Nem a vécéje a legmocskosabb a lakásban

Egy-egy mindennapos takarítás alkalmával érthető, ha csupán a szem előtt lévő dolgokat törli le villámsebesen az ember. Vannak azonban olyan helyek és tárgyak, amelyek még akár nagytakarításnál se jutnak az eszünkbe, pedig mocskosabbak, mint egy nyilvános vécé.

Mosogató és csaptelep

Azt, hogy a mosogatószivacs micsoda melegágya a baktériumoknak, mindenki tudja. Azt is, hogy ezért két-háromhetente érdemes újra cserélni, a köztes időben meg néha bedobni a mikróba öt percre, hogy elpusztuljon, ami addig tenyészett rajta. A Huffington Post egyik összeállítása szerint azonban közel ilyen előkelő helyen végzett a lakás mocskos helyei közt maga a mosogató medencéje, valamint a csaptelepe: bár ezek naponta többször is érintkeznek meleg (akár forró) vízzel és tisztítószerekkel, mégis hemzsegnek itt a baktériumok! Ráadásul nagy eséllyel több is, mint amennyi a vécében, vagy a nyilvános vécékben, mivel ezeket naponta akár többször is fertőtlenítik, míg egy otthoni mosogató esetében ez nem jellemző. Pedig az NSF International (ez egy független amerikai közegészségügyi auditáló szervezet) egy korábbi tanulmánya szerint 100 ezer esetben bizonyultak többszörösen szennyezettebbnek az ételekkel (és ételmaradékokkal) való gyakori érintkezés miatt a konyhai mosogatók, mint a fürdőszobai mosdókagylót. Hogy elkerülhesse a fertőzéseket, egy héten kétszer törölje át meleg szappanos vízzel!

Kávéfőző

Sokan minden nap használják, mégse mossák ki olyan gyakran, mint kellene. Bár az igaz, hogy a forró víz átfertőtleníti, viszont a sötét és nedves környezet a gombák és a penész melegágya. Éppen ezért minden használat után öblítse át, és rendszeres időközönként töltse fel a tartályt pár deci ecettel, hagyja állni félórát, majd mossa át annyiszor, amíg lehet érezni az ecet szagát!

A tűzhely és gombjai

Nem nehéz kitalálni, de a tűzhely is a lakás egyik legmocskosabb részeként végzett a felmérésben. Csakhogy nem pont ott igazán mocskos, ahol hisszük. Egy több fogásos ebéd elkészítése után persze elég cudarul tud kinézni a főzőfelület vagy a sütő belseje, úgyhogy mindenki neki is esik és gondosan lesikálja a kifutott-odaégett ételmaradékokat róla. De még a legprofibbak is hajlamosak elfeledkezni egy olyan alkatrészéről, ami éppúgy szennyeződik, sokszor megérintjük zsíros-maszatos kézzel, mégse sikáljuk rendszeresen: ezek a tűzhely gombjai és a sütő fogantyúja, amiket ráadásul nehéz is jól kimosni. Jó esetben levehetőek, és belerakhatók a mosogatógépbe, ám ha ez nem lehetséges, akkor bizony marad a szivacs és a forró, tisztítószeres víz.

Fogkefetartó

Tudta, hogy a vécé és a mosogatószivacs mellett a fogkefetartó is a leggusztustalanabb baktériumtenyészetek közé tartozik? Egy átlagos darab közel 2 millió baktériumnak ad otthont, mert eleve nehéz tisztítani őket, sokaknak pedig eszébe se jut, hogy ez baktériumokat is tartalmazhat, és csak akkor súrolják ki, ha már látványosan belerakódott a vízkő. A helyzet még rosszabb, ha a manapság oly divatos bambusz vagy fa verziót vásárolta, mert felületkezelés ide vagy oda, ezek ráadásul szerves anyagok is. Helyettük válasszon inkább rozsdamentes acélt vagy műanyagot!

Szőnyegek

Tudjuk, a szőnyegtisztítás nem tartozik a legszórakoztatóbb házimunkák közé, de azt is tudjuk, hogy sajnos muszáj, ugyanis a por mellett megtelepszik ott minden, az elhalt emberi bőr lehámlott pikkelyeitől kezdve az állatszőrökön és a polleneken át egész a parazitákig. Philip Tierno, Jr. PhD mikrobiológus és immunológus ráadásul azzal a rossz hírrel szolgál, hogy ezeket egy átlagos porszívóval nem is lehet a bolyhok közül kiszedni, mivel a gép szívó hatása nem éri el az alsóbb rétegeket. A legtöbb szőnyeggyártó ezért azt javasolja, hogy kb. másfél évente érdemes gőztisztítóval jó alaposan átmenni rajtuk.

Konyhapult és fogantyúk, gombok

Az egyik legtöbbet használt felület a lakásokban, bizony a konyhapult, éppen ezért itt tanyázik a legtöbb baktérium. Ez nem meglepő, hiszen kipakoljuk rá a pénztárcát, bevásárlózacskókat, meg nem mosott ételeket, újságpapírokat, de erre folyik főzéskor a szeletelt hús leve, a zöldségek-gyümölcsök nedve is. Ráadásul, akárcsak a tűzhely esetén, hiába takarítjuk le bőszen a felületet, a fogantyúk itt is gyakran kimaradnak a takarításból, pedig ezeket is gyakran fogjuk meg maszatos kézzel, mikor épp másik eszközt vagy edényt veszünk elő főzés közben. Érdemes tehát ezekre is külön figyelmet fordítani, amikor főzés után rendbevágjuk a konyhát.

