Melegen ajánljuk Mykonost

Ami tavaly dél-Franciaország volt, az idén Mykonos: a sztárok is tömegével érkeznek Görögország szigetvilágának legbulisabb, leggnyüzsgőbb, legmelegebb, és talán legszebb pontjára. De minket nem Naomi Campbell vagy Lindsay Lohan győzött meg, hogy itt töltsük évi rendes vakációnkat, hanem egy szuper last minute repjegy, és bátran állíthatom: van mit hájpolni. Ez a hely maga a paradicsom – a pletykákkal ellentétben nem csak melegek számára.

Hol foglaljunk szállást?

Nagyot tévedni nem lehet, mert a görög vendéglátás nagyon tisztességes – de azért érdemes elolvasgatni az egyes szálláshelyekhez tartozó kritikákat a booking.com-on vagy a szállodák.hu-n. Mi a legolcsóbb teraszos apartmant választottuk: a Marina's Studios kiskonyhával felszerelt privát stúdiókból állt egy autentikus fehérre meszelt házacskában, klasszikus kék ablakokkal. Ornos egy aprócska falu a sziget legszűkebb pontján, amelyet két öböl határol két oldalról. Az egyiket bárok, éttermek, kávézók szegélyeszik, a másik pedig afféle vad beach, amelyet leginkább a szörfösök szeretnek. Ornos pont annyira csendes, és pont annyira bulis, amilyennek egy nyaralóbázisnak lennie kell: nem olyan zajos, mint az alig negyedóra gyaloglásra, vagy ötperc autóútra lévő Mykonos város, ugyanakkor még hajnali kettőkor is simán lehet vacsorázni, vagy koktélt szürcsölve ejtőzni a tengerparton.

IMG 20140810 165410
Steiner Kristóf

Hogy jutunk a reptérről a szállásra?

A reptérről legegyszerűbben és leggyorsabban taxival lehet a szálláshelyekhez jutni, ám mivel Mykonos egészen kicsi, még a legsúlyosabb esetben is legfeljebb húsz percen át tart az uzatás, a számla pedig nem lehet több 20-25 Eurónál – de akár már 10-15 Euróból is megúszható. A nyaralás végeztével érdemes már indulás előtt bő félórával taxit rendelni valamelyik szálloda recepcióján, amilyen könnyű ugyanis a reptéren elfogni egy sofőrt, olyan komplikált kocsit kapni a reptérre menet. A mykonosiak egyébként végtelenül kedvesek és segítőkészek, így az is lehet, hogy a szálloda egyik épp unatkozó dolgozója bevállalja a fuvart egy taxi-fuvar áráért.

Mivel közlekedjünk a szigeten?

Ha a kirándulgatás nincs tervben, gyalog is remekül elboldogul az ember, de a Mykonos-érzéshez hozzártartozik egy robogó. Szinte minden utcasarkon lehet bérelni, az ár nagyjából napi 25 euró körül mozog, és 10-20 eurónyi benzinből lazán kijön az egyhetes nyaralás. Senki sem visel bukósisakot, és este érdemes különösen odafigyelni az őrülten száguldozó partiarcokra, mert van egy olyan érzésem, hogy itt a becsípve vezetés nem tartozik a hét fő bűn közé. A hegyeken-völgyeken átvezető kacskaringós utakon egyébként néhány óra alatt körbejárható az egész sziget – szerintem a legjobb céltalanul, térkép nélkül utazgatni, és spontán megállni egy-egy csobbanásra a legszimpatikusabb, kietlen öblökben, amelyekre a turisták rá sem találnak.

IMG 3403
Steiner Kristóf

Mit együnk?

