Helyek, ahová állatmániás gyerekekkel kötelező elmenni

A Travelo Heti Cuki rovatában rendszeresen beszámolunk a hazai és külföldi állatkertek lakóiról. Aki rendszeresen követ minket tudhatja, hogy ha mostanában csimpaszkodó minikattákat akar látni, sürgősen Győrbe kell utaznia, ha a Madagaszkár pingvinjeire kísértetiesen hasonlító bandával találkozna, akkor pedig Debrecenbe. Mielőtt a fenti infók birtokában útnak is indulna állatmániás gyerekeivel, olvassa el cikkünket, hátha tudunk még ezeknél is jobbat.

Az elégedetlenkedés elkerülése érdekében szólunk, hogy a legalapvetőbb budapesti állatos helyszíneket, mint a Holnemvolt Parkkal összebútorozott budapesti állatkertet, vagy éppen a Budakeszi Vadasparkot nem azért nem ajánljuk, mert ne szeretnénk őket. De néha jó valami mást kipróbálni, és legalább akkor nem a kötelező köröket futni, amikor a szabi miatt amúgy is jobban ráérünk felfedezőútra indulni.

Simogatni, etetni, sétáltatni

Vannak, akik megelégszenek az állatvilág látványával, és vannak, akik borzasztó feszültek lesznek, ha minimum egy kecskét nem lehet meggyömöszölni, vagy legalább zoocsemegével teletömni. Bár mi abszolút a taperolásmentes állatkertek hívei vagyunk, értjük miért fontos a gyerekeknek, hogy kontaktusba kerülhessenek az állatokkal. Éppen ezért mutatjuk a legjobb belföldi és külföldi helyeket, ahol etetni, simogatni vagy akár sétáltatni is lehet.

Mézes mackók Veresegyházon

A fővárostól nem messze, könnyen megközelíthető helyen, Veresegyházon működik hosszú évek óta a Medveotthon. A fő attrakciót az itt élő közel negyven medve jelenti, de farkasokkal és őzekkel is ismerkedhetünk. Sőt, a megunt mosómedvéket is szívesen látják, és gólyamenhely is van. Az állatok területét körbe lehet sétálni, továbbá egy kisebb kilátóról nézhetjük meg őket. Aki nem éri be ennyivel, az hosszú nyelű fakanalak segítségével mézzel is megkínálhatja a mackókat. A farm büféjében lehet megvásárolni az édes csemegét, de ha viszünk magunkkal mézet, fakanalat ahhoz is adnak. Ha megéheznek a nagy etetésben, mi a Trattoria al Fornót és a Katlan Tóni vendéglőjét ajánljuk a település központjában. Előbbi pizzában jó, utóbbiban szezonális alapanyagokból készítenek hagyományos, mégis modern fogásokat.

Családi csodapark

Szintén nincs messze a fővárostól a Szigethalmi Vadaspark és Állatsimogató. A 2014-ben egy családi magán-állatsereglet látogathatóvá tételével megnyílt, napról napra gyarapodó csodaparkban olyan kiváló állatszemélyiségekkel találkozhatunk, mint Gizi az őzsuta, Saci a papagáj, Turcsi a vadmalac, vagy Su, az ormányos medvelány. Van halastó, játszótér, az állatsimogatóban kecskék és bárányok. Ki-ki számítson rá, hogy a gyerekeket nehéz lesz hazatessékelni innen. Nem elég a simogatókból? További jó állatgyömöszölő helyek az egész ország területéről itt.

Alpaka-sétáltatás kétezer méter magasan

És a sok Budapest-közeli programtipp után álljon itt egy távolabbi. Ha idén az olaszországi Garda-tónál nyaral a család, semmiképp ne hagyják ki a Monte Baldo meghódítását! (Illetve, ha szeretnének álló napon át sikítani, akkor a Gardalandot se.) A hegyre vezető, 360 fokban forgó felvonó se rossz, de ami egészen különlegessé teszi, az a fent található gazdag állatvilág. Van itt legelésző tehéncsorda, birkák, és nagy eséllyel találkozhatnak vadon élő mormotákkal is.

De ami a legjobb: van egy alpaka farm, ahol 8 euró ellenében a gyerekek maguk vezethetik a meglehetősen hülye, de csodálatosan mókás fejű állatot a gyönyörű hegyvidéki tájban. Az alpakasétáltatásra egy, a hegyet jól ismerő túravezető is csatlakozik, így nem kell attól tartani, hogy magunkra maradunk a hegytetőn egy csapat ijedős gyapjas jószággal. Bár a túráknak elvileg fix időpontjai vannak, gyakorlatilag elég odamenni az alpakaszőrből készült emléktárgyakat árusító bódéhoz, érdeklődni a séta iránt, és mire felocsúdnánk, már a kezünkben is van a póráz.

Klasszikus állatkerti élmények

Állatsimogató és hegyi túra helyett inkább valami klasszikusabb állatkerti élményre vágyna? Nézze meg hazánk legjobb vidéki állatkertjeiben, például a veszprémiben, vagy a nyíregyháziban, hogy bírják a meleget az ott lakók. Apropó meleg: tapasztalataink szerint a Szegedi Vadasparkot a nagy hőségben sem kín meglátogatni, a terület nagy része ugyanis árnyas, erdős területen fekszik. És hogy kik laknak itt? Olyan érdekes állatokat figyelhet meg, mint a Hókifli fedőnevű albínó láma, a hazánkban csak itt megtalálható havasi mormota, vagy éppen a világ legritkább szarvasfaja.

A világ legrégebbi állatkertje is itt van a szomszédban

A külföldi állatkertek közül a kedvencünk a világ legrégebbi, hivatalosan 1752-ben alapított állatkertje Bécsben, melyről számos alkalommal hírt adtunk mi is. A történelem viharait is átvészelő gyönyörű, barokk Schönbrunni Állatkertet folyamatosan fejlesztik környezetbe illő, korszerű létesítményekkel. A több mint ötszáz állatfaj és olyan népszerű programok mellett, mint az exkluzív esti vacsorák és éjszakai felfedezőutak, a legnagyobb vonzerőt a 2003-ban beköltöztetett óriáspandák jelentik. 2007-ben itt születtek először európai pandabébik, a Kínával eredetileg tíz évre kötött, gyümölcsözőnek bizonyult pandamegállapodást pedig 2013-ban újabb tíz évre meghosszabbították.

Szárazföldi búvárkodás Monacóban

A végére pedig egy igazi különlegesség: nem gondoltuk volna, hogy a monacói Oceanográfiai Múzeum ennyire magával fog ragadni minket, de így történt. Az épület már kívülről is elég meggyőző, simán vetekszik a leghíresebb természettudományi múzeumokkal, belépve pedig rögtön kezdetét veszi az ámuldozás. A kiállítás megtekintése után az akváriumrendszerbe érve két irányban indulhatunk el, balra a Mediterráneum tengeri világa, jobbra pedig a Vörös-tenger élőlényei várnak minket. Nem kevesebb mint 4000 halfajt ismerhetünk meg itt, amelyek többségével nemhogy egy sima tengeri fürdőzéskor, de még egy egyiptomi sznorkelezés során sem valószínű, hogy valaha találkozhatunk. Az Oceanográfiai Múzeumot még azoknak is bátran ajánljuk, akik egyébként nem szoktak sem állatkertbe, sem kiállításokra járni. És hogy miért? A válasz egyszerű: azért, mert vetekszik bármelyikkel, ahol eddig jártunk.

Oszd meg másokkal is!
Mustra