Mindig káosz van lakásában? Ezután nem lesz!

Ki az, aki szeret takarítani? Senki… vagy legalábbis nagyon kevesen. Szóval, ha ön is azok táborát erősíti, akik képesek napokig, vagy akár hetekig is halogatni a takarítást, feltétlenül olvasson tovább – megéri. Olyan tippeket adunk, amelyekkel gyerekjáték a lakás rendbetétele. Persze, azt nem mondjuk, hogy ettől sokkal lelkesebben fog nekiállni, de az biztos, hogy hamarabb végezhet. A  Refinery29egy szakember, Jolie Kerr segítségével szedte össze a tudnivalókat. Nézzük, mit ajánl a szakember, és mit ajánlunk mi, saját tapasztalatból.

 

Nincs mese! Ágyazzon be minden nap!

A szakértő szerint, a legalapvetőbb dolog az, hogy ágyazzon be minden nap, még akkor is, ha éppen egyáltalán nincsen hozzá kedve. Ettől még az a lakás is a hangyányi rend látszatát kelti, ahol egyébként mindenütt káosz uralkodik. Van benne igazság, ráadásul sokkal jobb érzés így lefeküdni is. 

shutterstock 120548515

A mi tippünk: Nem is szükséges színes párnákkal vagy ágytakarókkal feldobni az ágyat, elég, ha olyan ágyneműhuzatot használ, ami jól harmonizál a szoba színével. Így reggel tényleg csak annyi a dolga, hogy rendesen ráteríti a paplant az ágyra. Azért ez nem olyan megerőltető, ugye? 

Második szennyes a nem szennyesnek az ágy mellett

Ön sem az a típus, aki szépen összehajtogatva teszi le ruháit lefekvés előtt – hanem inkább csak ledobja a földre, ahol aztán napokig gyűjti? Akkor fogadjuk el ezt a helyzetet, és azt, hogy nem reális elképzelés a lefekvés előtti hajtogatás és elpakolás. Van ilyen.

Viszont ahelyett, hogy csak halmozza a ruhakupacot, míg gyűjti az erőt, hogy egyszer majd szétválasztja a tényleg koszosat és azokat, amiket még föl lehet venni, inkább tegyen az ágya közelébe két csinos szennyeskosarat. És vetkőzés közben az egyikbe hajítsa amit úgyis mosni kell, a másikba pedig azokat a cuccokat, amik még jók lesznek később. Így addig sem a rendetlenség gyűlik, míg összeszedi az erőt, hogy elpakolja, ami a szekrénybe megy vissza, és a mosásba dobja, ami oda tartozik.

Kampók és akasztók

Ha nem fér el az előszobájában egy álló ruhafogas, fúrjon a falba, vagy akasszon/ragasszon a legközelebbi ajtóra pár kampót/akasztót, amire egyszerűen felakaszthatja a táskáját és a kabátját, ahelyett, hogy a legközelebbi széken vagy a földön landolna mind a kettő. Ha  az ajtó mellé a kulcsainak is felrak egy kampót, az örökös kulcskeresés problémája is megoldódott, ráadásul kis macerával, hiszen amikor belép, úgyis a kezében van, csak rá kell akasztani a kampóra.

Ismeri az Ikeában kapható rekeszes tárolót? Ebben például remekül lehet táskát is tárolni – ha a kampón már nincs hely a szütyőknek. Ebben bármit tárolhat ami az előszobában szokott kallódni: sapkát, kendőt, kalapot, így azok sem fognak szanaszét heverni a lakásban.

shutterstock 148363676

Azonnal mosogasson el!

Nyilván az is ismerős, amikor hegyekben áll a piszkos edény a mosogatóban, mégis ahelyett, hogy elmosogatna, kiveszi az újabb tiszta tányért, poharat a szekrényből, hogy ezzel is növelje az el nem mosogatott dolgok halmazát. Ez akkor válik kínossá, amikor elkezdenek rohadni a tányéron maradt ételek, és/vagy a poharakba ragadt gyümölcslé elkezd poshadni. Megértjük, hogy ilyenkor már egyáltalán nincs kedve elmosogatni, sőt, a mosatlanhoz akár hozzáérni.

A helyzet az, hogy akármennyire is rosszul hangzik, de mindig azonnal mosogasson el! Rémes, de muszáj! "Senkit sem szeretnék azzal áltatni, hogy ez kellemes", mondja Jolie Kerr. Nem az. De az egyetlen módja, hogy az undorító állapotokat megússza, ha mindig rögtön elmosogat. Vagy ha olyan szerencsés, hogy be tud szerezni egy mosogatógépet, ami evés után azonnal elnyeli a koszos edényt, ami így addig sem lesz szem előtt, míg a gép tele lesz, és be nem indítja.

