Így fog kinézni 10 év múlva, ha cigizik

Az orvosok már évtizedek óta riogatnak a cigaretta káros hatásaival, mindenki tudja már, hogy szinte az egész szervezetet tönkreteszi. A szervi problémák mellett ráadásul a külsőnek se használ: a fogak elsárgulnak, a bőr pedig a hidratálókrémek rendszeres használata ellenére is fakóvá és ráncossá válik tőle. Ezt a külső rombolást hívta segítségül egy brit dohányzásellenes kampány, ami a dohányzást még csak most kezdő tiniket szeretné elrettenteni el a káros szokás folytatásától. Ők ugyanis kellőképp hiúk ahhoz, hogy ez aggassza őket, de képtelenek maguk elé képzelni azt a képet, ami majd 10-20 dohányzós év múlva visszaköszön majd rájuk a tükörből. Ebben segítenek nekik, amikor létrehoztak egy olyan mobil alkalmazást, mellyel bárki megtudhatja, hogy is fog kinézni, ha nem hagy fel káros szenvedélyével. Kate Moss például rég nem lenne topmodell.

Az NHS által megalkotott Smoking Time Machine nevű programot azért hozták létre, hogy még azelőtt rávegye a fiatalokat a cigarettáról való leszokásra, még mielőtt túl késő lenne. Kate Norman, a Cumbria Partnership NHS Trust munkatársa egy kampánysorozatban elmondta, hogy a fiatalabbak, főleg a tinik, nem gondolnak bele a dohányzás egészségkárosító hatásaiba - mint például a tüdőrák -, így őket a külsejük rohamos romlásával próbálják megfogni. Az alkalmazással megtudhatják, hogyan is fognak kinézni 10 vagy 20 dohányos évvel később, és ez minden esetben megdöbbentő: a szem és a száj körüli ráncok elmélyülnek, a bőr pedig petyhüdté, fakóvá válik, ami közel sem nevezhető vonzónak.

Norman állítását Auriole Prince törvényszéki művész is osztja, hozzátéve, hogy ez az első alkalom, amikor ezt a programot közegészségügyi kampányban használták – méghozzá állítólag igen nagy sikerrel, mivel eléggé sokkoló képet tár a dohányosok elé.

Az alkalmazás már letölthető az Apple App, illetve a Google Play Store-ról, de aki nem rendelkezik okostelefonnal, az is megnézheti jövőbeni önmagát, ugyanis a Cumbria Partnership NHS oldalán ingyen is kipróbálhatja a programot. Használata egyszerű, csak fel kell töltenie egy arcképét, majd beállítania az útmutatás szerint, és már látja is, hogyan néz ki egy-két évtizednyi dohányzás után.

Oszd meg másokkal is!
Mustra