5 + 3 könyv őszi estékre leendő kertészeknek

Egyre hosszabbak lesznek az esték, ami remek időszak arra, hogy átnyálazzunk pár, kertészettel foglalkozó könyvet, így tavaszra már talán többek leszünk egyszerű laikusnál. Ajánlásképpen össze is gyűjtöttük a toplistás könyveket a témában. Művek a hajtás után!

Heike Boomgaarden, Bärbel Oftring, Werner Ollig: Természetes kert

Korábban már foglalkoztunk azzal, hogyan is lehet állatbaráttá tenni a kertet, de erről külön könyv is készült. Ez a könyv jó kiegészítő mű lehet, hiszen nem állít mást, minthogy 35 lépésben bemutatja, hogyan teremthetünk magunk körül szép fokozatosan természetes kertet. "Néhány példa az ötletekből: a nyírt gyep helyett alakítsunk ki egy darab rétet; a műtrágyák helyett inkább saját komposztunkat használjuk; a környékünkön hozzáférhető anyagokból építsünk kőfalat; a magaságyásokból, vegyes kultúrákból vagy közvetlen a fáról szüreteljük a termést; az állatok számára létesítsünk rőzsehalmot; méh-töltőállomást és denevér-villát” – írják az ajánlóban.

Kiadási év: 2012

Oldalszám: 144

Internetes ár: 3184 Ft

Kurt Jeni: Télikertek tervezése és építése

Ezt a könyvet lehet, hogy inkább a férfiak lapozgatják majd, hiszen azonkívül, hogy milyen növényeket érdemes a télikertbe telepíteni, főként arról szól, hogyan is kell megépíteni a megfelelő környezetet az üvegezéstől kezdve az árnyékoláson át az úszómedencékig.

Kiadási év: 2009

Oldalszám: 132

Internetes ár:  3347 Ft

 

Franz-Xaver Trem: Gyógy- és fűszernövények

Egyre többen vannak, akik vagy az erkélyen vagy akár a lakás valamelyik ablakában maguk termelik a fűszernövényeket a salátákhoz, szószokhoz. „Ismertet mindenféle tudnivalót az elhelyezésről, a gondozásról, a fajválasztásról és a felhasználásról” – írják a Bookkline oldalán. A kiadványban 220 konyhakerti és fűszernövényről, 65 gyógynövényről, 55 ázsiai fűszernövényről, 100 gyógynövény-ritkaságról, 60 vadon termő gyógynövényről tudhat meg mindent, aki megvásárolja ezt a könyvet, mert nem az élelmiszer- vagy egyébüzletekben vásárolható növényekre akarja bízni magát.

Kiadási év: 2010

Oldalszám: 319

Internetes ár:  3150 Ft

 

Kis virágoskönyv

Nem egy mai darab, nem is túl vastag, de mégis felkerült a listára és az ára is elég baráti. A keménykötéses könyvből állítólag mindent megtudunk a virágok életéről, szaporodásáról sok érdekességgel megfűszerezve. És ez nem minden: „Megtanulhatod a virágpréselés és a virágszárítás fortélyait, olvashatsz a virágok és a méhek titkos üzeneteiről, és megtudhatod, hogy az év melyik szakában érdemes százszorszépekről álmodni!” – olvasható a Szalay Kiadó oldalán, ahol még négy oldalt közzé is tettek a kiadványból.

Kiadási év: 2005

Oldalszám: 63

Internetes ár:  714 Ft

 

Dr. Bálint György: Szívügyünk a kert

Talán nincs ma Magyarországon olyan, akinek Bálint gazda nevének hallatán ne jelenne meg mosoly az arcán. Dr. Bálint György kertészmérnök annak idején „azt a célt tűzte maga elé, hogy az esztendő minden hetére adjon egy-két tudományosan megalapozott, hasznos tanácsot az olvasónak, de felhívja a figyelmet azokra a gyakorlati tapasztalatokra is, melyeket több évtizedes kertészkedése során összegyűjtött. Ha belelapoz a könyvbe, ismerősökkel, fákkal, virágokkal, gyümölcsökkel, fűszernövényekkel fog találkozni, és bizonyára olyan megállapításokra is felfigyel, amelyek korántsem újdonságok még a kezdő számára sem. Minden hét témáját egy színes kép teszi szemléletesebbé, és segítségül hívta az írókat és a költőket is, azokat, akik a kertről és annak népességéről mondták el gondolataikat és érzelmeiket”.

Kiadási év: 2008

Oldalszám: 112

Internetes ár:  1615 Ft

 

Személyes kedvenc: Petrik Adrienn - A másik kert

Amikor felvetettem a témát, a kolléganőm rögtön ezt a könyvet ajánlotta azzal a felkiáltással, hogy csodaszép képek vannak benne és nagyon inspiráló. Nem mintha kételkedtem volna a szavaiban, de megnyugtatott, hogy a Bookline oldalán a kert címszót beírva ez a legtöbb példányszámban eladott kiadvány. „Ez a könyv nem könnyen sorolható valamely irodalmi műfajba: a gondolatok, az érzelmek és a tapasztalatok nemes keveréke. Nem szakkönyv, de nem is akar annak látszani. A szerző a saját, nem túl kedvező adottságú kertjének kalandos történetét írja le” – olvasható az ajánlásban.

Kiadási év: 2009

Oldalszám: 280

Internetes ár: előjegyzés

 

Két ajánlat külföldről

És most nézzük a külföldi oldalakat. Az Amazon listája szerint a vásárlóközönség nagyon szereti a hasát, hiszen főként ehető növények termesztésével kapcsolatos könyveket vásárolnak, és az orvosi marihuánával foglalkozó kiadványok is nagyon érdeklik őket. A népszerűségi listát mindenesetre Judi Kingry és Lauren Devine Ball Complete Book of Home Preserving című könyve vezeti, amely arról szól, hogyan is tehetjük el a kertünkben termesztett zöldségeket. A Barnes&Noble webshopjában a kertészeti szakkönyvek közül a legelső helyen természetesen szintén egy étkezéssel kapcsolatos könyv foglal helyet, amit egy vadvirágokról szóló mű követ és csak ezután jön az All New Square Foot Gardening: Grow More in Less Space! Mel Bartholomewtól. A fedlap szerint ő az egyik legkeresettebb szerző. Hajrá!

Oszd meg másokkal is!
Mustra