Ez történik a testével, ha nem fürdik

Nemcsak fura és zavaró szagokkal jár, ha valaki egy-két hétig vagy akár hónapig nem fürdik (ehhez képest a német gyerekek igazán rendesek a heti hárommal): a Huffington Post videójában például három percen keresztül magyarázzák, milyen betegségek üthetik fel a szervezetünkben, ha ellenségként tekintünk a zuhanyrózsából áramló vízre és a szappanra, illetve tusfürdőre.

Persze, mindenkivel megesett már, hogy 1-2 napot kihagyott (helló, Sziget fesztivál), de a magyarokra általában jellemző, hogy azért igyekeznek tisztán tartani magukat – már, ami a mindennapos fürdést illeti. Tudta egyébként, hogy az izzadtság amúgy szagtalan és a baktériumoknak köszönhetően lesz végül büdös? Hasonló baktériumok okozzák a tisztálkodás hiányában miatt fellépő pattanásokat, a hányást és a hasmenést is. A követkemény egyébként nem túl meglepő, hiszen a mindennapi kosz, az elhalt hámsejtek, az olajak és a már említett izzadtság is mind-mind megtapad a bőrünkön.


Mi történik pontosan?

Kevesen tudják, de a tiszta bőrön akár ezer fajta baktérium található. Ezek javarészt ártalmatlanok, sőt: segítenek legyőzni a rosszakat is. Utóbbiakkal szemben egyébként a testünk is egész jól elbír, ha pedig mégse, akkor a zuhanyzás során szabadulunk meg tőlük. Tegyük fel, hogy leállunk a tisztálkodással. A nap során számos baktériumot gyűjtünk be – legyen szó a kilincsről, a gyerek pelenkájáról, a buszülésről, a vécédeszkáról vagy akár a telefonunkról. Ha egyáltalán nem tisztálkodunk (tehát kezet sem mosunk), a kórokozókat könnyen átvihetjük az arcunkra (beleértve a szemünket, az orrunkat és a szánkat is), így azok bejuthatnak a szánkba – ennek pedig könnyen hasmenés vagy rosszabb esetben influenza lehet a vége.

Amikor a mindennapi kosz, az elhalt hámsejtek, olajak és a már említett izzadtság megtapad a bőrünkön, akkor plakk képződik (dermatosis neglecta a betegség neve). Ilyenkor az alany újraélheti a pubertás kor egyik legkínosabb velejáróját, a bromhidrosist, ami kellemetlen, penetráns szaggal jár. Figyelem, azért túlzásba sem szabad vinni a zuhanyzást: a túl sok fürdés árt a bőrnek, hiszen lemossa róla a természetes olajokat és védőréteget, ezzel kis töréseket okoz, amelyeken keresztül a baktériumok sokkal könnyebben bejutnak a szervezetbe. A HuffPost által megkérdezett bőrgyógyász szerint a kritikus területeket (ágyék, hónalj és arc) érdemes naponta megmosni (ha rendszeresen edzünk vagy egészségügyben dolgozunk, akkor az egész testünket), egyébként heti három az egészséges dózis.

Mustra