A foga bánhatja, ha túl egészségesen akar élni

Mindenki tudja, hogy mennyire fontos naponta öt alkalommal zöldséget vagy gyümölcsöt fogyasztani, de azt már kevesen tudják, hogy ennek az egyébként jó szokásnak lehetnek kedvezőtlen következményei is. Az egyik például a fogerózió, pontosabban a saveróziós fogzománckopás, ami éppen azokat érinti fokozottan, akik az egészséges életmód jegyében sok gyümölcsöt, gyümölcslevet, vitaminokat fogyasztanak. Csak hogy legyen igazság a földön, azért azok sem lélegezhetnek fel, akik literszámra isszák a különböző energia- és üdítőitalokat. Ez derült ki a Magyar Fogorvosok Egyesületének tagjai körében végzett kutatásból, illetve a Semmelweis Egyetem nemrég közzétett tájékoztatójából

Mi a saverózió?

A fogzománc a szervezet legkeményebb része, szervetlen anyagát nagyrészt hidroxyapatit kristályok alkotják, a fogerózió pedig ennek a védőköpenynek a kémiai savhatásra bekövetkező kopása. A sav által megmart fogfelszín először felpuhul, és ha ilyenkor mechanikus hatás is éri (pl. fogmosás vagy kemény magok rágcsálása), erősen kophat a zománcréteg.

"A fogzománc vékonnyá, áttetszővé vagy majdnem átlátszóvá, sárgává vagy tompává válik. A fogéleknél apró repedések és érdesség jelentkezhet, esetleg bemélyedések jelentkeznek a rágófelületeken. A fog érzékennyé válik, ami akár súlyos fájdalmakat is okozhat. Félévente panasz nélkül is javasolt fogorvoshoz menni, éppen azért, mert amit a laikus még nem lát, azt a fogorvos ekkor már képes kiszűrni, legyen az rosszindulatú elváltozás, vagy a népbetegségnek számító fogszuvasodás, ínygyulladás. Fogorvosi közreműködéssel lassítható az eróziós folyamat is. Olykor az erózió más, lappangó betegségre is felhívja a szakember figyelmét, és így nyílik lehetőség korai kivizsgálásra és gyógykezelésre” – ismertette dr. Gera István, a Magyar Fogorvosok Egyesületének elnöke.

shutterstock 76050193

Mi az oka? 

A jelenség leginkább a korunkra jellemző túlhajszolt életmóddal járó megváltozott táplálkozási szokásokra vezethető vissza. Ide tartozik például az, hogy egyre több üdítőt, gyümölcslevet, illetve salátát fogyasztunk, hiszen tudjuk, hogy ez mennyire egészséges. Ha azonban a fogakat gyakran tesszük ki savas hatásnak, a fogzománc nem tud regenerálódni, és elindul a saverózió visszafordíthatatlan folyamata. A savas hatást okozhatják savas ételek és italok (például gyümölcsök, különösen a citrusfélék, ecetet tartalmazó ételek, savas édességek, vitaminkészítmények, szénsavas üdítők, gyümölcslevek, energiaitalok, bor), de kiválthatja a gyomorsav maró hatása is (valamilyen betegség: pl. reflux, bulimia, anorexia esetén), vagy kialakulhat gyógyszerszedés, drogozás, alkoholizmus következményeként is. 

A kutatás eredménye egybevág a hazai táplálkozási szokásokkal, a magyar konyha savas alapanyagainak felülreprezentáltságával. Ezért is érdekes és tanulságos az a látlelet, amit a NoSalty-n fellelhető, a saveróziót elősegítő alapanyagokhoz kötődő adatok mutatnak. Az oldalon négy hónapon keresztül vizsgálták, hogy hány receptben tűntek fel a saverózióért felelős alapanyagok, illetve ezeket hányan nézték meg. „A receptoldalon található, kipróbált és ellenőrzött receptek közel 20 százaléka tartalmaz olyan, saveróziót elősegítő alapanyagot, mint a kávé, bor, ecet, citrusfélék, szénsavas üdítők, friss gyümölcslevek vagy az alma” -  mondta el Bodon Judit, a NoSalty dietetikusa. 