Kutya/macska tál

Úgy gondolhatja, a háziállatok edényét elég csak hébe-hóba jó alaposan kimosni, pedig kevés szennyezettebb hely van a lakásában, mint ez, főleg, ha nem is mossa el rendszeresen. És ez nem is csak az étkező, de a vizestálra is vonatkozik ám, amiben, ha nem mossa el és cseréli naponta frissre a vizet benne, csúnya betegségeket okozó paraziták szaporodhatnak el. Szóval igen, kutyájának-macskájának is jár a minden nap tiszta tál, amiből amúgy a VetStreet.com szerint a legjobb, ha rozsdamentes acélból, vagy nehezebb műanyagból készültet választ, mivel ezek viselik a legjobban a gyakori takarítást. Érdemes amúgy akkor már mosogatógépbe is tehetőt venni, így biztosan higiénikus lesz a végeredmény.

Távirányító, billentyűzetek

Mostanra valószínűleg már mindenkinek kiderült, hogy mindenen, amit gyakran megérintünk, nyüzsögnek a baktériumok. Ezt a teóriát követve egyértelmű, hogy a távirányító, a számítógép billentyűzetek és a mobilok mind-mind toplistás rizikófaktorok, vastagon mocskosak, nyüzsgő parazitákkal. Ráadásul, ha nem volnának elégendőek a bőrünkről rákerült zsírrétegben, elhalt hámsejtekben és koszban tenyésző bacik, további mocsokadagot szednek össze, amikor (gyakran) le is esnek, rájuk köhögünk, tüsszögünk, stb. Szerencsére a megoldás egyszerű: törölje át ezeket a tárgyakat hetente alkoholos törlőkendővel, és persze gyakran mosson kezet!

Kád/zuhanyzó

Az emberek általában azt gondolják, hogy a fürdőszoba, főleg kád és zuhanyzó maximálisan tiszták, hisz csak szappanos víz éri őket, az is lefolyik. Pedig a kád oldalára rakódott szappanrétegben a bőrünkről lemosott zsírréteg és elhalt hámsejteken kiválóan tenyészik a staphylococcus, amtől - az NHS-felmérés szerint az amerikai családok 26 százalékánál - számtalan fertőzést, leggyakrabban húgyúti és bőrproblémákat lehet összeszedni. Ha nem akar folyamatosan szanitereket súrolni, az is megteszi, ha naponta befújja a kádat, zuhanyrózsát és a csaptelepet valamilyen zuhany- és fürdőszobai tisztító spray-vel.

Só- és borsszórók

Egy 2008-as tanulmányban olyan családok lakását vizsgálták át, amelyeknél a családtagok a megfázás korai jeleit mutatták. Megkérdezték őket, hogy mely tárgyakat érintettek meg az elmúlt 18 órában, majd ezeket egyesével megvizsgálták. A kutatás során kiderült, hogy az összes esetben pozitív eredményt mutatott ki a megfázás vírusára a só- és a borsszóró. Éppen ezért mindig, amikor letörli  a konyhapultot, ne hagyja ki ezeket a tárgyakat sem. Az NHS javaslata, hogy mosson kezet, mielőtt megfogja őket, majd utána is, de mi azért ezt tényleg csak igazán kényszereseknek ajánljuk.

Szekrények teteje

Nem meglepő, hogy a lakás egyik legkoszosabb része, hiszen (némi lelkiismeretfurdalással) mindenki jól tudja, amit nem látunk, az nem létezik, és ha nem létezik, nem kell takarítani se. Vagy legalábbis csak ritkán. Márpedig a szekrények tetejét tényleg csak ritkán takarítjuk, holott az nem egyszerűen csak poros lesz, de könnyen megtelepednek a porban a kórokozók is. Úgyhogy törődjünk bele: a szekrények teteje is létezik.

Hűtőszekrény, mikro, és ezek gombjai, fogantyúi

Mivel a hűtőben rengeteg ételt tárolunk, a mikróban pedig elkészítjük őket, alap, hogy mindkettő tiszta legyen, ám leggyakrabban mégsem az: sokan és gyakran nyúlkálnak bele, szivároghat az étel, amit beletettünk, a hűtőnél ráadásul az is előfordulhat, hogy önálló életre kel benne valami elfelejtett maradék. Ezért bár nagy feladat, időközönként érdemes kihúzni mindkettőt, és alaposan át törölgetni! A legjobb, ha ezt vegyszermentesen teszi, mert így is lehet fertőtleníteni, ráadásul ha kellemetlen szagok terjengenek, arra is találhat természetes megoldást! Ahogy a tűzhelynél, úgy itt se felejtsük ki a fogantyút és a kezelőgombokat, ezek ugyanis meglepően mocskosak tudnak lenni!

Vágódeszka

A szakértők szerint sokszor biztonságosabb egy WC ülőkén vágni a salátát, mint egy vágódeszkán, mivel rengeteg baktérium tanyázik rajta, ami nem is csoda, hiszen sok étel kerül rá, és még megfelelően megtisztítani sem olyan könnyű.  Ez leginkább a fából készültekre vonatkozik, így lehetőleg szerezzen be üveget!

Oszd meg másokkal is!
Mustra