Sört inni jó, főleg ha jó söröket tudunk fogyasztani. De mi történik a szervezetünkben, ha leguritunk egy jó pofa sört? Ezt vette górcsó alá az Alcoholgifts, akik egy infografikát is készítettek a témában.
Az első pillanatok
A sör a nyelőcsővön át a gyomrunkba és a belekbe érkezik, majd a véráramba kerül, így eljut az izmokig és az agyunkba is.
10 perccel az elfogyasztás után
A szervezet észleli, hogy az alkohol méreg, és megpróbálja lebontani, majd olyan gyorsan eltávolítani, ahogy csak lehetséges.
15 perccel az elfogyasztás után
A felszívódott alkoholt a máj el kezdi lebontani az alkohol-dehidrogenáz enzim segítségével. Ez az alkoholt, pontosabban az etanolt acetaldehiddé alakítja át, amit az aldehid-dehidrogenáz enzim ecetsavvá alakít, majd az ecetsav tovább oxidálódik a szervezetben szén-dioxiddá és vízzé. Sajna az acetaldehid erősen mérgező hatású a sejtekre, és ezért is érezzük magunkat annyira rosszul másnap.
20 perccel az elfogyasztás után
Ekkor kezdi el érezni azt, amiért alkoholt fogyasztunk. Szeretet, öröm, felszabadultság - vagy más pozitív érzetek.
45 perccel az elfogyasztás után
45-90 perc között van a véralkohol szint a csúcson, ezért sem jó rendőrrel találkozni ilyen állapotban. És persze vezetni tilos, bármilyen egyszerűnek is tűnik.
Egy órával az elfogyasztás után
Irány a vécé! Az alkohol ugyanis vízhajtó hatású, cselekvésre kényszeríti a vesét. Ha ilyenkor abbahagyja az ivást, azt fogja érezni, hogy elálmosodott, köszönhetően annak, hogy a szervezet dehidratált állapotba kerül.
12-24 órával az elfogyasztás után
Ilyenkor jönnek másnaposság kínzó tünetei tünetek, amiket mindenki ismer, aki meg nem, az örüljön. A szervezet megpróbál minden megmaradt alkoholmolekulát eltávolítani a testből.
Na, de mi határozza meg, hogy a szervezet hogyan bánik el az alkohollal?
Ha eszünk, az segít, ugyanis az étel tényleg kibéleli a gyomrot, így az alkohol lassabban szívódik fel.
A nők egyrészt jól járnak, másrészt nem. A férfiak szervezete az izomzatuknak köszönhetően gyorsabban reagál az alkoholra, mert az izmokban sok a víz, mely felhígitja az alkoholt. A nőknek viszont kevesebb az alkoholbontó enzimük.
A pezsgő, vagy más buborékos alkohol hamarabb jut el a véráramba, ergo hamarabb van hatása.
Ha stresszesen iszunk, akkor a szervezetünkben bizonyos hormonok szintje magasabb lesz, ezek viszont beavatkoznak az anyagcserébe, így abba is, hogyan bontjuk le az alkoholt.
Minél idősebb valaki, annál gyorsabban reagál az alkoholra. Ez van: könnyebb és olcsóbb lesz berúgni, ha megöregszünk.