8 fontos tanács a jó első benyomáshoz

Sokaknak stresszes egy olyan szituáció, amikor számít az első benyomás, mert az befolyásolja egy későbbi, lényeges viszony alakulását.

Tipikusan ilyen helyzet például egy első randi, ahol egyáltalán nem mindegy, hogyan mutatkozik be az ember. Még stresszesebb lehet egy olyan szituáció, ahol nemcsak egyvalaki van jelen, hanem több ember előtt kell színre lépni: például egy olyan partin, ahol sokakat nem ismerünk. De ilyen lehet ismeretlen közönség előtt előadást, prezentációt tartani vagy új partnerünket első alkalommal elkísérni annak családjához.

1192270

Itt, a Dívány tanácsadó sorozatában az ilyen szituációkhoz is adunk egy kis segítséget, ezúttal egy amerikai pszichológus, Susan Krauss Whitbourne professzor asszony segítségével, aki a Psychology Today oldalán tette közzé tanácsait, nyolc pontba szedve.

1. Először is előre fel kell mérni a helyzetet, és végig kell gondolni, hogy szükséges-e bármi különösebb nagy belépőgesztus. Ismeri-e azokat, akik ott lesznek, illetve hány főt ismer közülük? Hivatalos vagy baráti találkozóról van-e szó? Utóbbi esetben fölösleges nagy ügyet csinálni az érkezésünkből, míg formálisabb közegben, és pláne ismeretlenekkel szemben mindenképpen szükséges valamennyi bemutatkozás.

2. Sokan szeretnek akkor megérkezni (például) egy buliba, amikor már mindenki ott van, de inkább vigyázzunk, hogy ne késsünk. Egyrészt az esetek többségében nem tesz túl jó benyomást a késés, másrészt, ha nem szeretsz a társaság középpontjába kerülni, a legegyszerűbb, ha korán érkezel, és egyenként köszöntöd az utánad betoppanókat.

3. Ha az első pontnak megfelelően végiggondoltuk, mit kell hoznunk az adott szituációban, akkor már azt is felmértük előre, hogy milyen érzelmeket érdemes mutatnunk érkezéskor. Akármilyen jó is a kedvünk, ha egy komoly üzleti megbeszélésre vagy egy temetésre érkezünk, ne kacarászva tegyük ezt. Ha éppen egy különösen stresszes munkanap végén vagyunk, de első randira megyünk, a másik ne érezze, hogy aznap már nyolc órát hadakoztunk. Másként megfogalmazva: próbáljunk érzelmileg elszakadni attól a szituációtól, ahonnan jövünk, és előre alkalmazkodni ahhoz a helyzethez, amibe mindjárt be fogunk lépni. Ha ez komolyságot követel, legyünk komolyak, ha lazaságot, legyünk lazák.

4. Az előző pontban említett ráhangolódás is könnyebben megy, ha közvetlenül belépés előtt megállsz egy pillanatra és összeszeded magad. Gereblyézd össze gondolataidat is, simíts egy utolsót a ruházatodon-frizurádon! Ha nem is vagy késésben, akkor érdemes erre egy-két másodpercet szakítani, de ha már úgyis elkéstél, akkor akár néhány percet is megengedhetsz magadnak. Akárhogy, akármikor is érkezel, ne legyél szétcsúszva, ne járjon máshol az eszed, és nézz ki a lehető legjobban.

5. Ha egy olyan helyre lépünk be, ahol többen is vannak, például egy közönség vagy akár egy vizsgabizottság elé, akkor tehetünk jó benyomást, ha rögtön körbetekintünk a helyiségben. Akkor is pillantsunk körbe, ha túl sokan vannak a teremben ahhoz, hogy mindenkire külön-külön ránézhessünk, ez a gesztus jelzi ugyanis azt, hogy tudomásul vettük a többiek jelenlétét.

shutterstock 157129676

6. Amikor megérkezünk egy társaságba, valószínűleg a legtöbben önkéntelenül is ránk figyelnek majd, és ezzel a figyelem középpontjába kerülünk. A többség szerencsére magától is érzi általában, mikor múlik el ez a pillanat, mikor kerül ki a társaság fókuszából. Más helyzetekben az ember már eleve úgy lép be, hogy tudja, ez az esemény itt nem róla fog szólni, különösen igaz ez, ha egy előadásra megyünk közönségként, vagy valaki más szülinapi bulijába. Fontos, hogy mindig a társaságon belüli pozíciónknak megfelelően viselkedjünk.

7. Ha egy olyan megbeszélésre vagy számonkérésre érkezel, amit a hátad közepére sem kívánsz, a pszichológus szerint érdemes odafigyelni arra, hogy magában tartsd a feszültséged. Ha ugyanis sugárzik belőled, hogy tartottál ettől a szituációtól, és ez most kínszenvedés lesz, akkor valószínűleg tényleg az is lesz. A kellemetlennek ígérkező szituációkat pont azzal tudod egy kicsit kevésbé kellemetlenné tenni, ha a megfelelő mértékben magabiztosnak tűnsz, ha az látszik, örülsz annak, hogy ott vagy.

8. És ami valószínűleg a legfontosabb: ha valami félresikerül, ne ess kétségbe! Ha a fenti hét pontból rontasz el valamit, vagy ha belépéskor megbotlottál, ha valami rosszat mondtál, ha bármi malőr becsúszott, ne keseredj el! Ilyenkor általában az a legjobb taktika, ha valamilyen gesztussal kimutatod, te is tudod, hogy valamit elrontottál, ha kell, elnézést is kérsz, de aztán gyorsan továbblépsz. Nem kell utána az egész alkalmat azzal tölteni, hogy folyton visszautalsz erre az esetre, ne ostorozd magad, mosolyogj egyet a dolgon, aztán tedd azt, amiért jöttél!

Írj nekünk!

Új sorozatunkban igyekszünk segíteni, hogy kicsit rendbe rázd az életét. Legyen szó párkapcsolati parákról, általános céltalanságról, karrier tanács(talanság)okról, írhatsz nekünk a divanycoach@mail.index.hu címre, és mi válaszolunk itt, sorozatunkban, természetesen olvasóink névtelenségét megőrizve.

Steiner Kristóf a fenti témákon kívül örömmel válaszol külföldön új életet kezdők, spirituális útkeresők, étkezési zavarokkal küszködők, vagy szexuális orientációjuk, származásuk miatt kirekesztett olvasók kérdéseire, kéréseire. A life coach csapat tagja továbbá Kuna Gábor pszichológus, tréner, család- és párterápiás tanácsadó, aki munkahellyel, munkahelyi konfliktusokkal és kudarcokkal, felnőttkori pályaválasztással és élethelyzeti döntésekkel, illetve családi krízisekkel kapcsolatban szintén szívesen válaszol. Vagy a poszt szerzőjének, Gyulai Bencének is írhatsz, ő jogi egyetemet végzett, ügyvédi szakvizsgával rendelkezik, de várja a kérdéseket a kivándorlással, párkapcsolatokkal, hittel, kereszténységgel kapcsolatban is.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek