Az elhízott rákbetegek jobban bírják a kemót

Egy kutatás keretében vastag- és végbélrákkal küzdő betegek kemoterápiás utóéletét követték végig, és az ott nyert adatokat próbálták összefüggésbe hozni a páciensek súlyával. Kiderült, a magasabb BMI-indexszel rendelkezők átlagosan 3 hónappal élnek tovább, mint azok, akinek 25 alatti ez az érték. A DailyMail cikke szerint ennek az az oka, hogy a vékonyabb betegek szervezete nehezen birkózik meg a kimerítő kezeléssel.

A statisztika szerint a 20-24,9 közötti BMI-vel rendelkezők átlagosan 21,1 hónappal élték túl a kezelést; a 25-29 közöttiek 23,5-tel, a 30-35 közöttiek pedig kereken két évvel. Ez egyébként a kutatást végző orvosokat is meglepte, akik eddig úgy gondolták, hogy a vékonyabb testalkatúak tovább élnek és hogy a kövérebbeknél nagyobb valószínűséggel újul ki a betegség.

GettyImages-451523369
The Washington Post / Europress / Getty

A kutatást vezető dr. Yousuf Zafar elmondta, hogy 6 128 európai és amerikai beteget vontak be a megfigyelésbe – olyanokat, akik metasztatikus, vagyis áttétes rákkal küzdenek. A kezelés előtti átlagos BMI index 25,3 volt – ez enyhe túlsúlyt jelent. Ezután az egyéni értékeik szerint szétosztották őket és nemcsak a túlélési időt figyelték, hanem azt is, hogy mennyi idő után állt meg a tumor a növekedésben. Az orvosok azt is megfigyelték, hogy a 35-ös BMI felett már "csak" 23,7 hónappal tovább éltek a betegek, ami azt jelenti, hogy az optimális súly felülről korlátos.

„Fontos megjegyezni azt is, hogy nem szabad úgy értelmezni az eredményeket, hogy a túlsúly megvédi a rákos betegeket" – mondta dr. Zafar. „Sokkal inkább egy jelzés arra, hogy a vékonyabb emberek sokkal nagyobb kockázatnak vannak kitéve" – tette hozzá. Az eredményeket egyébként Barcelonában, ezen a világkongresszuson mutatták be a minap.

Oszd meg másokkal is!
Mustra