Így tűnhet magabiztosnak a munkahelyén

Egy munkahelyen - főleg, ha új - nagy szerepet játszik az, mit is gondolnak önről a kollégái. Tetszik vagy sem, egy eleve magabiztosabb fellépésű ember véleményére jobban adnak, nagyobb fizetésemelést kap, és őt fogják választani, ha előléptetésről van szó. Ha ön nem igazán bővelkedik önbizalomban, akkor sincs veszve a helyzet, hiszen ha odafigyel a testbeszédére, nagyon sokat javíthat a megítélésén.

Járjon magabiztosan

A mozgás, ezen belül is a járs sok mindent elárul. Persze az mindenki számára evidens, hogy ha leszegett fejjel, behúzott nyakkal jár-kel, az valószínűleg nem tesz túl jó benyomást, mivel mogorvának és zárkózottnak tűnhet. Ám amire sokan nem figyelnek, az az, hogy milyen a tempójuk, hiszen nem mindegy, hogy lassan, vagy gyorsan közlekedik. Eliott Hoppe kommunikációs szakember a Huffington Postnak elárulta, hogy ha lassú a mozgása, akkor magánakvalónak fogják tartani, ám ha kihúzza magát és élénken lépked, akkor magabiztosnak és tettrekésznek tud tűnni. Tehát jobb, ha akkor is visz a járásába némi energikusságot, ha épp nem siet. Magabiztos, kissé élénkebb léptekkel pedig koncentrált ember benyomását kelti.

Húzza ki magát

Nem csupán a mozgása, hanem a tartása is üzenetet hordoz. Persze mindenhonnan hallani, hogy álljunk egyenesen, hasat be, mellet ki, ám ez nem egyszerűen a testtartás helyessége miatt fontos. A trükk ugyanis az, hogy a testhelyzet a tesztoszteron és a kortizol szintjére is hatással van, így nemcsak magabiztosabbnak fog tűnni, de valóban az is lesz!

Figyeljen a lábfejére

Bizonyára már ön is hallott arról, hogy a lábfej annak az embernek az irányba szokott mutatni, akivel a legjobban szimpatizálunk. És ezt persze a másik is észreveszi, bár csupán tudat alatt. Éppen ezért egy munkahelyi beszélgetéskor ügyeljen arra is, hogy (a figyelem egyéb, látható jelei mellett) lábfejei is a beszélő irányába mutassanak, mert ha másfelé állnak, az olyan, mintha távozni akarna.

Derék feletti kézmozdulatok

Gondoljon csak bele, ön melyik mondanivalót tart hitelesebbnek? Azt, amelyiket kísérik kézmozdulatok, vagy amelyiknél a karok a test mellett pihennek? Ugye, hogy az előbbit? Nem is csoda, hiszen ezzel nyomatékot adhat mondandójának. Viszont arra figyeljen, hogy ha nyilvános beszédet tart, csakis derék alatt gesztikuláljon, mivel afölött zavaró lehet!

Összességében tehát a mozdulatoknak talán nagyobb jelentőségük van, mint a szavaknak. Persze felmerülhet a kérdés, hogy lehet-e tudatosan befolyásolni a mozdulatokat? Mert ugyebár ha alapból valaki visszahúzódó, ám erősnek és magabiztosnak kell tűnnie, akkor nagy segítséget nyújthat a testbeszéd, hiszen tudósok szerint az agy is alkalmazkodni fog hozzá, hogy szinkronba kerüljenek. Például ha egy nehéz feladat előtt áll, és mogorva arcot vág, valószínű, hogy több nehézségbe fog ütközni és elszáll az önbizalma, ám ha mosolyog közben, akkor sokkal optimistábbá fog válni.

Ez szerencsére csak gyakorlás kérdése, így ügyeljen minél többször a mimikájára, és a gesztusaira. Érdemes akár valakit megkérnie, hogy elemezze mozdulatait, így megtudhatja, hol tart, és hogy miken kéne még csiszolnia.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek