Így válasszon edzőtermet!

Ahogy egyre hűvösebbek a nappalok, úgy tűnik egyre vonzóbbnak a kültéri sportok helyett inkább a négy fal között mozgás. Egy korábbi cikkünkben már összegyűjtöttük, hogyan is kell személyi edzőt választani, most pedig ahhoz adunk tippeket, hogyan találhatja meg az ön számára tökéletes edzőtermet. Ebben lesz segítségünkre előző anyagunk szakértője, Bánkuti Gabriella, valamint a témával foglalkozó szakoldalak vonatkozó cikkei. Részletek a hajtás után!

A megközelíthetőség

„Minden embernek más és más igényei vannak. De az biztos, hogy a könnyed megközelíthetőség és az ingyenes parkolás előnyt jelent” – válaszolta kérdésünkre Bánkuti Gabriella. A ThatsFit.com szerint például olyan helyet érdemes választani, ami legfeljebb 15 percnyire van az otthontól vagy a munkahelytől (persze mások szerint az a 15 perc legyen inkább 10, vagy csak 5 perc a biztonság kedvéért). Az American Council on Exercise egyik munkatársa, Cedric X. Bryant ezt azzal egészíti ki, hogy érdemes figyelembe venni azt is, mikor edz: ha a reggel vagy a hétvége megfelelőbb az edzéshez, akkor egy otthonhoz közeli helyet válasszunk, ha pedig ebédszünetben vagy munka után járna, akkor a munkahelyhez essen közelebb.

A nyitva tartás

Érdemes utánajárni a nyitva tartásnak is, főleg, ha tudja, hogy nagyon korán vagy nagyon későn ér csak rá edzeni – írja a FitDay. És persze az órarendet is érdemes áttanulmányozni, nehogy pont a kedvenc óráját kelljen kihagynia a nem megfelelő beosztás miatt.

A személyzet

„Az ott dolgozók mindenképp legyenek kedvesek, barátságosak, mosolygósak, megértők, és mindig tudják azt, hogy ők egy szolgáltató cég alkalmazottai, így a feladatkörükbe tartozik a vendégek igényeinek gyors, precíz és kedves kiszolgálása. Számtalan esetben azért nem megy vissza egy vendég a már bejáratott vagy meglátogatott terembe, mert nem úgy bánnak, beszélnek vele, ahogy ő azt megérdemelné vagy elvárná. Az első benyomás mindig fontos és meghatározó” – mondja a világbajnok testépítő. Hozzátette, az is mérvadó, hogy az oktatókról, személyi edzőkről van-e bármilyen információ akár a falon, vagy egy dossziéban, akár a hely weboldalán, hiszen nem mindegy, hogy milyen szintű oktatói kollégákkal dolgozik az edzőterem.

Bánkuti Gabriella
Bánkuti GabriellaVégh Zoltán

A géppark állapota

„A mi edzőtermeinkben számos neves cég képviselteti magát. Én személy szerint a kevesebb áttéttel rendelkező gépeket szeretem. Leginkább talán a súlyzós, azaz lapsúlyos gépek terhelhetősége, és a kardiógépek minősége és ezek karbantartása határozza meg leginkább a terem minőségét is. Sokszor találkozok olyannal, hogy az adott teremben például ott áll a gép kábelszakadással, mert a szervizelés nehézkes, hosszadalmas folyamat. A látogatók pedig dünnyögnek - hozzáteszem, teljesen jogosan! -, hogy ha hetekig nincs kész, miért fizetnek akkor?!” – állt ki a vendégek mellett Bánkuti Gabriella.

A kínálat és a választás

Azt is érdemes fontolóra venni, milyen sport áll önhöz közel. Ha szeret jógázni, akkor nyilván nem egy menő edzőteremre lesz szüksége, hanem egy kellemes jógastúdióra, ha viszont mindenféle mozgásforma érdekli, akkor az előbbi a jó választás.

Az anyagiak

Nézzen utána, hogy milyen bérletkonstrukciók (kombinált, diák, páros, nyugdíjas, aerobik, akciós, 3 hónapos, féléves, éves, esetleg idősávos, tehát pl. 12-15 óráig olcsóbb) vannak. „Az is előnyt jelent, ha az edzőterem különböző, úgynevezett cafeteriákat, vagy kedvezményes kártyákat elfogad, mint például SZÉP Kártya, All you can move kedvezmény, egészségpénztár és így tovább, sőt bankkártyával is lehet fizetni” – nyilatkozta szakértőnk. A vonatkozó cikkek szerint persze az is fontos, hogy mennyire rugalmasak akkor, ha mondjuk a vendég önhibáján kívül, esetleg valamilyen betegség miatt nem tud lejárni. Persze mielőtt ténylegesen megvenné a bérletet, érdemes kipróbálni a különböző helyeket, hogy a helyszínen bizonyosodjon meg arról, melyik terem mit tud. Az edzőtermekben szoktak például nyílt napokat tartani, érdemes figyelni ezekre.

A szolgáltatások

„Ha valakinek gyermeke van, biztos, hogy segíti a rendszeres edzőterembe járást az, ha van a gyerekmegőrző, főleg, ha ott ingyenes és szakképzett óvónők felügyelik gyermekünket. Innentől kezdve az általunk várt igények lesznek a számottevők, például, hogy szeret-e valaki edzés után szaunázni? Ha vannak wellness szolgáltatások, akkor azok milyenek és mennyibe kerülnek? Ingyen járnak a bérlethez vagy fizetni kell értük? Van-e a teremnek külön nyújtó része, esetleg kültéri része jobb időkre, ahol lehet kint a szabadban edzeni, futni, van-e  légkondicionáló, milyen zene szól? Ez mind számít!” - sorolta Bánkuti Gabriella.

Étel és ital

„De az sem elhanyagolható szempont, hogy van-e mondjuk protein bár, hiszen edzés után jólesik és fontos is fehérjeturmix fogyasztása a szervezet regenerálódása, izomépítés és a fogyás elősegítése miatt is. Ha van bár, vajon csak egy cég terméke elérhető, vagy van lehetőség választani?  Nézzük meg természetesen azt is, hogy van-e hűtött és nem hűtött ásványvíz, valamint teák, L-karnitinos italok, energizáló italok, esetleg finom, főzött kávé. És persze az is fontos, hogy mindezt egy kanapén, kényelmesen fogyaszthatjuk, vagy állva kell bedobnunk. Emellett jó, ha vannak gyümölcsturmixok, saláták, teljes kiőrlésű vagy paleo szendvicsek, zabszeletek, protein szeletek vagy edzés előtti L-karnitin” – tette hozzá.

shutterstock 139149536
Shutterstock

A többiek

Persze az sem mindegy, hogy az ember mennyire érzi magát jól az adott közegben, mert ha ez nem stimmel, szintén könnyen eltántoríthat a mozgástól. A célközönség edzőtermenként, mozgásstúdiónként más lehet, de bízzon abban, hogy előbb-utóbb megtalálja azt a helyet, ahol nem jön zavarba. A FitStep szerint egyébként azt is érdemes felmérni, hogy mennyien járnak az adott helyre. Persze ha valahol nagy a tömeg, az hízelgő, de lehet, hogy épp emiatt várni kell a különböző eszközökre, mert többség éppen csúcsidőben, vélhetően munka előtt vagy után ér rá. És persze vannak olyanok, akiket már önmagában épp a tömeg tántorít el.

A vélemények

Végül, de nem utolsósorban kérdezze meg családtagjait, barátait, ismerőseit, tudnak-e ajánlani önnek megfelelő helyett. Meséljék el, mik a tapasztalataik, ön pedig próbálja minél pontosabban körülhatárolni nekik, mik az igényei. És persze az internet is hasznos információforrás, nézzen utána itt is, mit írnak egyes fórumokon a kiszemelt edzőtermekről.

Oszd meg másokkal is!
Mustra