Mekkora a baj? 

- a kétezres évek elején a magyar fogorvosok praktizálásuk során tíz páciensből csupán kettőnél találkoztak a saverózió tüneteivel, mára azonban ez a szám megduplázódott, és átlagosan minden negyedik betegnél észlelik a problémát

- a 20-30 évesek körében fordul elő leginkább a fogerózió, ami életmódjukra vezethető vissza

- az emberek 60 százalékának fogalma sincs a fogzománckopásról

- a problémát legnagyobb százalékban az üdítőitalok okozzák, ezeket a citrusfélék, majd az alma, a bor és a kávé követi a sorban

- már 4 savas étkezés is megnövelheti a fogerózió kockázatát

- minden, aminek a pH-ja, vagyis kémhatása 3 alatt van, saveróziót okozhat, és ez bizony sok gyümölcsre is igaz

Mit lehet tenni?

Ha a betegek későn veszik észre, hogy gond van, visszafordíthatatlan károkat okozhat az erózió, a zománc után a dentint is érinheti, és csak úgy lehet eltüntetni a nyomokat, mint a szuvas fogak esetében. A korai szakaszban persze elég, ha valamilyen flourid tartalmú fogkrémet, esetleg szájvizet használ a páciens, mert így napi szinten ismét egyensúlyba kerülhet a mészsók kioldódása és visszaépülése. Ezért is baj, ha valaki például lassan kortyolgatva issza az üdítőjét, vagy hosszasan nyammog egy gyümölcsön, ugyanis így a savas közeget nem tudja közömbösíteni a nyál. Persze rengeteg szabály van még, amit érdemes betartania annak, aki szeretné megelőzni a bajt, illetve csökkenteni, ha már jelentkezett nála. Például: 

  • Savanyú ételt, italt (gyümölcsleveket) csak a főétkezések alkalmával fogyasszon, és ne tartogassa hosszan a szájban, ne kortyolgassa ráérősen, hanem gyorsan nyelje le, esetleg használjon hozzá szívószálat. Természetesen az egészséges ételek, gyümölcsök fogyasztásával nem szabad felhagyni, csak alkalmazni kell az előbb írtakat. 
  • Szénsavas üdítőitalok fogyasztása nem ajánlott. különös tekintettel a cukros-szénsavasarkra
  • Az ételek és italok magas kalciumtartalma csökkenti az erozív hatást, ezért nem káros az ásványvíz fogyasztása.
  • Étkezés végére magas kalciumtartalmú, semlegesítő hatású termék (sajt, tej) fogyasztása javasolt.
  • Savas ételek/italok fogyasztása után fél órát-órát érdemes várni a fogmosással, hogy a felpuhult külső réteget ne dörzsölje le, legyen ideje a nyálból felvett kalcium és foszfor segítségével remineralizálódni, azaz visszakeményedni. De dr. Molnár Katalin, a GlaxoSmithKline szakértője szerint ha nincs más megoldás, idő hiányában fel is lehet cserélni az étkezés és a fogmosás sorrendjét.
  • A (cukormentes) rágógumi is semlegesíti a savhatást, mert fokozza a nyálelválasztást.
  • Szájápolásra jól beépülő fluoridot tartalmú, remineralizáló szájápoló szereket (fogkrém, szájvíz) érdemes használni, lehetőleg naponta kétszer. 
  • Fogmosásra kisfejű, puha sörtéjű fogkefét használjon kevésbé koptató fogkrémmel.
  • A fogak közötti területekrefogselyem, fogköztisztító kefe használata is szükséges lehet (egyedileg, fogorvosi tanáccsal).
Oszd meg másokkal is!
Mustra