no

A hajhosszabbítástól szép lesz a haja, míg ki nem hullik

A hajhosszabbítás már egy jó ideje hatalmas népszerűségnek örvend, mivel így nem kell éveket várnia senkinek a hosszú tincsekre. Viszont épp azért, mert már jó ideje népszerű, volt alkalma kitűnni az árnyoldalainak is: eszerint kétséges, valóban megéri-e, ugyanis számos, akár maradandó kárt is okozhat a műhaj. Orvosok szerint bizonyított, hogy a hajhosszabbítás kegyetlen fejfájást és foltos hajhullást is eredményezhet, és nem ritka az sem, hogy az elvesztett szálak helyére többé már nem nő vissza semmi - írja a Daily Mail.

A hajhosszabbítást a hollywoodi celebek hozták divatba, akik ragasztással, varrással, csatolással igyekezték sörényüket még jobb formába hozni, azonban ez az eljárás hamar a süllyesztőben végezte súlyos roncsoló hatása miatt. Azóta számtalan fiatal nő tapasztalja türelmetlenségének kellemetlen következményeit.

Dr. Orly Avitzur neurológus, a Consumer Reports orvosi tanácsadója az ABC News-nak nyilatkozva figyelmeztette a hajpótlást viselőket, hogy amint hajuk hullani kezd, azonnal vetessék ki a pótlást. Ha ugyanis nem teszik, nagy mértékben megnő a visszafordíthatatlan kopaszodás esélye.

A hajhagymákat gyilkolja

Ha ugyanis túlságosan nehéz tincseket varrnak a saját hajhoz, azzal annyira megterhelik az eredeti szálakat tartó hajhagymákat, hogy a folyamatos túlzott igénybevétel hatására elhalnak. Ezzel pedig nemcsak az a baj, hogy ilyenkor kihullik a belőlük kinőtt hajszál, hanem az, hogy vele együtt hullik a hajhagyma is, és nem is nő a helyére új. Az elhalt hajhagymát ugyanis lehetetlen regenerálni, és másik se képződik helyette, így kopasz folt marad a fejbőrön. Ugyancsak ezért lehet veszélyes, ha túlságosan szorosan teszik fel a hajpótlást.

Ugyan Amanda Jones amerikai szépségkirálynőnek a ragasztással még nem voltak rossz tapasztalatai, azonban amikor kipróbálta a varrott póthajat, a fejbőre rövid időn belül kipirosodott, vérezni kezdett, ráadásul rengeteg tincse ki is hullott miatta.

Dr. Avitzur praxisában találkozott már olyan esetekkel is, amikor annyira szorosan volt feltéve a póthaj, hogy azt viselőjének már a fejbőre bánta: a legkisebb érintés is nagyon fájt nekik. Volt olyan is, akinek a ragasztás után kínzó fejfájásai lettek, amikre sem a vérvételekkel, sem pedig MR vizsgálatokkal nem találtak logikus magyarázatot: csak a véletlenen múlt, hogy rájöttek, a haj által húzott fejbőre fájdalma sugárzik át ily módon. Természetesen az egyetlen megoldás minderre az lehet, hogy a páciens megszabadul a műhajtól.

Elkerülhető?

Persze nem azt mondjuk, hogy ezentúl senki javítsa fel megjelenését póttincsekkel, csupán azt, hogy tartson be pár fontos szabályt, amivel minimalizálhatja a fenti károsodásokat. Az első, hogy nagyon körültekintően válasszon fodrászt, olyat, akit lehetőleg ajánlottak, akiben megbízik. Inkább fizessen többet, de ne menjen olyanhoz, aki hozzá nem értésével maradandó károkat okozhat. Ugyanis ha a szálakhoz túl szorosan, túl nehéz póttincs kapcsolódik, akkor súlyos problémák adódhatnak, például károsodhatnak a hajhagymák és a haja is kihullhat.

Grace Santiler-Nowik kozmetológus elmondta, hogy bár mindenki hosszú és dús hajat akar, de miután a nők megcsináltatták, sokszor már nem veszik a fáradtságot, hogy - akárcsak a műkörmöt - karban is tartsák az így nyert loboncot. Ezzel ugyanis rendszeresen vissza kell járni a fodrászhoz karbantartásra-cserére, valamint olykor teljesen meg is kell szabadulni a póttincsektől, hogy egy kicsit fellélegezhessen a haj.

Jennifer Aniston a Harper's Bazaarnak egy régebbi interjúban elmondta, amíg a Jóbarátok Racheljét alakította, többször hosszabbítatta meg a haját, de egy idő után rájött, semmi sem pusztítja jobban a szálakat, mint ez az eljárás. Így ma már inkább kivárja, hogy magától megnőjön a haja.

Oszd meg másokkal is!
no
Mustra