabadít az alkohol” – írja A, aki 5 feles vodkájával egy este alatt majdnem átlépi a heti bevihető alkoholmennyiséget, de rátapint a lényegre: a bulizók legtöbbször azért isznak, hogy kicsit lazuljanak gátlásaik.

„Én általában rosé fröccsözöm, ha csak munka utáni beülésről van szó. Ha bulizni megyek, akkor vodkázom. Ritkán, de előfordul, hogy száraz fehér vagy száraz rosé pezsgőt iszom a barátnőimmel. Viszont a jó házipálinkának nem tudok ellenállni, kínálják azt a nap bármely percében. Mi többnyire házibulizunk a barátaimmal, és ilyenkor tényleg megőrülünk, az pedig körülbelül rendszeresen előfordul az ilyen bulikon, hogy részegen Lady Gagásat játszunk, ami úgy néz ki, hogy pizzaszeleteket, a kutyát, fagyit, vattacukrot, amit csak tudunk, a fejünkre rakunk alternatív kalapként. Van, hogy elmegyünk partizni, körülbelül háromhavonta, ott pezsgőzünk, üveggel kérjük, néha én ott vodkázom, de ilyenkor úgy érzem, hogy kimaradok valamiből, és pezsgőzöm a többiekkel” – írja TT, aki bár komolyan lelazul a hétvégi ivástól, arra figyel, hogy ne keverje a különböző típusú alkoholokat.

Csak a másnap ne volna...

Ezzel TT a másnaposság esélyét csökkenti, mert a különböző típusú italok keverésével  felgyorsítjuk az alkohol felszívódását, a szervezetnek kevesebb ideje marad a méreganyagok feldolgozására, vagyis tovább, nagyobb mértékben leszünk másnaposak. A másnaposság főleg a vízháztartás felborulása miatt alakul ki, mert a távozó folyadék egy csomó fontos anyagot is kivisz. Ha nagyon másnaposak vagyunk, együnk banánt, vagy kefírt, esetleg adagoljunk negyed óránként egy  kanál mézet: további remek tippeket itt talál.

Oszd meg másokkal is!
Mustra