Bár a görögök meglehetősen elfogultan beszélnek a görög konyháról, a tavernák nagy részének kínálata távol áll a lenyűgözőtől: a családos turisták kedvéért egy helyen igyekszenek megoldani mindent, így a kicsik rendelhetnek sültkrumplit, a nagyok souvlakit, desszertnek meg mindenki kap görögdinnyét. Szerencsére a modern beach bárokban nagyobb és kifinomultabb a kínálat: a saláták nem csupán két-három zöldségből állnak, vannak wokos ételek, pizzák, sőt, szusi is. A Paradise Beachen például fergeteges a felhozatal, mintha csak valami menő street food fesztiválon lenne az ember – még vegetáriánus kínálatuk is van. És bár vegánként nem volt könnyű dolgunk, mi végül a számunkra legkellemesebb megoldást választottuk: bevásároltunk 200 Euróért zöldségeket, olajosmagvakat, hüvelyeseket, olajokat, fűszereket, és persze rengeteg ouzót és bort, a következő egy hét során pedig minden reggel magunk készítettük a reggelinket és a vacsorákat... no meg az esti buliba indulás előtt a gyümölcsleveses dobozokban rejtőzködő koktéljainkat.

Melyik a legjobb beach?

A különféle tengerparti szakaszokra hajóval is el lehet jutni, potom 6 Euróért. A kihagyhatatlan partszakaszok kozé tartozik a Super Paradise Beach, amiről azt kell tudni, hogy gyakorlatilag itt indult el Mykonos Ibizává érése: a beachen már kora délután megy a parti, estére pedig asztalokon táncoló, félmeztelen fiúk és lányok adják át magukat a felhőtlen bulizásnak. Itt található a Jackie O. Pool Bar is, amelynek medencéje elegánsan terül el egy sziklaszirtbe ékelve, pompás panorámával az öbölre. A medenceparton délután ötkor köszönti a vendégeket Priscilla, a Jackie O. “háziasszonya” – aki néhány disznó vicc keretében megvillantja bájait, melyeket bármelyik valódi nő megirigyelhetne. Bár a hely hivatalosan gay bár, rengeteg hetero lány és fiú jár ide, sőt, ötvenes-hatvanas bohém utazókat is láttunk, akik legalább annyira élvezték a helyzetet, mint a nekivetkőzött, kockáshasú meleg turisták.

IMG 3421
Steiner Kristóf

Melyik a sziget legnyüzsgőbb városa?

Ahogy leszáll az éjszaka, a szigetlakók Mykonos város felé veszik az irányt. A hófehér épületek között sétálgatva minden megtalálható, amire az ember vágyik egy tengerparti nyaraláson: szalmakalapok, görögországi szuvenírek, valamint helyi és nemzetközi divattervezők kreálmányai – ez utóbbi teszi a szigetet igazán különlegessé. Itt nem csupán strandtörülközőt és pálmás shortot lehet kapni, mint oly sok nyaralóvárosban: a romantikus kis sikátorokban a Top Shop, a Converse, és sok más fast fashion cég képviselteti magát. A legjobb parti helyszín a Jackie O. Club, a Super Pradise-on található medencés bár nagytesója. Itt két szinten megy a mulatság reggelig, és ha valaki ráun a zajra, egy lépéssel a parti sétányon találja magát, ha pedig éjszakai fürdőzésre szottyan kedve, akár a közeli városi beachen is felfrissülhet.

Honnan a legszebb a naplemente?

Mykonos város egyik legklasszabb szállodája az Elysium, ami annyira gay-friendly, hogy a hotel shopból még a negyvenhármas méretű, Swarovski kristályokkal kirakott platformcipő sem hiányozhat. Itt is van tranvesztita varieté, a négy műsorszámból álló revü kedvéért komoly koreográfiákat tanulnak be a művészek, de összességében azt kell mondanom: neke mez a hely – a naplementétől eltekintve – kissé túl sznob volt a Jackie O. után. A naplemente viszont lenyűgöző: egész Mykonos a lábunk előtt hevert, miközben stílszerűen egy Sex in Elyisum nevű koktélt szürcsölgettünk.

IMG 20140807 145216
Steiner Kristóf
 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek