no

Csinálhat bármit, sose lesz tiszta

Az embert már gyerekkorában gondosan megtanítják, hogyan kerülheti el a különböző fertőzéseket, és miképpen tudja magát és környezetét tisztán tartani. Sajnos rossz hír, hogy az akkor tanultak egy részét akár el is felejtheti. A Huffington Post összeszedett jópár, nagy népszerűségnek örvendő tévhitet és kevésbé köztudott tényt a személyi higiéniáról, amelyek alapján totális szélmalomharcnak tűnik a kórokozók elleni küzdelem. Szerencsére pár tippet is kapunk azért, hogyan maradhatunk mégis életben.

Az antibakteriális kézmosó nemcsak nem hatékonyabb a többinél, de még a hormonháztartást is felboríthatja

Az antibakteriális szappanok ugyanis tartalmaznak többek között egy triclosan nevű anyagot, amelyről állatkísérletekben bebizonyosodott, hogy módosíthatja a hormonháztartást. Ez a vegyület a fertőtlenítő szappanok csaknem 75 százalékában jelen van, csakúgy, mint több tisztítószerben, illetve néhány fogkrémben. Úgy dönt, mégis bevállalja? Jól gondolja meg, hiszen a FDA szerint az antibakteriális szappanok ráadásul egy cseppet sem hatékonyabbak a normál kézmosóknál!

A mosással finom illatúak és puhák lesznek a ruhái - és tele lesznek E-coli baktériummal

Dr. Charles Gerba, az Arizoniai Egyetem mikrobiológusa szerint a mosógépbe rakott piszkos fehérneműk miatt kb. 100 millió E-coli baktérium és székletmaradvány kerül a mosóvízbe - és a többi ruhára. Hogy mi lehet a megoldás? A Huffington Post szerint az, ha mindent főzőmosással mos (ami elég durván hangzik) és - amennyiben mosó-szárító gépe van -, azonnal állítsa át szárító funkcióra, amint kész a mosással, mivel kórokozók a meleg, nedves helyeken szaporodnak a legjobban. És jobb, ha belenyugszik: némi székletmaradvány még így is maradhat a gépben, úgyhogy igen, a ruháin is.

Nem is tudja, mi lakása legretkesebb pontja

Ha már elfelejtette volna, ideje átismételni, mi a lakása legmocskosabb helye: míg a fürdőszoba padlóján négyzetméterenként 2 millió E-coli baktérium is előfordulhat, addig a mosogatójának csak a lefolyójában 500.000 tenyészik (négyzetméterre vetítve), így sokkal kevésbé tiszta és higiénikus, mint mondjuk a vécécsészéje. Így az se meglepő, ha az áztatás nem túl higiénikus: a mosogatóban hagyott tányérokon és poharakon a nedves környezet miatt kiválóan tenyésznek az E-coli baktériumok és a szalmonella is.

Ami a WC-be került, nem mindig marad a WC-ben

Az Állítólag... tesztelői sajnos bizonyították, igaz a legenda, mely szerint a nyitott WC-ből öblítéskor tűzijátékként repülnek a levegőbe a székletről származó baktériumok, amik akár 2 méteres körzetben bármin landolhatnak. És igen, ha a vécéje ráadásul a fürdőszobában van, akkor ebbe a két méterbe akár az ön fogkeféje vagy törölközője is beleeshet. Rohan a fürdőbe méricskélni? A legjobb megoldás, ha mindig lehajtja a vécé fedelét, mielőtt lehúzná!

Kerülje a kézszárító gépet, használja inkább a papírtörlőt

Azt is sokan hiszik, hogy ha nyilvános illemhelyen a kéztörlő és kézszárító közül kell választani, a kézszárító jobb választás, mivel ott semmihez se kell hozzáérni. Mivel a "melyik higiénikusabb módszer?" vitát nem nyitnánk meg újra, más érvet hoznánk a papírtörölköző mellett: mégpedig a gyorsaságot. Míg a gépnek több mint 45 másodperc szükséges a teljes szárításhoz, ez papírtörölközővel csupán 13-17 másodpercig tart. És hogy ez miért fontos? Mert - mint már többször említettük -, a baktériumok a meleg, nedves közeget szeretik, így minél tovább nedves a bőre, annál jobban szaporodnak rajta. 