Ha mégis felgyűlt a sok szennyes edény, Kerr javasol egy módszert a viszonylag fájdalommentes mosogatásra, ami jól használható, ha elég nagy, vagy két medencés a mosogatója. Először vegyen ki mindent, ami éles. Ezután a maradékot tegye a mosogatóba, engedje fel forró, mosogatószeres vízzel. Majd próbálja a szennyes edényeket az egyik felére csoportosítani, és a víz alatt (!) kezdje el egyenként elmosni a cuccokat, és a már tisztákat a másik sarokba rakosgatni. Ha két medencés mosogatója van, akkor a már tisztákat pakolja át. Amikor végzett, engedje le a koszos vizet, és az edényeket egyenként öblítse folyó víz alatt.

Ha kicsi a mosogatója, szerezzen be egy kisebb és egy nagyobb lavórt. Pakolja ki a mosogatóban felhalmozott dolgokat: a kisebb lavórba az éles dolgokat és az evőeszközöket, a nagyobba pedig a tányérokat, poharakat, lábosokat, és mindkét lavórt töltse meg forró, mosogatószeres vízzel, és úgy alkalmazza Kerr módszerét.

Sőt, időt és energiát is spórol ezzel a módszerrel, mert mire elkezd mosogatni, nagy valószínűséggel már feloldódott a rászáradt dzsuva a koszos dolgokon.

Havonta egyszer törölje le a port!

A szakértő szerint legalább havonta egyszer kell port törölgetni, ez nem olyan dolog, amit meg lehet úszni a porszívó segítségével. Minden hónapban egyszer le kell porolni a szekrények tetejét, a polcokat, az asztalokat Ezzel abszolút egyetértünk. Pont emiatt részesítjük előnyben a nagyon olcsó, ámbár rendkívül hatékony nyeles portörlőt; még szerencsésebb, ha van kézi porszívója. A legjobb technika, ha fentről lefelé kezd el port törölni, mert így biztos lehet abban, hogy nem fog beleszmutyizni olyan területbe, amit korábban már letisztított. 

shutterstock 60448939

A fürdőszobával is törődni kell!

Ahhoz, hogy a fürdő ne koszolódjon el, és ne tudjon benne megtelepedni a nedves levegőt kedvelő penész, néhány alapvető dolgot kell betartani. Minél jobban elhanyagolja ezt a problémát, később annyival nehezebb lesz megoldani! Ha felbukkana bármiféle nyoma a penésznek, ne halogassa a kezelését!

Érzésünk szerint egyébként a magyar fürdőszobákban a vízkő gyakoribb probléma, mint a penész, így inkább azt kell kontroll alatt tartani. Az ecetes fürdőszobai tisztítók nagyon hatékonyak, ha a helyzet még nem durvult el, ha ezekkel hetente egyszer átfújja az érintett terüketeket, aztán pár perc után leölíti, nem tud felhalmozódni a vízkő. Az egyetlen fontos dolog, hogy a fürdőszobai vegyszerek kiválasztásánál mindig vegye figyelembe a felületek tulajdonságait, például a márványt nem érheti sav, és a krómozott csapok is háklisak, ha rossz szert ken rá, menthetetlenül befoltosodik.

Emellett mindent akasszon fel, amit ott tart: törölközőt, fürdőköpenyt. Rendezettebben fog kinézni, és a gyorsabb száradás miatt a penészveszélyt is csökkenti.

Kerr szerint ahogyan a portörlésnek, úgy a fürdőnek is neki kell esni havonta egyszer – és nem is akárhogyan: igazi nagytakarítást kell végezni. A saját dolgát könnyíti meg, ha arra is rá tudja venni magát, hogy két nagy nekidurálás között is letörölje néha a felületeket, ehhez jó, ha kéznél van néhány fertőtlenítő kendő. Kerr szerint különösen fontos, hogy ne felejtkezzen el a wc lehúzójáról, hiszen ez az, amit ráadásul mindig kézmosás előtt fogdos!

A vécé!

A vécét sem árt havonta párszor jól kisikálni – főleg, ha sokszor járnak önhöz látogatók. Egyébként ez az egyik legegyszerűbben takarítható helyisége a lakásnak. Most nem a porszívózásra gondolunk, sokkal inkább a vécécsésze és ülőke takarítására. Használjon higiénikus törlőkendőt, vagy vegye elő azt, amivel a fürdőt is tisztította. A legtöbb hiperben, szuperben és drogériában saját márkásat is lehet kapni, amik szintén nagyon jók – és nemcsak árban.

shutterstock 59719801

Állítson be emlékeztetőt!

Vezesse naptárban – a legpraktikusabb okostelefonban –, hogy mikor takarított, és hogy a lakás melyik helyiségében. Állítson be emlékeztetőt (akár pár nappal a takarítás előtt, hogy legyen ideje lélekben felkészülni). És igen, nem kell egyszerre átsikálnia valamennyi szobát; be is oszthatja egyes napokra. 

Kilencedik és egyben a legjobb tipp

Találjon valakit, aki megcsinálja az egészet ön helyett.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra