Nem kell számítógépzseninek lenni a jó fizetéshez

Április 25-én lesz a Lányok napja nevű rendezvény, ahol pályaválasztás előtt álló nők nézhetik meg, milyen egy informatikával foglalkozó cég működése. Beszélhetnek dolgozókkal, megnézhetik a laborokat, a gyárakat, és feltehetik kérdéseiket. Ebből az alkalomból rendezett háttérbeszélgetést a Cisco, ahol Z. Karvalics László egyetemi docenssel, Béni Gabriellával, a Cisco Hálózati Akadémia program magyarországi vezetőjével, valamint Sinkó Judittal, a Cisco regionális PR vezetőjével beszélgettünk az informatika jövőjéről, a nők előtt álló lehetőségekről.

Egy nő lehet jövőkutató vagy akár HR-es is
Egy nő lehet jövőkutató vagy akár HR-es isDívány

Az hamar kiderült, hogy az informatika nem csak a klasszikus programozói feladatokkal foglalkozik, és hogy 2020-ra a legizgalmasabb szakmák között a hibridterületek fognak dominálni, amiben a nők nagy szerepet tudnak vállalni egyéni látásmódjukkal, és azzal, hogy egyszerűen máshogy gondolkodnak mint a férfiak.

Z.Karvalics egészen a XV.századi Koreáig nyúlt vissza, hogy megmagyarázza, hogyan alakította át a nők életét az írás megtanulása, majd egy történelmi ugrással már az első programozónál tartottunk, aki szintén nő volt, a hekkerekről nem is beszélve, akik a filmekben egyenesen nagyobb számban jelennek meg ebben a szerepkörben, mint a pasik. Egyre több a női topmenedzser is, ráadásul klasszikus informatikával foglalkozó cégeknél, egyszerűen azért, mert másképp gondolkodnak és másképp tudnak irányítani.

A nők ráadásul sokkal jobbak a social informatics névre keresztelt területen, mely az informatikát és a szociális területeket fogja össze. A nők új irányokat tudnak mutatni, izgalmas kutatásokat indítanak be, főleg az emotion computing területén (ez az érzelmek, hangulatok és algoritmusok keverését takarja).

Arra a kérdésre, hogy miért olyan fontos az IT- szakmának, hogy nőket vegyenek fel, Z. Karvalics szerint az a válasz, hogy munkaerőhiány van azokon a területeken, ahol magasan képzett női munkaerőre van szükség. Ehhez képest Magyarországon mindössze 9 százalék a szegmensben a nők aránya, míg nemzetközi szinten ez eléri a 20 százalékot.

Ugyanakkor a nők nagy része előbb-utóbb szülni fog, ezért számukra inkább az a fontos, hogy milyen távmunka lehetőség van az adott cégnél, milyen juttatásokra lehet számítani, és hogy állnak a cégek a kismamákhoz. Az elmúlt évek tapasztalata szerint az érdeklődőket az is erősen foglalkoztatja, hogy sokat lehet-e külföldre utazni, és milyen végzettséggel lehet bekerülni. Ehhez képest a Cisconál nagyságrendileg 35 százalékban vannak a nők, bár hozzá kell tenni, hogy nagy részük az értékesítésen, illetve a támogató munkakörökben (HR, pénzügy) dolgozik. Ugyanakkor egyre több rendszermérnöknő van, és az egyetemen ilyen szakirányt választó nők száma is növekedést mutat.

Aki úgy érzi, hogy el tudná képzelni magát egy multinál, legyen szó a LEGO-ról vagy éppen a Microsoftról, és többet szeretne tudni ezekről a cégekről, és az általuk kínált lehetőségekről, akkor látogasson el április 25-én valamelyik céghez, és mérje fel a lehetőségeit.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek