Sminkek, amiket jobb, ha kidobsz

A drogériák tele vannak jobbnál jobb sminktermékekkel, amik sokszor nem is feltétlenül drágák. Ezért is érthetetlen, hogy bizonyos dolgok miért nem mennek ki a divatból már évek óta, holott jobb esetben fabatkát sem érnek, rosszabban pedig kifejezetten károsak a bőrnek. Legalábbis ez a véleménye a WebMD bőrgyógyász-kozmetikus szakírójának.

Íme a lista azokról a sminkcuccokról, amelyekkel valószínűleg többet ártasz a szépségednek, mint amennyit használsz.

Arcmaszkok, lehúzós arcmaszkok

A gyártók azt ígérik, hogy a maszkok segítségével megszabadulhatsz a mitesszerektől és az elhalt hámsejtektől, ráadásul többek között az orr környékén is, ahová más módszerrel elég nehéz odaférni. Ez akár igaz is lehet, csak azt felejtik el megemlíteni, hogy közben károsítják az egészséges bőrt, és roncsolják a hajszálereket. A javaslatom az, hogy tégy egy szívességet magadnak és dobd ki, ha van otthon ilyesmid.

A mitesszerek ellen a leghatékonyabb ha esténként egy 1-2 százalék szalicilsav tartalmú arctisztítót használsz, vagy alternatív megoldásként (mert azért a túl sok szalicilsav sem éppen bőrbarát) retinol tartalmú arckrémet. A retinol gyorsítja a bőrsejtek szaporodását, ami pedig nehezíti a mitesszerek képződését. Akár szalicilsav, akár retinol, mindenképpen este használjuk, mert fényérzékennyé teszik a bőrt. És ha már itt tartunk:  nappali krémből olyat használjunk, amelyiknek van fényvédő faktora.

Arcradírozó szivacs, vagy vattakorong

A szakember kifejezetten óva int a durva felületű arcradírozó szivacsok használatától, mivel az arc bőre jóval érzékenyebb, mint a test többi felületén a bőr, ezért az ilyen termékek irritációt és a hajszálerek roncsolódását okozhatják. Hát, ezt én speciel sajnálattal hallom, mert éppen most szereztem be ilyen mikroszemcsés vattakorongokat, és jóleső érzés, amint végigdörzsöli az arcot. Jó lenne tudni, vajon ugyanez igaz-e a szemcsés arcmosószappanokra is.

stockfresh 830136 car-wash sizeM

Formaldehid tartalmú körömerősítők

Az EU ugyan betiltotta a formaldehid határértéken túli használatát körömápolási termékekben, azonban jó ha tudjuk, hogy sem Amerikában, sem Kínában nincs ilyen tilalom. Tehát ha online rendelünk, vagy a kínai piacon szerzünk be körömerősítő terméket, körömlakkot, akkor először nézzük meg mit tartalmaz. Ha a formaldehyde, vagy a toulene sulfonamide szavakat látjuk, akkor semmiképp ne vásároljuk meg. Ezek karcinogén (rákkeltő) vegyületek, amik ráadásul még allergiát is okozhatnak.

Tartós ajakrúzsok

Hát, ez rossz hír a rúzsok szerelmeseinek. Az evés-ivásálló, egész nap helyükön maradó rúzsok nagyon kényelmesek, nagyon szuperek, csak éppen kiszárítják a száj érzékeny bőrét. Ettől az kicserepesedik, és kisebesedik, és pillanatok alatt elfertőződhet.

stockfresh 280426 sexy-girl-lips sizeM

Parfümszappanok

Nem biztos, hogy jó ötlet rendeltetésszerűen használni a kedvenc parfüm mellé csomagolt ajándékszappant. Ezek jó esetben csak kiszárítják a bőrt, rossz esetben még irritációt, bőrpírt is okozhatnak. A lágy, lehetőség szerint illatanyagmentes krémszappanok és tusfürdők sokkal jobbak ha mosakodásról van szó, a parfümszappanokat pedig inkább tegyük a ruháink közé, vagy a fehérneműs fiókba.

stockfresh 591913 the-pieces-of-soap-with-a-sprig-of-cherry-blos

Vízálló szempillaspirál

A munkám során sok színész és modell arcát látom közelről, - mondja a szakember. Bár majdnem minden nő használ esetenként vízálló sminkterméket, ők a munkájuk miatt sokkal gyakrabban, így világosan kiderül, hogy ezek a termékek nagyon kiszárítják a szempillákat. A szempilla nagyon kis finom szerkezet, sokkal érzékenyebb a hajszálnál, és ha kiszárad, akkor elgyengül, eltörik. Márpedig a spirált épp azért szeretjük, mert hosszú és dús szempillákra vágyunk.

Erősen illatosított arckrémek, alapozók

Van, akiknek az első használat után kipirosodik a bőre tőlük, és ők a szerencsésebbek, mert valószínű, hogy abban a pillanatban megszabadulnak az ilyen termékektől. A többiek viszont óvakodjanak a használatuktól, mert a parfümirritácó akár egyik napról a másikra súlyos bőrallergiához vezethet. Az ilyen allergiában az a csúnya, hogy bár néhány napos kezeléssel a tünetek elmúlnak, nagy rá az esély, hogy utána a páciens majdnem minden krémre allergiás lesz, még azokra is, amiket korábban gond nélkül használt. Az ilyen extraérzékeny bőrre kifejlesztett krémek pedig méregdrágák.

(forrás: WebMD)

Oszd meg másokkal is!
Mustra