Az 5 másodperces szabály nem létezik

Megdöbbentő, de elterjedt hiedelem, hogy ha valami leesik a földre, de kellően hamar felkapják, akkor a kórokozók "még nem mennek át rá". Ezt az elképzelést komolyan ki is dolgozták, 5 másodpercben határozták meg azt az időtartamot, míg biztonságos felvenni a földre esett holmit, legyen az étel, cumi, vagy bármi, ami aztán a szájba kerül. Ha sose hallott erről, legalább felkészült lesz, ha hallott róla, jobb, ha megtudja: ez egy elképesztő baromság. A baktériumok nem mennek sehová, elenyésző kivételtől eltekintve érintkezéssel egyszerűen megtapadnak bármin  - szögezi le a Clemson Egyetem kutatóinak tanulmánya, hozzátéve, az se mindegy, milyen felületre pottyan a szájba kerülő bármi. Vannak ugyanis olyan padlóborítások, melyek ebből a szempontból még extrán veszélyesek, mivel jobban tenyésznek rajtuk a kórokozók, ilyenek pl. a nedves, vagy a szőnyeggel, szőnyegpadlóval borított felületek. És hogy mely ételek a legbiztonságosabbak? Érdekes módon az is kiderült, hogy az sem mindegy, mit ejtünk le: a magas cukor- illetve sótartalmú harapnivalók valamivel lassabban veszik fel a kórokozókat. De nem, ezeknek se tart 5 másodpercig. 

A köldök az egyik legdurvább baktériumtanya

Ön rendszeresen tisztítja a köldökét? Reméljük igen, hiszen a kutatások szerint számtalan kórokozó lakhelyéül szolgál. Egy, az Atlanticban közzétett tanulmány szerint tudósok 60 köldökből vett mintában 2368 különböző baktériumfajtát tudtak elkülöníteni. Hogy ez a fürdőszobapadló kétmilliós populációjához képest nevetséges szám? Nem okvetlenül, ha hozzátesszük: a 2368 baci több mint fele, 1458 teljesen ismeretlen faj volt. 

Óvatosan az arctisztítással

Ön milyen aknéellenes termékeket használ? Az American Academy of Dermatology szerint ugyanis csakis az alkoholmentes, bőrbarát készítményeket lehetne alkalmazni, mert a többi rengeteg mellékhatással bír, sőt, az is lehet, hogy még több pattanást okoz. A pattanások amúgy sem a bőrfelszín problémái, kialakulásuk sokkal inkább a bőrfelszín alatt kezdődik, vagy szervi okokra visszavezethető, ahová az arctisztítók hatása már nem terjedhet, így semmi értelme a bőrfelszínt kiszárítani. Ez csak további zsírtermelődést generál, így súlyosbítja a bőrproblémákat is.

Ne mosson mindennap hajat

Bár vannak olyan samponok, melyek engedélyezik a mindennapi hajmosást, ez azonban a samponok gyártóin kívül senki másnak nem jó. Legyen bármilyen enyhe a sampon, ha naponta mossa vele a haját, lemossa róla azt a természetes zsírréteget is, amiaz egészségéhez kell. Ez pedig csak arra serkenti a fejbőrét, hogy még több zsírt termeljen. A legjobb, ha egy héten legfeljebb kétszer-háromszor mos hajat, ha pedig nagyon nem bírja ezt ki, akkor legalább ügyeljen arra, hogy nagyon kíméletes terméket használjon, és csak egyszer samponozza a haját.

Oszd meg másokkal is!
no
Érdekességek